Læsetid: 3 min.

Intet statsborgerskab til folk med krigstraumer

Dansk Folkeparti får krav igennem, som Haarder aldrig ville gå med til. Folk der lider af krigstraumer kan ikke længere søge dispensation om dansk statsborgerskab. Direktør i Rehabiliterings- og forskningscenteret for Torturofre (RCT) er i chok over aftalen. De Radikale kalder aftalen 'grotesk'
9. december 2005

Personer, der lider af post traumatisk stres syndrom, kan ikke længere søge dispensation om dansk statsborgerskab. Det fremgår af den nye indfødsretsaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om.

Aftalen var for skrap for Bertel Haarder for tre år siden, men nu giver regeringen tilsyneladende efter for Dansk Folkepartis krav.

De Radikale er rystede og vil rejse en forespørgselsdebat, mens direktøren for Rehabiliterings- og forskningscenteret for Torturofre slet ikke kan fatte, at det her sker i Danmark.

Om aftalen siger Søren Krarup, indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti: "Jamen, vi glæder os da over, at man ikke længere kan give den ene dispensation efter den anden. Hvis folk lider af post traumatisk stres syndrom, så har de brug for behandling. De har ikke brug for et dansk statsborgerskab."

Syge sorteret fra

Den nye stramning betyder dermed et markant fald i antallet af personer, der hvert år får dispensation, fordi de ikke kan bestå danskprøven. I alt får cirka 2.000 personer dispensation til indfødsret om året - heraf har 80 procent post traumatisk stress syndrom. Når aftalen træder i kraft på mandag betyder det et fald i antallet på 1.600 personer om året.

Direktør i Rehabiliterings- og forskningscenteret for torturofre, Bengt H. Sjölund, er i chok over de nye stramninger i Danmark.

"Det er ikke sandt, det du siger. Vil Danmark virkelig forhindre folk med psykiske lidelser fra at søge dispensation om statsborgerskab? Det kommer helt bag på mig. Det er ikke alene uetisk, det er et helt grotesk krav. Man kan ikke sortere syge mennesker fra på den måde," siger han.

Men det kan regeringen og Dansk Folkeparti. I aftaleteksten fra Integrationsministeriet hedder det: "Integrationsministeriet forudsættes endvidere at meddele afslag til ansøgere, som lider af PTSD (post traumatisk stres syndrom, red.) - også selv om tilstanden er kronisk, og dette er dokumenteret ved en erklæring fra en person med lægefaglig baggrund."

Ifølge Bengt H. Sjölund er PTSD en lidelse, som hæmmer personer i at lære eksempelvis dansk. Derfor har det været muligt at søge om dispensation for at opnå stemmeret og dansk pas, men den rettighed er slut fra på mandag.

"Personer med post traumatisk stres syndrom har oplevet de værste ting, man kan forestille sig. Det er folk, der har været udsat for fysisk og psykisk tortur. Folk som lider af konstant stress. Ikke bare i ti minutter ligesom almindelige mennesker kan stresse op engang imellem. De her personer lider af stress hele tiden, og derfor har de svært ved at leve et familieliv. De har svært ved at lære sprog - men derfor skal de jo ikke udelukkes fra at få statsborgerskab. Det er dybt foruroligende. Jeg forstår det ikke," siger Bengt H. Sjölund.

For skrap for Bertel

For Søren Krarup er aftalen derimod en sejr, som endelig er kommet i hus. Sammen med fætteren Jesper Langballe forsøgte han under forhandlingerne om den første udlændingelov i maj 2002 at få kravet igennem over for den daværende integrationsminister Bertel Haarder.

"Jeg synes ikke, det er nogen kvalifikation for at vælger, at man er psykisk syg," sagde Langballe dengang med direkte adresse til personer med post traumatisk stres syndrom.

Hvortil Bertel udbrød:

"Man skulle fandeme ikke tro, du var præst," og så var den sag uddebatteret.

Men under Rikke Hvilshøj har Dansk Folkeparti ikke haft problemer med at få det punkt igennem.

"Vi har i de sidste mange år været trætte af alle de her dispensationssager, men nu er det lykkedes os at få det skrevet ind i aftaleteksten, og det vi yderst tilfredse med," siger Søren Krarup.

Demokratibrud

Hos De Radikale ser man aftalen som brud på helt fundamentale demokratiske principper.

"Det er jo helt grotesk, at regeringen går med til det her. Det er direkte udemokratisk. Hvordan kan man mene, at personer med psykiske lidelser ikke skal have lov til at blive danske statsborgere og dermed stemme og deltage i det danske samfund," spørger Elsebeth Gerner Nielsen (R).

Partiets indfødsretsordfører Simon Emil Ammitzbøll vil nu rejse en forespørgselsdebat, hvor ministeren skal svare på spørgsmål fra Folketingets partier.

"Det virker helt uhyrligt, at regeringen og Dansk Folkeparti kan finde på at fratage dispensationsretten for denne gruppe mennesker. Jeg troede, at der var anstændige mennesker hos Venstre og De Konservative, men de må altså ud af busken nu. Denne her aftale er at gå alt, alt for langt," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her