Læsetid: 2 min.

Delte meninger om brændeovnes farlighed

Godt miljø og hjemlig hygge er der delte meninger om , når det gælder brændeovne
25. januar 2006

En heftig debat om forureningen fra Danmarks efterhånden mere end 700.000 brændeovne har grebet sindene og rejst nerverne på højkant blandt landets brændeovnsproducenter og skorstensfejere.

Bare fordi vi har tændt bål i vores stuer siden jernalderen, behøver det jo ikke være sundt, påpegede lederen af Det Økologiske Råd, Christian Ege, forleden i et læserbrev i Berlingske Tidende.

Debatten er ikke ny, men den er blusset kraftigt op efter et par indslag i tv i denne måned. En fejde er brudt ud mellem de røgramte og de brændeglade.

"Hvis bare man gentager en løgn tilstrækkelig mange gange, ser det ud til, at den bliver til sandhed," sagde en vred direktør Peter Jessen Hansen fra Morsø Jernstøberi i sidste uge til Morsø Folkeblad.

Hans anklage var rettet mod TV-Avisen, som aftenen før havde oplyst, at udslippet af partikler fra brændeovne i et villakvarter er lige så slemt som det, man risikerer at få i lungerne på H. C. Andersens Boulevard i København i myldretiden.

"Rapporten fra Danmarks Miljøundersøgelser er udført på et meget spinkelt grundlag. Jeg vil ikke tøve med at kalde den for fup. Den bygger på en enkelt måling i Gundsømagle, hvor man undersøgte i seks timer på en vindstille, klar nat," tilføjede han dagen efter til BT.

Han fik støtte fra formanden for landets skorstensfejere, oldermand Theodor Kristensen: "Vi har ikke et partikelproblem fra brændeovne, og hvis vi havde, er problemet faldende. Luften i villakvartererne har aldrig været så ren," sagde han.

Fra modsat hold har der til gengæld været overdrevne påstande om 3.40o dødsfald om året på grund af røg fra brændeovne.

Måske med filter

Fejdens anledning er en rapport af ældre dato fra Danmarks Miljøundersøgelser, (DMU). Den konkluderede, at brændeovne og brændefyr står for 47 pct. af den danske partikelforuening.

"Det passer ikke, at vi kun har bygget på en enkelt måling en kold vinternat," siger Finn Palmgren fra DMU. Rapporten bygger også på to andre måleserier. DMU har ikke påstået, at brændeovne altid forurener lige så meget s0m myldretidstrafik, men siger at forureningen under uheldige vejrforhold kan nå op på samme niveau, understreger han.

Miljøordfører for V, Eyvind Vesselbo, har foreslået at sætte partikelfilter på alle skorstene med brændeovn.

Den idé har miljøminister Connie Hedegaard (K) ikke taget til sig, men kalder det "forjættende". Hun har bedt om at få muligheden undersøgt. Desuden har hun aftalt møder med branchen om bedre udformning af brændeovne. Men i første omgang kan man gøre mest ved at lære ejerne af brændeovne at fyre rigtigt. Bruge tørt og rent træ og sørge for en høj temperatur ved forbrændingen, siger hun.

Miljøstyrelsen har for lang tid siden sat en sådan kampagne i gang. Oplysninger fås på www.fyrfornuftigt.dk. Det er almindelig anerkendt at partikelforurening, især forurening med ultrasmå partikler, er stærkt sundhedsskadelig. Men hvor meget af den slags forurening folk faktisk bliver udsat for fra brændeovnene- og hvor meget af den der kan fjernes ved at fyre rigtigt - ved man ikke ret meget om. Med en støtte på knap syv mio. kr. fra det Strategiske Forskningsråd er DMU, sammen med universiteterne i Århus og København, Arbejdsmiljøinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet og Statens Byggeforskningsindstitut gået i gang med at kortlægge forureningen bedre, undersøge sundhedseffekten, påvirkningen af luften ude og inde og hvilke filterteknologier, der eventuelt kan anvendes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her