Læsetid: 2 min.

Foghs drejebog til verdens bedste land

Modtagelsen af globaliseringsudspillet på Christiansborg var overordnet positiv, men Socialdemokraterne efterlyser penge og radikale mere kreativitet. Finansieringen er ikke på plads, men skydes til velfærdsforhandlingerne
17. marts 2006

Danmark skal være blandt de lande i verden, hvor det er bedst at bo, leve og arbejde - også om 10 og om 20 år. Sådan lyder den overordnede målsætning for regeringen, og derfor lancerede statsministeren i dag 333 forslag, der skal gøre Danmark førende i verden på alle områder.

Forslagene fra regeringen kommer efter et års arbejde i globaliseringsrådet, som består af en række ministre og eksperter udefra. Rapporten, som blev præsenteret torsdag, skal behandles på et nyt møde i Globaliseringsrådet på tirsdag. Den endelige rapport kommer til april. Derefter skal forslagene omsættes til konkret politik i Folketinget og blive til lovforslag i næste folketingssamling.

Meningen med det hele er, at Danmark med ikke mindst bedre og livslang uddannelse skal kunne stå imod den stigende konkurrence fra omverdenen.

"Den skærpede konkurrence betyder, at danske arbejdspladser i et vist omfang kan flytte ud til andre lande i de kommende år," siger Anders Fogh Rasmussen.

"Der vil være mange nedlæggelser af arbejdspladser, men heldigvis også nye arbejdspladser. Årligt nedlægges der allerede nu omkring en kvart million arbejdspladser i Danmark, men heldigvis oprettes der lidt flere nye arbejdspladser. Det viser lidt om, hvor voldsom en årlig omstilling, vi er udsat for, siger han.

Alt godt fra havet

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt mener, at regeringens udspil godt kunne have været mere ambitiøst og indeholde flere målsætninger, der rækker frem i tiden. Specielt når det handler om uddannelse og forskning.

"Regeringen har skåret i både forskningsmidlerne og i uddannelsessektoren. Derfor bliver den første øvelse at få fyldt hullerne op. Og derfor kræver det massive investeringer, når vi også skal udvikle," siger hun.

Socialdemokraterne er derfor klar til at bruge af det offentlige overskud, der nu har vokset sig større end 80 milliarder.

"Der er tale om en-gangs investeringer, der forrentes over en lang periode. Og så længe vi fastholder gældsafbetalingen kan vi godt investere noget af overskuddet," siger hun.

Den radikale partileder Marianne Jelved betegner regeringens udspil som 'alt godt fra havet - med tydelige mangler'.

"Regeringens globaliseringsplan rummer stort og småt, men den har også klare mangler. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan beskæftige sig med globalisering uden at komme med et bud på en skattereform. Desuden har regeringen fuldstændig misset det udenrigspolitiske aspekt. Siden regeringen kom til magten, har man sparet 25 procent på udenrigstjenesten, og det giver ingen mening, når man snakker om globalisering," siger Jelved.

$SUBT_ON$Penge fra reformer

Statsministeren ville ikke ud med noget bud på hvor mange penge, det kommer til at koste at gøre Danmark til "verdens bedste land". Og heller ikke præcis hvordan pengene skaffes. Men han forklarede dog, at nogle af pengene skal findes i de snarlige forhandlinger om velfærdsreformer.

"Noget af det vil det være naturligt at tage med ind i en velfærdsreform, fordi den økonomiske begrundelse for en velfærdsreform jo er, at vi gerne skulle have frigjort et økonomisk råderum til investeringer i Danmarks fremtid. Vi tager altså nogle dele ud af globaliseringsprojektet og sætter dem ind i velfærdsprojektet, sagde Fogh.

Foruden det forventede råderum skal forslagene betales med de 10 milliarder kroner, som regeringen allerede har afsat som ekstra midler til forskning og uddannelse frem til 2010, forklarer statsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her