Læsetid: 3 min.

Bogsalg oplever rekord i år

Der bliver stablet godt op med hårde pakker under de danske juletræer. Især skønlitteratur topper ønskelisterne. Bogsalget oplever i år den største fremgang i nyere tid, hvilket mærkes tydeligt her i dagene op til jul. Gode titler og bøger som statussymboler er nogle af forklaringerne
22. december 2005

De bløde pakker er i år skiftet ud med hardbacks og paperbacks, for bogsalget når i år - og især i julen - uanede højder. I de første tre kvartaler var der en samlet omsætningsfremgang på ni procent, og Den Danske Forlæggerforening regner med, at det tal ryger op på 10 procent, når de også får regnet julesalget med.

"Det er den største fremgang i nyere tid," lyder det fra forlæggerforeningens formand, Ib Tune Olsen.

Alene for genren skønlitteratur er fremgangen på hele 20 procent. Men det er ikke kun høje konjunkturer og et generelt øget forbrug, der er årsag til den stigende interesse for bøger.

"Ligesom man kan have et godt vinår, så har det i år været et rigtig godt bogår rent kvalitetsmæssigt. Der er rigtig mange titler imellem, som har solgt bredt. Så der er mange bøger, som vækker opmærksomhed, skaber diskussion og får gode anmeldelser," siger Tune Olsen. Litteraturprofessor Hans Hertel er enig i, at fordi bøger ofte fylder meget i mediebilledet og dermed sætter dagsordenen, så kommer de også nemmere ind i folks bevidsthed.

"Det medfører en del impulskøb til én selv men også som gaver. Bøger er for tiden på alles læber, fordi de har en høj status i øjeblikket," forklarer Hertel.

Kvinder og krimier

Kriminallitteraturen må trække voldsomt på de høje salgstal, mener Hertel. Ikke kun Dan Brown, men også de nordiske, kvindelige kriminalforfattere bliver også meget læst.

"Det er ofte også kvinderne, der bærer kulturlivet, da det er dem, der går til foredrag, koncerter, udstillinger, låner bøger på biblioteket og dem, der læser flest bøger," forklarer han.

Af samme grund har danske krimidronninger som Elisabeth Egholm, Sara Blædel og Gretelise Holm solgt en del bøger.

"De er ved at fortrænge de svenske krimi-dronninger lidt. Det er, som om folk har fået nok af de mørke svenske skove og små hytter," siger Ebbe Foged, formand for Den Danske Boghandlerforening.

Han bekræfter, at det især er bøger fra den skønlitterære genre, der sælges i stor stil, netop fordi der er kommet mange gode bøger i år. Men at det afhænger af hvor mange udgivelser der kommer og hvordan de bliver modtaget.

"Det er meget vigtigt for bogsalget, at bøger for gode anmeldelser, så sælges de i stor stil. Der er generelt nogle bøger, som pr. definition bliver godt modtaget. Én af dem er Hanne-Vibeke Holsts Kongemordet. Lys i livet med Cecilie Frøkjær, der interviewer Jane Aamund er også en velsolgt bog. Så er der Dan Browns bøger, som efterhånden også må stå i samtlige danske hjem," siger Foged.

Længervarende trend

En anden populær genre er biografierne, som også har en høj placering på salgslisterne. Det drejer sig om alle typer af biografier, som f.eks. forboldmanden Stig Tøftings No Regrets, eventyreren Nicolai Moltke-Lets Et glimt af sjælen, milliardæren Mærsks Manden og Magten og politikeren Poul Nyrup Rasmussens Vokseværk.

"Biografierne er populære som et modtræk til den flimrende verden, vi lever i. Det er rart at læse om et menneskes liv og spejle sig i personen i biografien. Det er en model for, hvordan vi kan leve vores liv," siger Hertel

De kronede dage for bøgerne ser ikke ud til at blot at være en særdeles levedygtig døgnflue.

For ikke alene har vi flere penge mellem hænderne, men ifølge Ib Tune Olsen er det igen blevet populært, at folk sidder og læser bøger i diverse transportmidler frem og tilbage fra arbejde, som man har set det i årevis i andre storbyer som London og Paris. Et stabilt bogmarkedet er også én af forklaringerne.

"Det ser ud til, at bogbranchen endelig har stabiliseret sig efter at have mistet en tredjedel af markedet de sidste 25 år. Det sker i takt med, at der er kommet flere titler og færre ansatte på forlagene, samtidigt med at der er blevet ryddet ud i de alt for snævre udgivelser," siger Hans Hertel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her