Læsetid: 4 min.

Ngo'ere vil at Hongkong bliver WTO's Stalingrad

Topmødet i Verdens Handelsorganisation, WTO, der indledes i morgen i Hongkong, risikerer at ende i et nyt sammenbrud, og politiet frygter uroligheder i gaderne. Flere NGO'ere i det globale syd satser på at afspore WTO
12. december 2005

HONGKONG- Hongkong er i alarmberedskab, når ministrene og over 6.000 delegerede fra 148 lande i morgen samles i Hongkong kongrescenter for at åbne den sjette ministerkonference i Verdens Handelsorganisationen (WTO). Mange steder er vinduer dækket til, skraldespande er fjernet i gaderne og 9.000 politifolk er udkommanderet til afskærme politikerne fra omverdenen. Politiet frygter, at topmødet i værste fald kan ende i voldsomme gadekampe, som under Seattle-topmødet for seks år siden.

"Vi er forberedt på det værste," siger Alfred Ma, der er cheftalsmand for det lokale politi, til AFP.

Tusindvis af aktivister og ngo'ere fra hele verden er fløjet til byen for at lave lobbyarbejde i korridorerne og for at demonstrere i gaderne. En af dem er Brett Solomon fra den sydøstasiastiske ngo-gruppe Focus on the Global South, der har kontorer i Thailand, Indien og Filippinerne.

"De lokale medier har skrevet, at det kan ende i vold i gaderne, de lokale borgere er skrækslagne, og mange af dem tør nok ikke deltage i demonstrationerne den 13. og den 18. december," siger han til Information. Han står og taler i mobiltelefon i downtown Hongkong og samler de sidste tråde inden det store slag.

Desillusion og reformhåb

Focus on the Global South har lavet en strategi med aktioner, der skal 'afspore WTO'. I guiden skriver de, at det er en kompleks operation, der ud over aktioner i gaderne kræver intenst lobbyarbejde i forhold til de nationale forhandlingsdelegationer.

"Hongkong må ikke blive set som en start, men som en afslutning," fastslår ngo'erne i deres strategipapir. "Hongkong skal gøres til WTO's Stalingrad".

"Vi er meget desillusioneredeþ" siger Solomon. "Efter 10 års forhandlinger i WTO er det stadig umuligt at se, at den gør noget for at forbedre forholdene for u-landene. Det har været et årti fyldt med brudte løfter og bedrag."

For Solomon og mange af aktivister i det globale syd handler det om at slippe fri af WTO.

"Organisationen er fundamentalt set forkert skruet sammen, og den tjener bare de rige nationer og de transnationale selskaber. Det er bedre med ingen aftale her i Hongkong end en dårlig aftale," siger han.

Morten Emil Hansen, politisk medarbejder i den danske u-landsorganisation IBIS, er også rejst til Hongkong for at være tilstede under WTO-mødet. Han siger til Information, at "forhåbentligt bryder det ikke sammen og vil ende med et resultat, der forbedrer vilkårene for de fattige."

Han er som mange ngo'ere dog 'frustreret' over, at forberedelserne til topmødet har været dårlige, at de fattigste u-lande ikke er blevet inddraget og ikke har fået et ordentligt tilbud fra de rige lande i nord. Men i modsætning til Solomon fra Global South er han bekymret - ikke opmuntret - over udsigten til, at WTO-systemet kan bryde sammen i rækken af topmøder uden resultater.

Malk en ko for WTO

I den globale ngo-bevægelse er aktivisterne fra u-landene på den sydlige halvkugle generelt meget mere radikale i kritikken af WTO end aktivisterne fra nordlige ngo'ere.

"Vi tror, at WTO kan reformeres og bevæges i den rigtige retning," siger Morten Emil Hansen. "Hvis WTO ikke fandtes, kunne vi måske risikere at bruge flere årtier på at bygge det hele op igen. Det ville ikke hjælpe verdens fattige."

Inden afrejsen fra København deltog Morten Emil Hansen i et ko-cktail party på Rådhuspladsen i protest mod EU's dyre landbrugsstøtteordninger. Den danske afdeling af den globale Make Poverty History-kampagne iscenesatte en happening med seks danske malkekøer, der blev kørt i hvid limousine til lufthavnen.

"Det er et symbol på, at danske landbrugsinteresser er med i Hongkong. De færreste danskere ved, at hver ko i EU får 13 kroner om dagen i landbrugsstøtte," siger Morten Emil Hansen.

I 74 lande på fem forskellige kontinenter har Make Poverty History-kampagnen lavet aktioner op til WTO-topmødet i Hongkong for kravet om retfærdig handel. Overalt på kloden har ngo'erne varmet op til topmødet. Fra Bangladesh, Nepal til Indien har fattige bønder deltaget i protestkaravaner. Og fagforeninger fra en række lande har udsendt en fælles erklæring, hvor de advarer mod, at WTO med nye liberalisering skaber "en umådelig ny bølge af arbejdsløshed og forværring af eksisterende job og livsforhold på bekostning af profitterne i nogle få transnationale selskaber."

Sidste mandag afleverede den kendte skuespiller, Colin Firth (bl.a. kendt fra filmen Bridget Jones' Dagbog) 10 millioner underskrifter til EU's handelskommissær Peter Mandelson i Bruxelles. Big noice to make trade fair - 'Stort spektakel for at gøre handelen retfærdig' er sloganet for den globale underskriftskampagne, som den britiske hjælpeorganisationen Oxfam International har været med til at organisere. I onsdags udsendte Oxfam en rapport, hvor organisationen hævdede, at "udviklingsløfterne er presset ud på sidelinjen i fire forstemmende år siden Doha-topmødet i takt med, at de rige lande har presset u-landene til at give indrømmelser, der kan skade verdens fattigste."

Oxfam, der ellers normalt regnes som en af de mere moderate røster i den globale NGO-bevægelse - og som i årevis har arbejdet for reformer af WTO - advarer i rapporten de rige lande mod at begå et 'forrædderi' imod u-landene i Hongkong. Oxfam har givet rapporten en usædvanlig barsk og dramatisk titel: Blood on the floor - der på dansk vel svarer til 'Lig på bordet'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her