Læsetid: 2 min.

Vi er de eneste uden loft over pensionsfradrag

Ingen andre steder i Europa kan man spare op til pension med fuldt fradrag. Ordningen, der koster samfundet milliarder, bør helt ophøre, mener SF. Socialdemokraterne vil sætte loft ved 100.000 kr.
27. januar 2006

Hvert år mister statskassen milliarder på fradrag til pensionsopsparinger.

Danskerne er nemlig det eneste folkefærd i Europa, som ikke underlægges nogen grænse for, hvor meget man med skattefradrag kan indskyde på sine pensionsopsparinger.

Det viser en opgørelse, som Skatteministeriet har foretaget.

En ordning, der i særdeleshed kommer den velstillede del af befolkningen til gavn.

SF's skatteordfører, Morten Homann, mener, at Danmark som minimum bør følge de andre landes eksempel og sætte et loft over fradraget. Men allerhelst så han fradragsmuligheden helt afskaffet.

"Vi bruger en hel masse skattekroner på målrettet støtte til de rigeste. De penge kunne i stedet bruges til skattelettelser for de lavest lønnede," siger Morten Homann.

I Frankrig kan man højst opspare 10 procent af sidste års arbejdsindkomst, i Italien seks procent og i Norge maksimalt 40.000 norske kroner, hvis det skal være fradragsberettiget.

Morten Homann kan ikke se rimeligheden i, at regeringen ikke vil ændre på reglerne, så Danmark ligger på linie med de øvrige lande i Europa.

"Det er da mærkeligt, at de velstillede i Danmark skal have så markant gode muligheder for at opnå 'statsstøtte' til deres pensionsopsparinger," siger han.

Socialdemokraterne foreslår et loft for fradraget på 100.000 kroner. Et element, der efter al sandsynlighed også vil indgå i det skatteudspil, som den socialdemokratiske ledelse præsenterer lørdag på partiets hovedbestyrelsesmøde.

Men regeringen afviser at ændre på regler for fradrag.

De konservatives skatteordfører, Charlotte Dyremose, er ikke til sinds så meget som at overveje at lægge loft på fradragene.

Loft vil ramme forkert

"Det handler om at tilskynde folk til at spare op til deres egen pension. Og et loft vil hindre fleksibiliteten i ordningen. F.eks. vil selvstændige erhvervsdrivende og kunstnere ikke det ene år, hvor de har tjent mange penge, kunne spare meget op for de næste par år at spare lidt op. Det vil et loft blokere for," siger hun.

Charlotte Dyremose mener heller ikke, at pensionsfradragene spiller nogen rolle i forhold til diskussionen om skattenedsættelser for de laveste indkomster.

"Vi skal nok få sænket skatten på arbejdsindkomst uden at begynde at pille ved fradragene for pensionsopsparinger," siger hun.

Direktøren i Socialforskningsinstituttet, Jørgen Søndergaard, ser heller ingen grund til at lave om på de nuværende fradragsregler.

"Jeg mener i virkeligheden ikke, at der er tale om et stort problem her. Det er kun i det omfang, at folk får udbetalt pensionen i udlandet, at man skal være opmærksom. De fleste danskere betaler jo fradraget tilbage til staten, når de får udbetalt deres pension. Den betaler man jo skat af," siger Jørgen Søndergaard, der også er medlem af Velfærdskommissionen.

Søndergaard mener derfor, at der kan være god fornuft i, at Danmark som det eneste land i Europa ikke har et loft over pensionsfradraget.

"I virkeligheden skal man være lidt varsom med et loft over fradraget. Der er en del mennesker, som tjener mange penge i en kort periode, f.eks. fodboldspillere eller andre professionelle sportsfolk, og de har jo brug for, at de kan spare op til pensionen i en kort periode uden et loft," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her