Læsetid: 3 min.

Fogh skyder reform-forslag ned

Hverken skat, brugerbetaling eller kortere dagpengeperiode kommer med i regeringens velfærdsplan. Fogh holder kun fast i to spor
8. december 2005

Blot fem timer efter Velfærdskommissionen havde fremlagt sine 43 punkter - som den har brugt to år på at nå frem til - fejede statsminister Anders Fogh Rasmussen det hele af bordet.

Der bliver hverken tale om at pille ved skatten, dagpengeperioden eller betale for at gå til lægen, sådan som Velfærdskommissionen foreslår, understregede Anders Fogh Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet.

"Jeg kan slet ikke se, hvad de punkter har med velfærdsreformer at gøre," sagde han.

I stedet for vil regeringen følge to hovedspor. Tilbagetrækningsalderen skal hæves gradvist, og specielt indvandrere skal i arbejde, konkluderer statsministeren.

"Disse spor er de helt centrale elementer, hvis vi skal fremtidssikre vores velfærdssamfund."

I det hele taget gjorde statsministeren i sin indledning meget ud af at tage afstand fra kommissionens arbejde.

"Jeg vil gerne understrege, at Velfærdskommissionen har arbejdet helt frit uden drøftelser med regeringen. Det betyder, at regeringen holder sig helt frit i forhold til de forslag, som Velfærdskommissionen er kommet med. Velfærdskommissionens forslag er derfor ikke nødvendigvis regeringens politik," sagde Fogh.

Fokus på substansen

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener dog ikke, at det er rimeligt at påstå, at regeringen ser stort på størstedelen af kommissionens anbefalinger.

"Nu skal vi altså holde fokus på hovedsubstansen. Opgaven handler om, hvordan vi får flere i arbejde, og hvordan vi forholder os til, at der bliver flere ældre og færre yngre til at forsørge. Det var kerneproblematikken i det, vi bad kommissionen kigge på. Og det er stadig der, vores fokus ligger," siger han

Regeringen kommer med sit velfærdsudspil i slutningen af februar måned. Frem til sommer forhandler den med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og "forhåbentlig De Radikale", fortalte Fogh. Allerede til efteråret vil de konkrete lovforslag ligge klar, med en gennemførelse efter næste valgperiode.

Ved at fjerne størstedelen af kommissionens punkter og koncentrere sig om pensionsalder og aktivering af indvandrere er regeringen kommet et væsentlig skridt nærmere en velfærdsaftale med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti .

Helle Thorning-Schmidt erklærer sig derfor tilfreds med Foghs signaler, som harmonerer fint med Socialdemokraternes eget velfærdsprogram.

"Jeg har hele tiden sagt, at vi skal kigge på tilbagetrækningsalderen, og så skal vi kigge på, om vi kan sikre, at der er flere mennesker, som kan få fodfæste på arbejdsmarkedet," siger Thorning-Schmidt.

Selvom hendes parti har annonceret en offensiv oppositionsstrategi, så vil Socialdemokraterne for alt i verden ikke møde op med ultimative krav til forhandlingerne, understreger hun.

'Nænsomme' reformer

Statsministerens signaler bliver også taget imod med kyshånd hos regeringens loyale støtteparti.

Partileder Pia Kjærsgaard erklærer sig parat til "nænsomme" justeringer, for at få velfærden til at hænge sammen fremover.

"Det er jo ikke den store kunst at fremstille et regnestykke, der ser afbalanceret ud. Den store kunst er, at man politisk træffer ordentlige beslutninger og får befolkningen med på dem. Der er jeg enig med statsministeren i, at reformer skal være nænsomme, og at utrygheden ikke skal øges. Tværtimod," siger Pia Kjærsgaard.

Radikal skuffelse

Derimod er De Radikale skuffede over regeringens afvisning af kommissionen, som partileder Marianne Jelved betegner som "to års spildt arbejde". Alligevel håber hun på at være med i en velfærdsaftale med regeringen. "Alting skal ikke nødvendigvis laves på én gang. Det kan godt være, at vi ikke kan blive enige om det med skat, men mit bud er, at det kommer på et senere tidspunkt," siger Marianne Jelved.

Den konservative vicestatsminister, Bendt Bendtsen (K), nøjes med at konstatere, at han er glad for Velfærdskommissionens anbefaling af at sænke skatten på arbejde. Det sker velvidende, at regeringen officielt gerne vil have skattelettelser, "men først når det økonomiske råderum er til det".

Kun SF og Enhedslisten har på forhånd meldt sig ud af forhandlingerne.

Velfærdskommissionens anbefalinger sendes nu til høring hos 30 forskellige organisationer, hvorefter regeringen senest ved udgangen af februar fremlægger sit forslag.

Læs hele Velfærdskommmissionens rapport på http://tema.information.dk/velfaerd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her