Læsetid: 4 min.

Foghs bedste råd

Statsministeren beskriver arbejdet i Globaliseringsrådet som uhyre positivt og konkluderer, at det har 'rystet alles fordomme om hinanden'
20. marts 2006

Det var en tilfreds statsminister, der torsdag præsenterede 333 forslag, der skal sikre, at Danmark også om 20-30 år fortsat ligger i det internationale førerfelt, når det handler om nationens konkurrenceevne og borgernes velfærd.

Gennem det sidste år har han selv siddet for bordenden i sin egen opfindelse, Globaliseringsrådet.

Det råd, som har fungeret i et år, holder i morgen sit afsluttende møde. De 26 medlemmer går tilbage til deres respektive job i toppen af det danske samfund, og regeringen føler sig rustet til at gennemføre den helt store globaliseringsplan.

Og det har været en god oplevelse, konkluderer statsministeren i et interview med Information.

"Det har været en meget, meget positiv oplevelse. Det vil jeg gerne understrege," siger han.

Globaliseringsrådet er fra flere sider blevet kritiseret for at være statsministerens personlige ejendom, at være sammensat for snævert og at tænke for traditionelt og forudsigeligt. En kritik, der preller af på statsministeren som vand på en gås. Han konstaterer tværtimod, at selve opfindelsen af rådet er meget original.

"I international sammenhæng er det meget usædvanligt, at en regering sidder sammen med så betydende grupper i samfundet på tværs af traditionelle skel. Arbejdsgivere sammen med fagforeninger. De store uddannelses- og forskningsområder og virksomheder repræsenteret side om side. Men også personer i øvrigt, der har noget at bidrage med. I udlandet bliver der spurgt meget nysgerrigt til, hvad vi er i gang med. Og jeg tror ikke, at det er set noget sted, at en regering investerer så mange kræfter og så meget tid i et sådan projekt," siger Anders Fogh.

Alle har lært af processen

Han roser også medlemmerne for en fantastisk indsats.

"Det har været en utrolig positiv oplevelse, fordi medlemmerne har taget det helt alvorligt fra første færd. De har deltaget i livlige diskussioner. Frigjort fra traditionelle positioner. Jeg tror, mange er os er blevet rystede i vore fordomme om, hvor hinanden står. Og det er en meget sund proces. Rådet har også fungeret godt på det personlige plan. Kemien mellem rådets medlemmer er rigtig, rigtig god, så det har i sig selv været en meget givende proces. Men udover selve rådet har vi jo hver gang på den første dag inviteret indledere udefra. Heraf en hel del fra udlandet. Og det har også været en vigtig del af processen. Vi har ikke bare villet sidde Globaliseringsrådet, men også have input udefra. Derfor har der været inviteret meget forskellige indledere fra ind og udland. Hvis man kigger i bilagene fra globaliseringsudspillet, kan man få billedet af et kæmpeprojekt med mere en 50 indledere med dansk og udenlandsk baggrund og mere end 150 andre repræsentanter fra organisationer, institutioner og virksomheder. Det har for mig været en meget berigende oplevelse. Det må jeg sige. Og mange input, og det er jo også grunden til, at vi undervejs har ændret mere end en tredjedel af de forslag vi oprindeligt kom med," siger statsministeren.

Anders Fogh understreger også, at hele processen har været usædvanlig åben, og at offentligheden har kunne følge med.

"Både i dansk og udenlandsk sammenhæng har det været en uhørt åben proces, fordi alt, der er foregået, er lagt ud på nettet. Vores debatoplæg er blevet offentliggjort og lagt på nettet. Det, som organisationerne og andre har sendt ind af skriftlige bidrag, er alt sammen lagt på nettet. Så det er en fuldstændig gennemsigtig proces," siger han.

Kritik af få få penge

Men en af Globaliseringsrådet medlemmer, økonomiprofessor og tidligere vismand Nina Smith, deler ikke Foghs positive vurdering af arbejdet i Globaliseringsrådet. Hun brugte dagen for offentliggørelsen af regeringens udspil til at kritisere statsministeren for slet ikke at lytte til medlemmernes anbefalinger.

- Nina Schmidt har angrebet dig og regeringen for ikke at lytte til Globaliseringsrådets medlemmer?

"Jeg ved ikke, hvor hun har det fra, for som sagt har vi ændret en tredjedel af forslagene i lyset af, hvad der er sagt, men jeg kan jo ikke give nogen garanti for, at vi kan opfylde alles ønsker. Det er rigtigt, at hun har stærke meninger på forskningsomårdet. Men jeg kan forstå, at kritikken går på, at hun er bange for at der ikke kommer penge nok. Men de skal nok komme," siger Anders Fogh.

- Men hvor har du konkret ændret holdning som konsekvens af arbejdet i Globaliseringsrådet?

"F.eks. havde vi et forslag på læreruddannelsesområdet. I det forslag vi lægger frem nu, har det en anden udformning. Der har også været nogle drøftelser netop om fordelingen af forskningsmidlerne, som jeg tror har nuanceret billedet undervejs. Nogle fik nok i starten et indtryk af, at regeringen meget ensidigt ville satse på naturvidenskab, sundhedsvidenskab og miljøteknologi. Men undervejs i drøftelserne har der bredt sig - også blandt erhvervsrepræsentanterne - en opfattelse af, at man også skal sikre sig helheden," siger Fogh.

- Skal Globaliseringsrådet forstås som startskuddet til det innovative Danmark?

"Ja. Globaliseringsrådet legmeliggør det, som er hele formålet med den her proces, nemlig noget af det, der er enestående for Danmark: evnen til at tænke nyt og innovativt. Det skal nu gennemsyre alle sektorer i det danske samfund. Også i den henseende tror jeg, at denne proces har været nyttig, fordi der er nok mange, der som udgangspunkt havde det indtryk, at regeringen på uddannelsesområdet kun satser på faglighed. Og det kan godt virke sådan lidt nørdet. Det indtryk, tror jeg, er mildnet. Så overordnet kan man sige, at processen i Globaliseringsrådet har været med til at nuancere undervejs. Og medlemmerne har også flyttet deres positioner undervejs. Det synes jeg har været meget spændende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her