Læsetid: 2 min.

Fremskrittspartiet nyder godt af støtten til Fogh

Som det eneste parti i Norge har Fremskrittspartiet bakket den danske regering op i Muhammed-sagen. Det giver bonus, fortæller Arve Østgaard, der leder analyseinstituttet Sentio
9. marts 2006

Fremskrittspartiets massive vælgerfremgang skyldes en ubetinget støtte til den danske regering i Muhammed-sagen. Sådan udlægger Arve Østgaard, der leder det norske analyseinstitut Sentio, den seneste måling, som viser, at næsten hver tredje nordmand ville sætte kryds ved Fremskrittspartiet, hvis der valg i morgen.

"Fremskrittspartiet har som det eneste parti i Norge valgt at støtte den danske regering i Muhammed-sagen, hvorimod den norske regering har kørt en helt anden linje end den danske regering. I Norge har regeringen taget imod muslimske delegationer og holdt det ene dialogmøde efter det andet, mens den danske regering har kørt en mere hård linje. Fremskrittspartiet i Norge har støttet den danske regering, og det tjener de på nu," siger Arve Østgaard.

Skærpet profil

Akkurat som Dansk Folkeparti har Fremskrittspartiet brugt Muhammed-sagen til at sætte spørgsmål ved udlændinge og islam, og dermed har partiet skærpet sine politiske mærkesager, mener han.

"Fremskrittspartiet fører en meget direkte dialog med vælgerne. De er vældig tydelige i deres budskaber, og der ingen er i tvivl om, hvor de står henne i debatten. Som det største oppositionsparti har Fremskrittspartiet nydt godt af mediernes bevågenhed. Så godt, at partiet nu er større end Arbeiderpartiet," siger Arve Østgaard.

Fremskrittspartiet blev stiftet i 1973, og forbilledet var Glistrups liste Z. Lige siden har Fremskrittspartiet markeret sig stærkt mod EF og indvandringen i Norge.

33 år senere er Fremskrittspartiet Norges største parti i en måling, og det udfylder rollen som det mest betydningsfulde oppositionsparti, som det brede vælgerkorps ikke er flove over at stemme på, forklarer Arve Østgaard.

Analyseinstituttet Sentio laver hver måned målinger, som viser vælgernes adfærd i Norge. Den seneste blev foretaget fra 21. - 26. februar, og som noget nyt havde Sentio også lavet målinger i Danmark og Sverige, der også her viste en klar højredrejning. Og tendensen vil blive yderligere forstærket, hvis Muhammed-sagen fortsætter, lyder Østgaards vurdering.

"Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti vil altid vinde på sager, der handler om strid i udlændingespørgsmål. Det gør Muhammed-sagen, og det betyder flere vælgere til de to partier."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her