Læsetid: 2 min.

Fogh accepterer Thornings ultimatum

Anders Fogh Rasmussen imødekommer Socialdemokraternes krav før de kommende velfærdsforhandlinger. Penge fra velfærds-besparelser bliver ikke brugt til skattelettelser, og samfundets svageste kommer også på dagsordenen. Thorning glæder sig
17. marts 2006

Helle Thorning-Schmidt får nu håndslag på, at regeringen ikke vil bruge velfærdsreformerne til at sænke skatten på arbejde.

I et interview med Information accepterer statsminister Anders Fogh Rasmussen S-formandens forhandlingskrav, som hun spillede ud med i gårsdagens avis.

Helle Thorning-Schmidt kræver, at det økonomiske råderum, der opstår som følge af forringelser af efterlønnen og ændringer i pensionsalderen, kanaliseres tilbage til den offentlige sektor og velfærdsydelser. Dele af råderummet må ikke gå til skattelettelser. Og den aftale vil Fogh gerne lave på forhånd. "Nu betragter jeg hverken Socialdemokraternes ide som en trussel eller et ultimatum. Men det er en helt naturlig forudsætning for Socialdemokraterne, og det kan jeg sådan set godt forstå ud fra deres synspunkt. Så det vil være en klar præmis for forhandlingerne fra start. Socialdemokraterne behøver ikke at være bekymret over, at de ved at lægge ryg til en velfærdsreform skaffer råderum til andet end investeringer, som sikrer fremtidens velfærd," siger Anders Fogh Rasmussen.

Mere til de svageste

Statsministeren påpeger, at hvis der bliver mulighed for skattelettelser inden næste valg, så kommer de andre steder fra. Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt glæder sig over Foghs klare melding.

"Det er meget glædeligt, at vi har sat en klar dagsorden for velfærdsforhandlingerne, som Fogh accepterer. Det bringer os bestemt et skridt nærmere et forlig om velfærdsreformer," siger hun.

Udover skattekravet har Helle Thorning-Schmidt allerede lagt partiets væsentligste ønsker frem. Antallet af mennesker på kontanthjælp skal halveres over de næste fire år. Men også psykisk syge, hjemløse og misbrugere kan regne med en ekstra indsats, hvis Socialdemokraternes leder ender med at sætte sin underskrift på den ventede aftale om velfærdsreformer.

Men også her møder Thorning opbakning fra regeringslederen.

"Det er meget naturligt, at partierne stiller deres positioner op på forhånd. Vægten skal lægges på, at vi foretager nogle massive investeringer i Danmarks fremtid, og det er især vægt på forskning, innovation og iværksætterpolitik, men det er også vigtigt, at det ikke kun er konkurrencekraften, men også sammenhængs-kraften, vi fokuserer på. Derfor er vi også indstillet på, at de udsatte grupper skal hjælpes, så alle kommer med," siger Anders Fogh.

Indsatsen for at få kontanthjælpsmodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet indgår også i regeringens planer, forklarer han.

"Der er ikke nogen målsætning, jeg hellere ville opfylde end lige præcis den. Det er det, vores velfærdsprojekt går ud på. Vi må desværre sige, at et af de rigtig store problemer er, at omkring halvdelen af indvandrerne er uden job. De er på kontanthjælp, og det er ret klart, at det vil bidrage ganske betydeligt til den fremtidige finansieringsopgave, hvis vi får dem i job. Målsætningen om at reducere antallet af kontanthjælpsmodtagere er meget væsentligt. Den deler regeringen med Socialdemokraterne," siger Fogh.

Vil fastholde Fogh

Helle Thorning-Schmidt vil nu bruge tiden frem til velfærdsforhandlingerne til at fastholde Fogh på løftet. Også når de reelle forhandlinger starter, vil hun gentage kravet om, at pengene ikke må gå til skattelettelser, og at velfærdsreformer også laves for at sikre de svageste i samfundet.

"For det første må vi selvfølgelig håbe på, at Fogh holder, hvad han lover, men også at når det kommer til sagen også kan levere varen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her