Læsetid: 4 min.

Fogh satte gruppen på plads

Anders Fogh Rasmussen trak som ventet en sejr i land, da Venstres folketingsgruppe accepterede regeringens terrorpakke. Men bag de lukkede døre var der mere uenighed, end statsministeren gav udtryk for til pressen. Fem medlemmer tager forbehold, og flere føler sig behandlet som 'stemmekvæg'
31. marts 2006

Venstres folketingsgruppe har givet grønt lys til regeringens omstridte terrorpakke. Kun fire af gruppens i alt 52 medlemmer har taget forbehold for pakken, som justitsminister Lene Espersen fremlægger i Folketinget i dag.

Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech har betegnet terrorpakken som "et angreb på frihedsrettighederne ud over alle grænser," og hun er ikke bleg for at bruge ordet 'politistat' om pakkens indhold.

Men ét er, hvad Venstres retsordfører siger, noget andet er, hvad partiformand Anders Fogh Rasmussen vil have trumfet igennem.

Efter en times møde kunne statsministeren afvise enhver tvivl om splittelse i Venstre, når det handler om regeringens antiterrorplaner.

"Der er opbakning til terrorpakken, og det betyder, at justitsministeren kan fremlægge forslagene i morgen (i dag, red.). Der er enkelte af gruppens medlemmer, der har forbeholdt sig deres stilling, men der er nu baggrund for, at justitsministeren kan fremsætte sit forslag," sagde Fogh efter mødet.

På forhånd havde Ritzaus Bureau talt sig frem til syv Venstre-folk, der var parate til at stemme imod nede i salen - nok til et flertal imod regeringens antiterrorplaner.

Men på gruppemødet var det kun Birthe Rønn Hornbech, Britta Schall Holberg og Marion Pedersen, der tog forbehold imod pakken, da gruppeformand Svend Erik Hovmand fremlagde konklusionen kort før mødets slutning. Men også Hanne Severinsen og Ellen Trane Nørby tager forbehold for pakken, siger de til Information.

Hverken Severinsen eller Trane nåede at få ordet på mødet, og der var stor frustration over, at der kun var afsat en time til den vigtige dagsorden.

"En time er alt for lidt til at drøfte så store spørgsmål, og der var en hel række, som slet ikke fik ordet, og det er der lidt frustration over," sagde Britta Schall Holberg efter mødet.

Chokolade til Fogh

Mødet startede i en god stemning. Birthe Rønn Hornbech gav chokolade til Anders Fogh Rasmussen, lige før gruppemødet begyndte klokken 9.00.

Den lille gestus var ment som en 'vi-kan-godt-være-uenige-i-Venstre', ovenpå Birthe Rønn Hornbechs hårde kritik af regeringens terrorplaner. Men ellers var uenigheden mellem Rønn og Fogh til at tage at føle på.

Rønn hæftede sig ved, at hun faktisk havde sat sig ind i tingene, og hun havde svært ved at skjule sin irritation over pakkens indhold, som er blevet hastet alt for hurtigt igennem, mener hun.

Til det svarede Fogh, at han også havde sat sig ind tingene, og at han aldrig nogensinde var blevet beskyldt for at møde uforberedt op.

"Fogh var voldsomt irriteret på Birthe. Man skal ikke beskylde ham for at sjuske med tingene. Det gjorde Rønn indirekte, og det var han sur over," fortæller en kilde i folketingsgruppen.

En af partiets liberale vogtere, Søren Pind, var skuffet over pakkens indhold, men tilkendegav alligevel, at han nok skulle stemme for regeringens endelige forslag.

Hvor var Rohde?

En anden kritiker, Leif Mikkelsen, er fortsat i tvivl, om han skal tage forbehold. Men han undrede sig over, hvorfor partiets politiske ordfører Jens Rohde ikke var til stede på mødet.

Rohde og Rønn var Venstres forhandlingsdelegation, og Mikkelsen vil gerne have haft svar på, hvorfor Rohde pludselig talte om indrømmelser i forhold til pakkens indhold. Selv samme Rohde havde udtrykt samme kritik overfor regeringens planer som Birthe Rønn Hornbech i efteråret. Nu var Rohde pludselig enig med regeringen, fordi partiet havde fået indrømmelser. Det ville Mikkelsen gerne have haft uddybet.

Jens Kirk, som tidligere på ugen har udtalt sig stærkt kritisk om terrorpakken i Information, trak sig sin kritik tilbage på mødet.

Flertal er i hus

Men trods den interne uro om terrorpakken, så skal Venstre nok levere de nødvendige stemmer, når lovene sættes til afstemning i Folketinget inden sommerferien, mener gruppeformanden.

"Men min fornemmelse er, at når vi kommer til afslutningen og står foran snorene, så er det højest nogle få i gruppen, der tager forbehold," siger Svend Erik Hovmand.

Flere i gruppen - også tilhængere af terrorpakken - har været stærkt utilfredse med processen. Folketingsgruppen bliver behandlet som "stemmekvæg", mener flere af de Venstrefolk, som Information har talt med.

"Fogh tromler hen over gruppen. Det har han gjort med regeringens terrorpakke, og han gør det igen på tirsdag," sagde et folketingsmedlem efter mødet.

På tirsdag i næste uge får Venstres folketingsgruppe regeringens velfærdsudspil om formiddagen. Et par timer efter er der pressemøde, uden gruppen har haft mulighed for at sætte sig ind i tingene.

"Jamen, vi bliver jo behandlet som stemmekvæg. Regeringen tager jo ikke hensyn til Venstres folketingsgruppe," siger et andet medlem.

Men Fogh fik, hvad han kom efter, og han afviste, at terrorpakken er et skridt mod en politistat: "Det er slet ikke en beskrivelse, der er dækkende, og jeg er meget uenig i den," sagde han efter mødet.

På spørgsmålet om Birthe Rønn Hornbech kan fortsætte som Venstres retsordfører, svarede Fogh:

"Som udgangspunkt er Birthe ordfører, men hun har jo også udtalt sig kritisk om terrorpakken, så det må vel være op til Birthe selv."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her