Læsetid: 3 min.

De bløde mænds kavalkade

Den 12. værk, lyrik-kanonen, spiller følsom andenstemme til den Store Litteraturkanon med sin egen historie om mænd uden kvinder
9. februar 2006

Læst på sine egne præmisser fortæller den nye kvindeløse danske lyrik-kanon en fængslende historie. Nemlig om at være - dansk? - mand af indadvendt temperament.

De 24 udvalgte digte ligner stærkt de bløde mænds kavalkade, de, som gerne ensomt opgår i naturens herlighed, især danske landskabers, og føler det som en indvielse.

Som mange af de øvrige kanoniske valg rummer lyrikkanonen både dristige og charmerende valg og emmer i det hele taget af kærlighed til digtet som unikt værk, ladet med musik og farve, kastet los fra litteraturhistorie og biografiske forfatterskabslæsninger. Her er digtlinjer, man ikke kan få ud af hovedet, men tager med sig på cykelturen. En indlæsning af dem alle på cd ville være en oplagt idé.

Flertydig maskulinitet

Men ikke mindst tegner digtene, læst i sammenhæng og på deres egne betingelser, en række dybt personlige maskuline selvportrætter over 6-700 år, der vidner om spændstigheden i den mandlige identitetsudvikling.

Digtene skriver de tvivlrådige og sårbare mænds historie. Her er tragiske, skyldbehæftede kærlighedshistorier og en viden om kønnets og eksistensens (daværende) vilkår, som både mænd og kvinder er blevet fascineret og bevæget af.

Gennem digte som disse begriber man, at mænd langt fra altid identificerer sig med et officielt billede af mandlighed som noget særlig sejrrigt eller overlegent. Der kan ligefrem ligge en tanke i, at lyrikantologien under de 11 hovedværkers markante førstestemmer lægger en mørkere andenstemme af tab og tvivl.

Genkender en moderne mand ikke sig selv i alle digtene, ja, så har det måske også sine grunde. Et genkommende tema i mange af digtene er nemlig fravær af konkret relation til et andet menneske.

Alene Jæger-digtet Sidenius i Esbjerg: Sidenius er efternavnet på Pontoppidans Lykke-Per, og digtet refererer dermed til manden, der amputerede sig selv som menneske og ingenting fik ud af sine håb og talenter.

Digtet forløber da også i ensom selvrefleksion. Ligesom iøvrigt Aakjærs Aften, Morten Nielsens Øjeblik, Malinovskis Myggesang, Sarvigs Regnmaaleren samt til dels digtene af Brorson, Staffeldt og Bjørnvig. Kun Højholt kaster spøjst ironisk sidelys på det fælles relationsløse nu.

Mere brogede er de ældre digte. Folkeviserne løber over af menneskeligt drama, Ebbe Skammelsøn har endda et kvindeperspektiv, mens Oehlenschlägers moralske og effektjagende Hakon Jarls Død bare skal overstås. Ikke mindst sprænger flere eksplicit kristne digte - fem i alt - det sjælegranskende udgangspunkt. Der er knald på Ewalds Ode til Sielen og Grundtvigs De levendes land, mens Kingos Sorrig og Glæde med fryd opmaler både livets storhed og bistre ende.

Som kærlighedsdigtere får Aarestrup, Claussen og Nordbrandt suveræne linjer ud af en lyd eller skyggers frække kropskontakt på sneen. Her anes en ønsket nærkontakt, som også i Thøger Larsens euforiske Du danske sommer, ligesom Munch-Petersen, Kristensen og Schade har mere udadvendte bud på det maskuline.

Af de mindre ånder, Drachmann og Winther, der især vakte harme i Tove Ditlevsens fanklub, er Drachmann forfriskende. Digterkongen, senere unådigt bedømt, står for disse fantastiske linjer: Jeg hører i Natten den vuggende/ Lyd fra Venezias Vand;/ Det kommer hid over/ Med klagende Vover,/Som nærme sig, langsomt dukkende/Under den buede Bro/

Her er både bølgernes musik og intens skyldfølelse over den forladte kvinde, der synes at smelte sammen med pigen i den flydende kiste. Wow.

Derimod er Christian Winther virkelig et bizart valg i et vuggende hav af så mange gode digte. Hvad skal mænd og kvinder i 2006 med en kedelig beretning om sublimeret elskov, når det nu ikke netop er et tema, antologien mangler?

Litteraturkanonen står på Kulturministeriets hjemmeside kum.dk. Ældre digte kan læses i deres helhed ved at google titel eller den første linje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her