Læsetid: 3 min.

Tak for denne gang...

De fleste anbefalinger fra Velfærdskommissionen bliver ikke til noget. Og det politiske resultat bliver en blød aftale mellem regeringen, DF og S, der næsten ikke minder om en reform
8. december 2005

Velfærdskommissionens 'two years of fame' er ved at rinde ud. Efter gårsdagens stort anlagte pressemøde i bedste stand up-stil med Clement Kjærsgaard som toastmaster og kommissionsformand Torben M. Andersen som manuskriptløs hovedtaler, går kommissionen i opløsning, og det samme gør de fleste af dens anbefalinger.

Til trods for udgifter på mange millioner for at holde Velfærdskommissionen kørende, et kæmpe analyse-arbejde og tårnhøje forventninger uden for Christiansborg bliver det politiske resultat af eksperternes anstrengelser noget så små-fladt som et stykke dyrlægens natmad i Finansministeriet ved et aftenmøde.

Der bliver nemlig kun to hovedspor i regeringens velfærdsoplæg, som fremlægges i februar. Tilbagetrækningsalderen skal gradvist hæves og flere - specielt indvandrere - skal ind på arbejdsmarkedet.

"Det er de helt centrale elementer, hvis vi skal sikre fremtidens velfærdssamfund," sagde statsministeren efter offentliggørelsen af rapporten.

I samme snuptag udelukkede han dermed overhovedet at diskutere de mest betydningsfulde ændringsforslag i kommissionens rapport, nemlig markante skatteomlægninger, afskaffelse af efterlønnen og ændringer i dagpengereglerne.

Statsministeren brugte endvidere pressemødet i spejlsalen til endegyldigt at distancere sig fra kommissionens anbefalinger.

Velfærdskommissionen blev nedsat i august 2003 efter voldsomt konservativt pres med det håb, at jorden kunne gødes for velfærdsreformer. Lige siden har regeringen - med Venstre i spidsen - gjort alt for underspille behovet for gennemgribende ændringer. Ud fra to hensyn.

Helle og Pia står sammen

Vælgerne bryder sig ikke om alt for store forandringer, for det betyder usikkerhed og mulig afgivelse af økonomiske privilegier. Og Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti skal begge med i forliget for at sikre, at ingen kan høste genvinsten ved at holde sig uden for.

Og her har de to partier en klar interesse i at gøre, som Fogh ønsker.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraternes største og fælles ambition er at binde hinanden i forliget, så den ene ikke efterfølgende kan skose den anden for at blæse på de svageste. Skal Pia Kjærsgaard være med til at pille ved efterlønnen, skal hun sikre sig, at Helle Thorning også får snavs på fingrene og omvendt.

Men hvorfor så overhovedet være med?

Dansk Folkeparti har siden 2001 fungeret som et enestående parlamentarisk grundlag for regeringen. Samtlige finanslove og store aftaler er indgået mellem regeringen og Pias tropper. Den bane har hun ingen interesse i af afgive, og belønningen bliver da også en håndfuld stramninger på indvandringsområdet.

Socialdemokraternes interesse ligger i - som regeringsdueligt og ansvarligt parti - at gå med i reformer af velfærdssamfundet. Det er meget vanskeligt at forklare, hvorfor man står uden for. Belønningen, der indarbejdes i den samlede pakke, bliver øget indsats på voksen- og efteruddannelsesområdet og initiativer til fastholdelse af danske arbejdspladser, som specielt fagbevægelsen lægger vægt på.

Skidt for de radikale

Værre ser det ud for de reformivrige radikale.

Størstedelen af kommissionens anbefalinger kunne godt nok være skrevet af efter De Radikales finanspolitiske program. Den markante sænkelse af skatten på arbejde, afskaffelse af efterlønnen og omlægninger i dagpengereglerne er alle forslag, der får radikale til nærmest at græde af glæde. Men om Jelved så fyldte en hel tønde med tårer, har hun lige så stor chance for at få det gennemført, som hun har for at blive statsminister med den nuværende regering som parlamentarisk grundlag. Men sandsynligheden taler for, at De Radikale alligevel går med i det brede forlig. Ikke af lyst, men simpelt hen for at lukke en anden flanke af. Der er nemlig en grænse for, hvor mange brudflader partiet kan have med Socialdemokraterne og stadig optræde som et troværdigt regeringsalternativ, når den tid kommer. Men frustrationen er tydelig. Som en radikal udtrykte det efter Foghs afvisning af det meste af rapporten.

Statsministeren kunne lige så godt have sagt: "Så tak for indsatsen til velfærdskommissionen. Sikke en fin rapport og CD-rom I fik lavet. Men vi skal alligevel ikke bruge det til noget."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her