Læsetid: 3 min.

Fogh: Vi er klar med 'betydelige' midler til voksen- og efteruddannelse

DA og LO kan se frem til betydelige midler til voksen- og efteruddannelsesområdet, lover Anders Fogh Rasmussen, før parterne i dag mødes til de afgørende trepartsforhandlinger . LO og DA er tilfredse med statsministerens udmelding
20. marts 2006

Anders Fogh Rasmussen kaster nu alt ind på, at arbejdsmarkedets parter bliver enige om en storstillet reform på voksen- og efteruddannelsesområdet (VEU).

LO, DA og regeringen mødes i dag til de afgørende trepartsforhandlinger om VEU, og statsministeren er klar med den store tegnebog, hvis parterne når til enighed.

"Ja, regeringen vil gerne være behjælpelig og spytte i kassen i et betydeligt omfang, vil jeg gerne sige," siger Anders Fogh Rasmussen.

Afgørende reform

Han ser en reform af hele efteruddannelsesområdet som en nødvendighed, hvis Danmark skal begå sig i den internationale konkurrence.

"Globaliseringsprojektet går ud på, at vi får rustet hele det danske samfund bedre, og det, vi taler om her, er, at vi i voksenefteruddannelses-systemet får stillet nogle tilbud op, som vi i øjeblikket forhandler med arbejdsmarkedets parter om. Vi holder møde på mandag (i dag, red.), som jeg forventer slutter med en politisk erklæring, der stiller nogle mål op for de kommende års udvikling af voksen/efteruddannelsessystemet. Jeg har i hvert fald ret store ambitioner om, hvad vi skal nå på VEU-området, men det er selvfølgelig afhængigt af, hvad arbejdsmarkedets parter kan og vil. Noget kan vi gøre fra regeringens side - og det vil vi gøre," siger Anders Fogh.

Staten skal til lommerne

Både DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen, og LO's formand, Hans Jensen, er tilfredse med statsministerens udmelding om 'betydelige' midler.

"Det er rigtig god timing at få sat kompetenceudvikling på dagsorden i forbindelse med regeringens globaliseringsudspil. Jeg mener akkurat som statsministeren, at det er nødvendigt, at det danske arbejdsmarked ruster sig til globaliseringen ved at løfte medarbejdernes kompetenceniveau," siger Jørn Neergaard Larsen.

Han peger derfor på en række områder, som staten skal tage sig af.

"Staten må sørge for, at virksomhederne har kompetencesupport i form af uddannelsesinstitutioner, som kan stå til rådighed for virksomhederne. Desuden må staten også tage opgaven med de læse-, stave- og regnesvage på sig," siger Jørn Neergaard Larsen.

Og LO's formand er enig:

"Der er ingen tvivl om, at det kommer til at koste et milliardbeløb at få de læse-, stave og regnesvage med, men det er en opgave for staten," siger Hans Jensen.

Han forsikrer dog samtidig, at LO er parate til at tage sit ansvar i VEU-forhandlingerne.

"Jeg håber på, at vi kan få sat en debat i gang op til overenskomstforhandlingerne i 2007, så vores medlemmer har forståelse for, at uddannelse er en livslang proces, som alle har brug for hele arbejdslivet igennem," siger Hans Jensen.

Foghs som fødselshjælper

Anders Fogh understreger, at det virkelige gennembrud skal komme ved, at arbejdsmarkedets parter selv begynder at tage sagen op i overenskomstforhandlingerne, men statsministeren vil gerne hjælpe med til at være 'fødselshjælper for en stor reform', siger han og sammenligner VEU-forhandlingernes betydning med den store pensionsreform i 1980'erne.

"Arbejdsmarkedets parter har før vist sig parate og egnede til at løfte store samfundsmæssige opgaver. Og den største de faktisk har løftet i de senere år var opbygningen af store private pensionsordninger fra slutningen af 80'erne. Det er virkelig et gennembrud, som har betydet, at Danmark ligger i front blandt de lande i Europa, når det handler om at finansiere fremtidens ældreudgifter. Det er en parallel til det, jeg ser, når det gælder VEU. At arbejdsmarkedet parter påtager sig opgaven at ruste det danske arbejdsmarked til, at alle aktive på arbejdsmarkedet har et tilbud om omskoling, omkvalificering, når de gamle job bliver nedlagt, eller når det ser ud til, at de bliver nedlagt," siger Fogh.

'Fantastisk perspektivrig'

Hvis LO og DA bliver enige om en aftale, så er regeringen klar med ekstra midler, forklarer statsministeren.

"Det, vi siger til parterne, er: Hvis I gør det, hvis I vil det, så er vi også parate til bakke det op fra statens side - også økonomisk. Det tror jeg kan blive en fantastisk perspektivrig reform. Det jeg ser for mig, er et Danmark, hvor vi har rustet os godt til at klare den fremtidige pensionsudgift ved i god tid at have truffet beslutninger om private pensionsopsparinger bredt på arbejdsmarkedet. Og nu ruster vi Danmark bedre end alle andre lande gennem en omfattende reform af voksen- og efteruddannelsesområdet (VEU)," siger statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her