Læsetid: 3 min.

Statsborgerskabsaftale i strid med FN-konvention

Nye regler for statsborgerskab bryder med FN- konvention, mener forsker fra Institut for Menneskerettigheder. Dansk Flygtningenævn er bekymret for regeringens linje. Talsmanden fra UNHCR bakker op om kritikken
10. december 2005

Den ny statsborgerskabsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti er et direkte brud på FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder, mener Eva Ersbøll, der er forsker hos Institut for Menneskerettigheder.

Hendes kritik kommer, efter regeringen og Dansk Folkeparti har lavet en ny statsborgeraftale, som forhindrer folk, der lider af post traumatisk stres syndrom (PTSD), i at søge om dispensation til dansk statsborgerskab.

Men ifølge Ersbøll overtræder Danmark FN's konventioner med den ny aftale.

"Når en bestemt gruppe - personer med post traumatisk stress syndrom - udelukkes fra at få statsborgerskab, så sker der en forskelsbehandling på grundlag af en bestemt psykisk lidelse (PTSD). Hvis der ikke er en saglig begrundelse, er der tale om forbudt forskelsbehandling. Uden en rimelig begrundelse mener jeg, at Danmark overtræder FN's konventioner med den ny aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, og det er uacceptabelt," siger Eva Ersbøll.

For syge til at lære sprog

Som Information skrev i går, gives der hvert år dispensation om statsborgerskab til godt 2.000 personer - af dem lider 80 procent af PTSD.

Ifølge direktøren i Rehabiliterings- og forskningscenteret for Torturofre, Bengt H. Sjölund, er PTSD en lidelse, som hæmmer personer i at lære dansk. Derfor har det været muligt at søge om dispensation for at opnå dansk pas og stemmeret, men den rettighed bliver taget væk fra på mandag.

Eva Ersbøll henviser til FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder fra 1966, som Danmark er bundet af, og her hedder det i artikel 26:

"Alle mennesker er lige for loven og er berettigede til lovens ligelige beskyttelse uden nogen forskelsbehandling. I denne henseende skal loven forbyde enhver forskelsbehandling og sikre alle ligelig og effektiv beskyttelse imod forskelsbehandling af nogen grund, herunder race, hudfarve, køn, sprog, religion, politisk eller anden anskuelse, national eller social herkomst, formueforhold, fødsel eller anden stilling."

En artikel som ikke efterlader nogen tvivl hos Eva Ersbøll.

"Man tager jo en gruppe personer ud, som lider af PTSD. De får ikke mulighed for at få dispensation, selv om deres lidelse er lægeligt dokumenteret, og det mener jeg er i strid med de internationale regler på området," siger hun.

Grotesk sortering

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm er enig i, at aftalen diskriminerer en gruppe personer med psykiske lidelser.

"Det er jo helt forkert at diskriminere syge mennesker på den måde, som regeringen og Dansk Folkeparti gør. Folk, der har viljen til at blive danske statsborgere, skal også fremover have mulighed for at søge dispensation om statsborgerskab. Personer, der lider af post traumatisk stres syndrom, er syge, og det burde regeringen og Dansk Folkeparti have forståelse for," siger Andreas Kamm.

I det hele taget mener han, at den ny aftale er et bevis for, at den nuværende integrationspolitik er kammet over.

"Det bekymrer mig, at der stadigvæk er et stort pres for at få gjort reglerne på integrationsområdet strammere. Det virker som om, at der ikke er nogen ende på det her. Man havde fornemmelsen af, at Bertel Haarder havde nået en smertegrænse, men nu kører man videre," siger Andreas Kamm.

UNHCR-kritik

Talsmand for FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR, Paal Aarsaether, fastslår, at han er "kritisk over for al diskrimination", men vil alligevel ikke forholde sig til, om regeringen og Dansk Folkeparti overskrider FN's konventioner.

"Det er dybt bekymrende, at diskriminere folk med PSTD. Vi mener, at det er vigtigt, at man viser storsind. Vi er derfor meget opmærksomme på denne her problematik, og vi ser det som en meget negativ udvikling, hvis man udelukker disse mennesker," siger Paal Aarsather.

UNHCR har en løbene dialog med den danske regering, og den nye aftale vil blive drøftet på næste møde, forklarer han.

"Vi ser meget alvorligt på diskrimination. En tredjedel af de flygtninge, der kommer til Danmark, er traumatiserede og har været udsat for tortur. Derfor er det ukonstruktivt at diskriminere dem. Vi foretrække initiativer frem for sanktioner."

Eva Ersbøll er sammen med en international forskergruppe netop blevet færdig med en rapport, som har undersøgt de europæiske landes regler på statsborgerskabsområdet. Rapporten blev skrevet før den ny aftale med Dansk Folkeparti, men placerer alligevel Danmark blandt de lande med de strammeste regler.

"I vores rapport hører Danmark til blandt de lande, der stiller de strengeste krav til ansøgerne. Men med de nye regler er vi måske det land i Europa, der kræver mest af ansøgerne," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her