Læsetid: 3 min.

DF: Konservative falder Fogh i ryggen

Dansk Folkeparti beskylder de konservative for urent i trav i Muhammed-sagen. Connie Hedegaards kritik af Fogh er utilstedelig, mener Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup. Det udstiller de konservatives 'lillebrorrolle', og det har været med til at svække regeringen, lyder DF-kritikken
8. marts 2006

Dansk Folkeparti har fået nok af de konservatives optræden i Muhammed-sagen. Det udstiller partiets 'lillebrorrolle', og det skader regeringen, mener Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup.

Skaarups kritik kommer efter, miljøminister Connie Hedegaard i et indlæg i Politiken har kritiseret de seneste ugers grøftegraveri i Muhammed-sagen. Hedegaard kaldte det bizart, hvis en kamp om ytringsfrihed ikke kan føres uden at pege fingre af folk med andre opfattelser. En direkte krigserklæring til Anders Foghs angreb på erhvervslivet, medierne og unavngivne kulturpersoner.

Utilstedelig kritik

"Vi undrer os meget over, at de konservative hele tiden kommer med udmeldinger, som går imod Venstre. Det er jo hele regeringen, statsministeren har talt på vegne af igennem hele Muhammed-konflikten, så derfor kan man undre sig over, at de konservative nu falder statsministeren i ryggen ved at modsige ham og mene, at statsministeren har været for voldsom i sin kritik af erhvervslivet," siger Peter Skaarup.

Partiformand Pia Kjærsgaard kalder kritikken "fuldstændig utilstedelig".

Dansk Folkeparti bakker 100 procent op om Foghs angreb på dele af erhvervslivet. Her har man nemlig været villige til at gå for meget på kompromis med landets principper til fordel for ussel mammon, mener Skaarup.

Og her burde regeringspartneren støtte op, mener han.

"Jeg synes, at det er underligt, at man har en minister, der ikke benytter sig af spillets regler. Spillets regler i regeringen må vel være, at man står samlet, og at man ikke begynder at stille spørgsmålstegn ved tingene, efter man har diskuteret det," siger Peter Skaarup.

Allerede i sidste uge var Muhammed-sagen på dagsordenen på en regeringskonference. Her var Connie Hedegaard og forsvarsminister Søren Gade (V) ude med kritik af tonen, men kritikken bør holdes inden for regeringens egne rækker, mener han.

"Jamen, det nytter ikke noget, at alle mulige ministre går ud sætter spørgsmål ved statsministeren i denne her sag. Connie Hedegaard er jo ikke leder af Det Konservative Folkeparti. Det er da lidt mærkeligt, at man har en miljøminister, der pludselig ytrer sig om noget meget centralt for regeringen, som ikke har noget som helst med miljøpolitik at gøre. Efterfølgende ser man et forløb, hvor den konservative leder skal spørges, om han bakker kritikken op eller ej. Hvis der er nogen, der skal åbne munden i denne her sag, så skal det da være en leder af partiet. Det skal ikke være en miljøminister, der lige pludselig farer ud. Det rejser tvivl om regeringens linje," siger Skaarup.

K kører eget ræs

I det hele taget mener Dansk Folkeparti, at de konservative har kørt sit eget ræs, lige siden Muhammed-sagen eksploderede søndag den 29. januar.

"Det er ikke noget nyt, at de konservative vælger et andet standpunkt end regeringen. Jeg synes, at det her udstiller de konservatives lillebrorrolle i regeringens. Det er sket så mange gange før, men heldigvis så ved vi jo altid, hvem der taler på regeringens vegne. Det gør Venstre. Vi må henholde os til, at det er Venstre, der er regeringens ledende parti," siger Peter Skaarup.

Pia Kjærsgaard kalder også kritikken for typisk, og forstår ikke den konservative trang til at kritisere regeringen offentligt.

Den utilfredshed Dansk Folkeparti har følt under krisen er blevet holdt indendøre, forklarer Pia Kjærsgaard.

"Vi har bakket loyalt op om statsministeren af hensyn til den nationale ro. På det her tidspunkt kan jeg da godt indrømme, at der har været episoder, hvor jeg har været mindre tilfreds med Foghs håndtering - f.eks. da han optrådte på arabisk tv - men vi har afholdt os fra at kritisere for at give ham arbejdsro. Det har været vigtigt at stå sammen om det her," siger Pia Kjærsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her