Læsetid: 2 min.

Fogh presses af vennerne

Regeringspartneren, erhvervslivet, arbejdsgiverorganisationerne og selv Venstres egne medlemmer er utilfredse med statsministerens reform-angst
10. december 2005

Få timer efter velfærdskommissionens fremlæggelse af 43 anbefalinger til fremtidssikring af det dansk velfærdssamfund, fejede statsminister Anders Fogh Rasmussen størstedelen af forslagene af bordet med en håndbevægelse. Men det medfører nu kritik fra egne rækker.

Regeringspartneren De Konservative, de toneangivende i dansk erhvervsliv, arbejdsgiverorganisationerne og selv Venstres eget bagland er utilfredse med, at statsministeren på forhånd i stor udstrækning afviser reformer - og slet ikke vil tale om ændringer, der kommer på kant med skattestoppet.

Ifølge en meningsmåling foretaget af Rambøll Management for Morgensvisen Jyllandsposten er halvdelen af Venstres vælgere klar til at bryde skattestoppet for at sænke skatten på arbejde og hæve boligskatten.

Også den ellers så loyale konservative vicestatsminister Bendt Bendtsen er ude med riven. Han bakker op om den kritik, som bl.a. A. P. Møller-direktøren Jess Søderberg har rejst. Søderberg beklager, at udsigterne til kommende velfærdsreformer bliver meget beskedne i forhold til det omfattende udspil fra Velfærdskommissionen.

"Der er behov for et højere ambitionsniveau hos partierne, inklusive Venstre. Man løser ikke problemerne med at smide rapporten fra Velfærdskommissionen i skraldespanden," siger Bendt Bendtsen til dagbladet Børsen.

"Almindelige politikere tænker frem til næste valg. Statsmænd tænker på næste generation," siger han til Børsen.

Økonomiministeren slår fast, at han er uenig i den skarpe prioritering, som Fogh har lagt ved kun at udvælge to af Velfærdskommissionens emner.

"Fogh må lægge sin linje. Jeg ser gerne, at vi får en bredere tilgang," siger Bendt Bendtsen

Og netop lederskab efterlyses af Dansk Industri (DI) Organisationen ser gerne skatten sat endnu længere ned.

"De nødvendige velfærdsreformer kræver politisk lederskab. Derfor er det vigtigt, at politikerne ikke fornægter problemet og skubber det ind under gulvtæppet, det er udfordringen for vigtig til, siger administrerende direktør i Dansk Industri," Hans Skov Christensen.

Han peger på, at alt jo ikke skal gennemføres i næste måned, men hvis der ikke tages fat, vil problemerne med finansieringen blot vokse.

"Det er en løbende tilpasning, noget vil kunne lade sig gøre i 2006, noget i 2007 og 2008. Det afgørende er, at man bevarer sigtelinjen," siger Hans Skov Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her