Læsetid: 2 min.

Dårligt arbejdsmiljø koster 15 milliarder om året

En tredjedel af førtidspensionerne og en tredjedel af sygefraværet kan linkes direkte til dårligt arbejdsmiljø. Regeringen klar med indsats
14. december 2005

Den er helt gal med arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. Udgifter til sygefravær og førtidspensioneringer koster de offentlige kasser lige så meget om året som det samlede forsvarsbudget.

15 milliarder om året må statskassen aflevere som en direkte konsekvens af stress, arbejdsulykker, støj og tidlig fysisk nedslidning.

Det viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, som Information har fået adgang til. Den er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Det samlede sygefravær i Danmark er på omkring 140.000 fuldtidspersoner hvert år. Omkring en tredjedel kan linkes direkte til et dårligt arbejdsmiljø. Samme tendens gør sig gældende, når det handler om førtidspensioner. Her koster et utilfredsstillende arbejdsmiljø 85.000 førtidspensioner. Eller en tredjedel af alle førtidspensioneringer.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) betegner tallene som "alarmerende" og er klar med en målrettet indsats. En 2010-plan for arbejdsmiljø.

"Tallene viser jo meget tydeligt, at der er mange penge i godt arbejdsmiljø. Derfor er der brug for denne klare og forstærkede indsats. Både for at sikre de ansatte gode arbejdspladser, men også for at hindre, at folk glider ud af arbejdsmarkedet," siger Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen prioriterer i alt fire områder for at forbedre arbejdsmiljøet: Arbejdsulykker, det psykiske arbejdsmiljø, støj på arbejdspladserne og sygefravær på grund af muskel- og skeletbesvær.

Og beskæftigelsesministeren glæder sig over prioriteringen i indsatsen.

"Klare fokusområder og målsætninger er med til sikre, at alle trækker i samme retning, så indsatsen blandt arbejdsmarkedets parter, forskningen og på det politiske niveau understøtter hinanden. Et godt arbejdsmiljø skal ind på direktionsgangene både i det offentlige og det private," siger han.

Ros til regeringen

Anders Just Pedersen, der er fagleder i arbejdsmiljøpolitik i Dansk Industri (DI) ser frem til, at den forstærkede indsats går i gang.

"Arbejdsmiljøet er et centralt område. Ikke blot for den enkelte, bestemt også for virksomhederne og samfundet. Et dårligt eller utilfredsstillende arbejdsmiljø har store økonomiske konsekvenser for alle og derfor er det helt centralt med en forpligtende aftale som 2010-arbejdsmiljøplanen," siger han.

Anders Just Pedersen fastslår, at arbejdsgiverne vil deltage aktivt.

"Vores beskæftigelsespolitik handler om at udvide arbejdsmarkedet, og så nytter det ikke, at virksomhederne sender folk på førtidspension, fordi der ikke er styr på arbejdsmiljøet," siger han.

Også fagbevægelsen roser regeringens indsats. Fra BAT-kartellet lyder vurderingen, at regeringen er på rette vej i sin prioritering af arbejdsmiljøindsatsen frem til udgangen af 2010. Her noteres det, at en række af de mest alvorlige problemer i byggeriets arbejdsmiljø er dækket ind. Men også indsatsen for den psykiske dimension bifaldes.

"Vi oplever også et stigende pres og et mere stresset psykisk arbejdsmiljø i bygge og anlæg. Vi har mange tarzan'er i branchen, så det er fint med os, at regeringen nu vil tage det psykiske arbejdsmiljø alvorligt og give det høj prioritet," siger formand for BAT's arbejdsmiljøudvalg Jørn Erik Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her