Læsetid: 3 min.

Eva Kjers taburet vakler

Både oppositionen til højre og venstre for regeringen er stærkt utilfredse med socialministeren. Trussel om mistillidsvotum hænger i luften
10. december 2005

Meget tyder på at Eva Kjer Hansens (V) tid som socialminister står og falder med, hvordan hun klarer sig i det samråd, som socialudvalget har indkaldt hende til mandag.

Her kræver Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti, at ministeren forklarer, hvordan hun kan afvise en undersøgelse, der viser, at de svageste har fået det dårligere i VK-regeringens tid. En undersøgelse som ministeren selv har sat i gang.

SF's formand, Villy Søvndal, er klar med et mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen, hvis hun ikke på samrådet anerkender konklusionerne fra SFI-rapporten og kommer med forslag til, hvordan udviklingen vendes. Og ingen af oppositionspartierne vil på forhånd definitivt afvise at stemmer imod.

Dermed kan der dannes et flertal uden om regeringen, der kan tvinge socialministeren til at gå af.

"De svageste i dette samfund kan ikke være tjent med en socialminister, der ikke varetager deres tarv - uanset hvilken regering ministeren er en del af," siger Villy Søvndal.

Vender på tallerken

Eva Kjer Hansen udtrykte da også "bekymring" over rapportens konklusioner, da den blev offentliggjort, men efter statsministeren i Folketingssalen fastslog, at de "svageste har fået det bedre under denne regering," vendte Eva Kjer Hansen på en tallerken.

Nu mente ministeren, at "man kan ikke sige, at de svageste generelt har fået det værre under denne regering."

Socialdemokraternes socialordfører og gruppens næstformand, Mette Frederiksen, er enig i harmen over ministeren, men hun er ikke overrasket.

"I virkeligheden er hverken resultatet i rapporten eller hendes opførsel efterfølgende særligt overraskende. Hun er venstrekvinde og ikke optaget af de svagestes vilkår. Hun er jo bare en illustration af, hvad denne regering mener," siger Mette Frederiksen.

Hun mener dog, at Eva Kjer Hansens periode som socialminister har været historisk alarmerende.

"Eva Kjer Hansen afviger fra tidligere borgerlige socialministre, der trods alt opfattede sig selv som bolværk mod alt for skrappe finansministre. Det er socialministerens fornemste opgave at fungere som lobbyist for de svageste i samfundet, men den forpligtelse har hun helt afvist," siger Mette Frederiksen.

Socialdemokraterne vil mandag overveje, om de vil stemme for et eventuelt mistillidsvotum mod socialministeren.

DF truer

Også Dansk Folkeparti, der fungerer som loyalt parlamentarisk grundlag, ser alvorligt på situationen.

Socialordfører Pia Kristensen, der også er formand for Folketingets socialudvalg, vil lade ministeren få en chance for at forklare sig ved mandagens samråd - men forklaringen skal være god, understreger hun.

"Det er utroligt, at socialministeren sætter spørgsmålstegn ved en rapport, hun selv har bestilt. Der er kommet fakta på bordet, og det kan vi ikke sidde overhørigt. Ministeren forsøger at skubbe den elendige virkelighed fra sig ved at sige, at det nok ikke er så galt endda," siger Pia Kristensen.

Og sagen slutter ikke med samrådet mandag, hvis socialministeren ikke erkender, at de svageste generelt har fået det værre de sidste fire år.

"Hvis hun bare sidder på samrådet og fastholder, at der ikke er nogen problemer, så får hun altså problemer, siger Pia Kristensen.

Hun vil hverken bekræfte eller afvise, at sagen kan ende med, at Dansk Folkeparti kan støtte et mistillidsvotum.

"Nu må vi overveje situationen grundigt efter mandag," siger hun.

Også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har afvist, at rapporten er udtryk for en generel forværring af de svagestes forhold. Men den tolkning står han og so-cialministeren altså alene med, konstaterer udvalgsformanden.

Alligevel fastholder statsministeren udlægningen. På et pressemøde i går sagde Anders Fogh:

"Det er forkert at give et generelt billede af, at forholdene skulle være blevet dårligere for de mest udsatte grupper i det danske samfund. Det passer altså ikke."

I SFI-rapporten vurderer to tredjedele af de adspurgte sociale organisationer, at de svageste har fået det dårligere, mens ingen mener, at det går bedre.

"I denne regerings tid er der, bakket op af et bredt flertal i Folketinget, bevilget ganske mange milliarder til de mest udsatte grupper i det danske samfund. Vi er målrettet gået ind med særlige foranstaltninger for at hjælpe de hjemløse, narkomisbrugere, alkoholmisbrugere - der er bevilget flere penge til forskellige indsatser over for sindslidende - bare for at nævne nogle grupper, sagde statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her