Regeringens skattestop er skyld i øget ulighed i samfundet, konkluderer Velfærdskommissionens formand Torben M. Andersen.
Det er en af grundene til, at skatten skal ned på arbejde, mens husejerne skal forberede sig på en højere ejendomsværdiskat, er konklusionen i en af de mest markante anbefalinger i rapporten.
Men både Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og skatteminister Kristian Jensen (V) afviser blankt at pille ved det nuværende skattestop.
Det forstår Torben M. Andersen ikke.
"Den nuværende skattepolitik er med til at øge uligheden i samfundet, fordi vi i øjeblikket ser nogle kraftige samfundsværdiskabte stigninger på ejerboliger. Boliger som kun bliver beskattet meget lempeligt i øjeblikket. Derfor er det mere rimeligt, hvis man hæver ejendomsværdiskatten og sænker skatten på arbejde," siger Torben M. Andersen.
Økonomer er uenige
Dermed er kommissionens skatteforslag helt på linje med Vismandsrapporten, som udkom i sidste uge. Vismændene mener også, at det nuværende skattestop er med til at øge uligheden i samfundet, fordi boligejerne slipper for billigt.
Den økonomiske sagkundskab foreslår, at man skal hæve den nuværende ejendomsværdibeskatning fra de nuværende 1 til 1 1/2 procent frem til 2030. Milliardgevinsten skal bruges til at droppe mellemskatten som 1,1 mio. danskere betaler i dag, hæve grænsen for topskatten fra de nuværende 338.000 til 400.000 kroner samt at nedsætte topskatten, så man maksimalt kan komme til at betale 59 procent i skat på den sidst tjente krone i stedet for de nuværende 63 procent. Med kommissionens skatteforslag vil alle, der tjener under 400.000 kroner, kun skulle betale 40 procent i skat.
"Vi vil hellere støtte arbejde end mursten," siger Torben M. Andersen.
Mere balance
Han forklarer, at en omorganisering af skattesystemet både skal sikre mere balance i samfundet - mindre ulighed - samt at det skal være økonomisk attraktivt at uddanne sig og arbejde i Danmark.
LO-formand Hans Jensen er enig.
"Der er ingen tvivl om, at de rigeste får meget mere ud af skattestoppet i form af den lave ejendomsværdiskat. De der bor til leje får jo ingen- ting. Skattepolitikken i øjeblikket er dybt urimelig," siger Hans Jensen.
Men her underkendes fagbevægelsestoppen ikke blot af regeringen - også Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt afviser.
"Vi er glade for, at regeringen ikke vil diskutere skat i forbindelse med velfærdsreformer. Boligejerne skal ikke beskattes hårdere end det allerede nu er tilfældet," siger hun.
Her er hun helt på linie med regeringen. Både Anders Fogh Rasmussen og skatteminister Kristian Jensen afviser at pille ved boligskatten og dermed skattestoppet.
"Regeringen ønsker ikke at drøfte skatteændringer i forbindelse med Velfærdskommissionen. Vores mål er at lave reformer, der kan sikre velfærden uden skattestigninger," siger Kristian Jensen.
At landets førende økonomer mener, at den nuværende skattepolitik er med til at øge uligheden i samfundet, kan han ikke følge.
Skaber ikke ulighed
"Jeg synes, at det er alt for snævert at se på skattestoppet på den måde. Skattestoppets indvirkning på boligmarkedet er ikke det mest afgørende for de stigende priser, som vi oplever i dag. Det er derimod den lave rente, det er fremgangen i Danmark, det er skattelettelser og den høje beskæftigelse der spiller ind. Jeg kan ikke afvise at skattestoppet har en betydning, men den er mindre end de andre indikatorer," siger skatteministeren.
Da statsministeren mødte pressen fem timer efter kommissionens anbefalinger, sløjfede han øjeblikkeligt al snak om skattepolitikken.
"Vi vil gerne sænke skatten på arbejde, hvis der penge til det, men den sag hører slet ikke hjemme i forbindelse med en velfærdsreform, og derfor vil skat ikke blive et tema for regeringen i forhold til forhandlingerne," siger Anders Fogh.
At Velfærdskommissionen mener, at skattestoppet er en bremsklods for at gøre gode tider langtidsholdbare, er han helt uenig.
"Nej, tværtimod. Skattestoppet er forudsætningen for, at de gode tider kan fastholdes."