Læsetid: 1 min.

Nobelprisvinder Wangari Maathari, Kenya

31. januar 2006

Den 65-årige kenyanske vicemiljøminister, var i 2004 den første afrikanske kvinde, der blev tildelt Nobels fredspris. Hun fik prisen for sit arbejde i bevægelsen ’Det Grønne Bælte’, et træplantningsprogram, der siden 1977 har udviklet sig til et udviklingsprogram i flere afrikanske afrikanske lande. Programmet har i dag plantet mere end 30 millioner træer, der skal forhindre jordens erodering på det afrikanske kontinent. Programmet fremmer samtidig en økologisk, levedygtig social, økonomisk og kulturel vækst. Hun er i dag medlem af parlamentet og var i 2005 stærkt inde i billedet som sit partis præsidentkandidat. Under præsident Daniel Arap Mois diktatur var hun flere gange fængslet for sin kamp for et demokratisk flerparti-system. Hun voksede op i Nyeri, og var som en af de få piger fra Kenya fattige landområder i stand til at fuldføre ikke blot grundskoleuddannelse men og en højere uddannelse. Hun er den første kvinde i det centrale og østlige Afrika, der har fået en ph.d-grad (i veterinær medicin). Som dekan på Nairobis Universitet er hun desuden den første kvinde i Kenya, der har stået i spidsen for et fakultet. Hun blev i 1980’erne skilt fra sin mand, der hævdede at hun var dominerende. Dommeren gav ham ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her