Læsetid: 2 min.

Afrikas Jernlady indsat som præsident

Afrikas første kvindelige præsident indsat i Liberia. Udenrigs-minister Per Stig Møller planlægger besøg snarest. Danmark har nøglerolle i forbindelse med ophævelse af sanktionerne mod landet
17. januar 2006

Debatten om kvinders rolle i Afrika fik ny kraft, da den 67-årige økonom Ellen Johnson-Sirleaf i går under stor jubel blev indsat som præsident i Liberia - den første kvindelige præsident på det afrikanske kontinent. To af verdens mest magtfulde kvinder, USA's førstedame Barbara Bush og udenrigsminister Condoleezza Rice, strålede sammen med en lang række afrikanske statsledere af begejstring ved indsættelsen i hovedstaden Monrovia.

Danmark var repræsenteret ved ambassadør i Ghana, Flemming Bjørn Pedersen. Støtten fra USA blev yderligere understreget af, at to amerikansk krigsskibe lå ud for Liberias kyst under præsidentindsættelsen.

Den nye præsident står over for enorme udfordringer. Liberias infrastruktur er i dag nærmest ikke-eksisterende, der er udbredt korruption, og 100.000 soldater - heraf mange forhenværende børnesoldater - fra landets lange, nu afsluttede, borgerkrig skal reintegreres i samfundet. Det overskyggede dog ikke, at i går var en festdag.

"Jeg er opstemt over de store muligheder i det, jeg repræsenterer - forhåbningerne og forventningerne hos kvinder i Liberia, i Afrika og over hele verden, " sagde Ellen Johnson-Sirleaf ved indsættelsen.

Per Stig Møller på besøg

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er i fuld gang med at planlægge et besøg i Liberia og et møde med den nye præsident, bekræfter Udenrigsministeriet. I forbindelse med besøget skal han blandt andet bedømme, om FN's handelssanktioner mod det afrikanske land bør ophæves nu, hvor landet har en folkevalgt præsident i spidsen. I forbindelse med Danmarks medlemskab af FN's Sikkerhedsråd spiller Danmark i denne sammenhæng en nøglerolle som formand for Sanktionskomiteen for Liberia. Der er enorme naturrigdomme i Liberia, der vurderes til at have potentiale til at blive et mellemindkomstland. Men i øjeblikket er det forbudt at handle med nogle af Liberias vigtigste rigdomme, blandt andet tømmer og diamanter.

Det er en erfaren dame, der kommer til magten i den lille afrikanske republik, der blev grundlagt af frigivne amerikanske slaver i 1848. Ellen Johnson-Sirleaf nedstammer selv fra disse amerikanske slaver, som på mange måder har været forhadte i landet, fordi de over tid formede en korrupt elite. Men hun vandt valget, fordi hun overbeviste vælgerne om, at hun havde den rigtige baggrund til at føre landet ud af krisen - og ikke selv var plettet af korruption. Den Harvard-uddannede økonom har arbejdet for Citibank, Verdensbanken og FN og er tidligere finansminister i Liberia. Hun er kendt som 'Afrikas Jernlady'. Første gang hun stillede op til præsidentvalget var i 1997. Den gang tabte hun til krigsherren Charles Taylor, som nu er i eksil i Nigeria.

Det var delvist overraskende, at Ellen Johnson-Sirleaf vandt valget denne gang. Men modstanderen, eks-fodboldstjernen George Weah, var uden formel uddannelse. Og landet var klar til en kvinde efter, at mænd i årevis har været skyld i landets mange lidelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her