Læsetid: 11 min.

Fem stumper af manden, der var lige ved at vinde

6. januar 2006

Mogens Ægterød blev han kaldt. Det var dengang i Frit Forum.

Kongemorderen blev han kaldt. Det var dengang med Auken.

Troldmanden blev han kaldt. Det var dengang i Finansministeriet.

Mogens Lykketoft har gennem hele sin karriere som dansk top-politiker sat mærker. I Danmark, i Socialdemokratiet og hos de mennesker, der har mødt ham.

Information tegner et portræt af 60-års- fødselaren i fem bidder. Der burde nok have være 500.

Vennen-Odense Kongrescenter den 12. marts 2005. Mogens Lykketoft bevæger sig op imod scenen til hans sidste beretning som formand for partiet. Den seneste periode har slidt på ham. Han virker træt, og kroppen ser tynd og slidt ud. Foran scenen står Poul Nyrup Rasmussen og taler med en række topfolk fra partiet. Fire-fem skridt før Lykketoft passerer sin gamle ven, vender Nyrup ryggen til. Luften er iskold. Nyrup har ikke tilgivet Lykketoft. Han gider ikke at hilse på sin gamle ven i den svære situation.

Mogens Lykketoft har hele livet igennem betalt en høj pris for sin politiske karriere. To forliste ægteskaber, brudte venskaber og et utal af magtkampe med folk fra bevægelsen.

Hans forhold til sin gamle ven og partner Poul Nyrup Rasmussen er fortsat dårligt. De taler ikke sammen, og Nyrup ønsker heller ikke at medvirke til dette fødselsdagsportræt.

"Man må leve med, at venskaber bliver brudt. Det er prisen for det her liv, men jeg forstår ikke Nyrups reaktion," siger Lykketoft.

"Jeg har aldrig accepteret den udlægning, at jeg var med til at fælde Nyrup. Jeg kan kun indrømme, at jeg var medvirkende til, at han blev statsminister, og det gik så godt så længe. Vi var venner. Det vil jeg sige, vi var,"

Lykketofts tidligere kone Jytte Hylden har hjulpet ham med at tage en række tunge beslutninger, men da det handlede om formandsposten, talte han med sine gamle venner.

"Jeg har heldigvis nogle meget tætte venner, som har været med hele vejen igennem. Folk jeg har kendt siden studentertiden. Folk som kender hele min historie. Gamle venner er bedst. De kender en, ved hvorfor man handler, som man gør i en række situationer. Da jeg besluttede mig for at stille op som formand, rådgav jeg mig med mine gamle venner. Jeg ved, at de vil sige mig imod."

Journalist og forfatter Georg Metz er en af de gamle venner, som Lykketoft bruger som støtte. De gik sammen på Frederiksberg Gymnasium, men det er først i dag, at Metz helt føler, at han forstår Lykketoft.

"Nu er jeg efterhånden blevet så gammel, at jeg er blevet lige så moden som Lykketoft. Det har nok bragt os tættere sammen," siger Georg Metz.

Han betegner uden forbehold Mogens Lykketoft som et udelt behageligt, begavet og loyalt menneske.

"Og så kan han hele verden," som Metz siger det.

Familiemanden-"Han kan vel tage et billede, når vi kommer ud igen. Han er jo rejst langt for det," siger Mette Holm, få minutter før hun skal giftes med Mogens Lykketoft.

Hun siger det med henvisning til den fotograf, der står uden for kirken og venter. Lykketoft er højlydt irriteret over, at blive mødt af presserepræsentanter ved sit bryllup.

"Men så skal der heller ikke tages ét eneste billede inde i kirken," afgør han.

Det skulle kun have været ham, Mette og tre grønlandske venner i den lille kirke ved Brattahlid i Sydgrønland. Derfor er han irriteret. Heller ikke denne gang få han lov til at holde sit privatliv privat - selvom det er fjerde gang, han bliver gift.

"I vores dages mediebillede er det nærmest umuligt at undslippe at gøre rede for dit privatliv, selv om jeg som udgangspunkt gerne havde set det adskilt. Det er bestemt ikke mig, der har trængt mig på. Pressen har nærmest sparket døren ind," siger Mogens Lykketoft.

Men ved det første bryllup var pressen ligeglad. I 1967 gifter den unge økonom fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sig med Aase Toft fra Vestjylland. Ikke fordi ægtestanden var specielt appellerende for nogen af dem, men hvis man skulle have en lejlighed af kommunen i 60'erne var papir på hinanden en forudsætning.

Sammen med Aase får Lykketoft døtrene Maja og Kit. De er glade for deres far.

"I pressen bliver han generelt beskrevet som et kynisk og beregnende magtmenneske. Det billede er helt i modstrid med min oplevelse. Jeg kender ham som meget rar og varm og intuitiv over for andre mennesker. Måske bliver han lidt genert, hvis man går tæt på. Han er en storhjertet, hyggelig og fredsommelig mand og meget beskyttende og alfaderlig," fortæller Maja i et interview med Politiken.

Kort inden kobberbrylluppet bliver Aase Toft ramt af en hjerneblødning. Hun dør 33 år gammel, og Mogens Lykketoft står alene med to piger på syv og 10 år.

"Det mest tragiske og dramatiske jeg har været ude for," beskriver Lykketoft selv katastrofen mange år senere.

Men han er ikke alenefar længe. Halvandet år senere bliver han gift igen. Denne gang hedder bruden Helle Mollerup, der også bringer sin datter med ind i den lykketoftske familie. Signe hedder datteren. Poul Nyrup Rasmussen er navnet på Signes far. Men i 1986 holder ægteskabet ikke længere. Mogens Lykketoft har mødt Jytte Hilden og de bliver gift på Hildens 45 års fødselsdag i 1987. Ni år tidligere havde hun slået ham i kampen om opstilling til Folketinget, men her bæres ikke nag.

Lykketoft og Hilden udgør et stærkt makkerpar både privat og politisk. Og det er også Lykketoft, der trækker hende op af depressionens sugende dyb, da hendes politiske karriere er slut.

Strategen-I februar 1992 vender Mogens Lykketoft tilbage fra ferie. Med sig i lommen har han en analyse af partiets situation med Auken som formand. Lykketofts analyse er klar. Socialdemokratiet har brug for en ny formand.

Mogens Lykketoft placerer sig i centrum, hver gang Socialdemokratiet står ved en skillevej. Han er utålmodig, og ved de seneste tre formandsopgør i partiet har hans person været omdrejningspunktet.

"Situationen i 1992 var meget besværlig for mig. Det var for det første meget risikabelt for min karriere, men vigtigst af alt skulle partiet videre. Vi kom ingen steder. Og det er faktisk min drivkraft. Jeg sætter mig ned og analyserer tingene. I 1992 kunne det ikke være anderledes. Men det var en svær beslutning. Jeg havde et godt forhold til Svend Auken," siger Mogens Lykketoft.

Otte år tidligere er den samme Lykketoft på spil. Efter valget i 1984 har han ikke nogen tiltro til, at Anker Jørgensen kan få Poul Schlüter afsat som statsminister. Lykketoft er en af de mest betydningsfulde medlemmer i 'Oberstklubben', der er en af partiets kaffeklubber. Medlemmerne tæller tidligere ministre hovedsaglig med økonomisk baggrund. Den herskende analyse er klar: Auken må ikke løbe med formandsposten.

I et forsøg på at få kørt Svend Jakobsen i stilling, bliver klubben med Lykketoft i spidsen beskyldt for kupplaner mod Anker Jørgensen. Anker allierer sig tættere med Svend Auken og Ritt Bjerregaard, og da Anker takker af i 1987 efter endnu et valgnederlag, peger han på Svend Auken som sin afløser. Lykketoft prøver forgæves at få Svend Jakobsen til at stille op som formand, men strategen har forregnet sig. Svend Jakobsen vil ikke, da det kommer til stykket.

"Mogens er en meget utålmodig mand. Det er en del af hans karakter. Han har svært ved at sidde og vente på, at tingene skal komme af sig selv. Det ved han, de ikke gør," siger Svend Jakobsen.

Lykketoft har ikke sig selv i tankerne som formand i denne periode. Han gør det udelukkende for partiets skyld.

"Det har ikke spillet nogen rolle, hvor han er placeret i partiet. Det handlede altid blot om at bringe os videre," siger Jakobsen.

I 1992 har Lykketoft mere held med sig. Selv om Svend Auken blot to år tidligere bragte partiet det bedste valgresultat i 26 år, har Auken ikke det, der skal til for at opnå statsministerposten. Der må et nyt formandsskifte til, mener Lykketoft.

"Jeg kan godt lide Svend som person og politiker. Vi befrugter hinanden idemæssigt, og jeg sætter stor pris på ham. Derfor handlede det da også udelukkende om en nøgtern og klinisk analyse dengang," siger Lykketoft.

For Svend Auken blev konsekvensen af Lykketofts indblanding stor. Hans tidligere ven og næstformanden i hans parti, Poul Nyrup Rasmussen, tog udfordringen op og vandt.

"Mogens har den udlægning, at han ser partiet med samme øjne, som en læge ser på et menneske. Han vil gerne skære det syge væk. Men jeg mener, at Mogens er meget bedre til at tænke politiske tanker end til at være kirurg," siger Svend Auken.

10 år senere var det Nyrups tur. I 2002 overtog Lykketoft formandsstolen.

"Det er blevet hævdet, at jeg spændte ben for Poul. Det er ikke sandt. Jeg kunne ikke have gjort mere for Poul," siger Lykketoft.

Hidsigproppen-"Frank skal udtale, at det går godt mellem os! Hører du! Han skal sige, at det går godt! Er du med."

Ekstra Bladets Michael Jeppesen overhører en samtale mellem Lykketoft og en socialdemokratisk medarbejder under valgkampen i 2005. Lykketoft tournerer rundt i Danmark og udgør partiets enmandshær. Han vil tale om underfinansiering og manglende penge i Venstres valgløfter. Pressen kører med historier om fløjkrigen, der endnu engang er brudt ud hos Socialdemokraterne.

Lykketoft er vred. Og når han er vred kan det høres. "Er du med!"

Der går mange historier om hans temperament. Mange journalister, medarbejdere og politiske mod- og medspillere har oplevet at blive sat på plads.

Journalisterne på TV 2 havde i følge portrætbogen Fyrsten en joke om "Morgenvækning ved Mogens Lykketoft," der tog afsæt i, at en utilfreds finansminister ringede hjem til den ansvarlige journalist om morgenen for at brokke sig over et indslag, der ikke faldt i god jord.

Også medarbejderne i Finansministeriet oplevede hans temperament. Men over en bred kam betegnes Lykketoft som en meget dygtig, loyal og empatisk chef, der trofast holdt hånden over medarbejdere i kriser af den ene eller anden art.

Selv mener Lykketoft, at de mange historier og anekdoter om hans voldsomme temperament er stærk overvurderede - og i vid udstrækning opfundet af pressen selv. Han kan ikke nikke genkendende til "dæmoniseringen" af sig selv.

"Hvis det virkeligt var mit mest dominerende træk, hvordan kan det så være, at jeg er den politiker i nyere tid, der har siddet længst og mest tålmodigt i forhandlinger med de mest mærkværdige partier og mennesker," siger han.

Det er ikke temperamentet, der løber af med Lykketoft, påstår han. Snarere tværtimod.

"Jeg har brugt temperamentet til at bringe nogle forhandlinger videre. Man er nødt til at hidse sig op en gang imellem for at skabe et tilstrækkeligt drama, der kan få processen videre. Du er nødt til at have en vis mængde pranger i dig, men det er altså ikke det samme som, at følelserne er ude af kontrol. Det handler om at skabe en fornemmelse for, hvor grænserne ligger," siger han.

Kontrolleret eller ej fik de danske tv-seere en synligt ophidset Lykketoft at se, da han blev udsat for en praktical-joke i underholdningsprogrammet Rent Fup. Her bliver Lykketoft låst inde, mens en journalist efterligner hans stemme og svarer på spørgsmål fra vælgerne.

"Luk mig ud, for helvede," råber Lykketoft og giver sig til at smadre et vindue over døren.

Efterfølgende griner Lykketoft, og medgiver, at "det da sikkert er godt tv."

Teknikeren-I 1995 er der dyb krise i den borgerlige lejr. I forbindelse med de årlige finanslovsforhandlinger truer Venstres daværende næstformand, Anders Fogh Rasmussen, med at lade sit parti stemme nej til finansloven. En krigerisk situation, som den konservative formand Hans Engell slet ikke kan leve med.

I Finansministeriet sidder Mogens Lykketoft og følger striden mellem V og K i dagene op til de afgørende forhandlinger. Via Marianne Jelveds kontakt til Hans Engell opstår der et uventet samarbejde med de konservative, og det lykkes Lykketoft at få en finanslov igennem med støtte fra Engell, uden Venstre er med.

"Jeg oplevede Lykketoft som en fantastisk dygtig finansminister. Han havde et perfekt overblik, han var fair og meget loyal. I 1995 var der ingen, der fik at vide, at jeg havde kontakt med ham. På den måde kan man sige, at han altid tænker langsigtet. Han skaber et godt klima - også efter forhandlingerne - fordi han ved, at der er en ny runde året efter," siger Hans Engell.

Situationen i 1995 er et godt billede på Lykketofts succes som finansminister. Op igennem 90'erne har embedsfolkene i ministeriet en følelse af, at man kan gå på vandet. Alting lykkes med den økonomiske politik, og ude omkring i Europa scorer Danmark topkarakterer på økonomien. Lykketoft bliver sågar udnævnt som den dygtigste finansminister i Europa i 1996. Arbejdsløsheden rasler ned, de offentlige kasser bugner, samtidig med at staten kan notere et klækkeligt milliardoverskud på betalingsbalancen.

Successen er ikke kommet af sig selv. I tæt samarbejde med den radikale Jelved laver Lykketoft en række effektive reformer på skatte- og arbejdsmarkedspolitikken.

Mogens Lykketoft befinder sig, hvor han er bedst. Som en troldmand kan han år efter år præsentere nye overskud.

"Jeg forsøgte at forene en politisk holdning med min tekniske indsigt. At jeg bliver kaldt tekniker, er fint med mig," siger Lykketoft.

At han bliver finansminister i Nyrups regering er naturligt.

"I en lang periode var jeg skrivekraft på udviklingen af den økonomiske politik. Jeg tror såmænd også, at jeg var blevet finansminister, hvis Svend Auken havde dannet regering."

Men Auken mener, at Lykketoft er meget andet end tekniker.

"I virkeligheden er det en stor fejl kun at se Mogens Lykketoft som et økonomisk geni. Det er han. Uden tvivl. Han er den bedste finansminister, vi har haft. Men Mogens' kompetencer rummer meget mere. Han er en fantastisk politisk tænker. Ikke mindst på det udenrigspolitiske felt rummer han meget," siger Auken.

For Jelved blev tiden med Lykketoft intens.

"Af mærkelige grunde er jeg kommet til at holde enormt meget af Lykketoft. Han er jo normalt ikke en person, man holder af. Men jeg savner vores meget intense samarbejde. Vi udviklede en måde at tænke højt på sammen, som bundede i tillid til hinanden. Det var en fantastisk givende tid. Jeg kan godt savne det engang imellem."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her