Læsetid: 3 min.

En hel nations forhåbninger

Den radikale Naser Khader er blevet et ikon i dansk politik. Han står som foreneren, og bygger bro mellem dem og os, og så bærer han på en hel nations forhåbninger
28. marts 2006

De har altid fascineret os. Dem, der er både og. Dem, der er os og samtidig de andre.

I den græske mytologi var det Achilleus, der færdedes hjemmevant blandt både mennesker og guder. Og i den nordiske mytologi var den en figur som Loke, der både narrede jætter og aser. I det moderne politisk spil optræder der nu en type, der - omend ikke forbinder det guddommelige med det verdslige - så forbinder dem og os.

Det radikale folketingsmedlem Naser Khader er gennem de seneste måneder blevet nærmest et ikon i Danmark.

Sociolog Henrik Dahl er ikke bange for at rubricere Naser Khader som et ikon.

"Han er på samme tid en af dem og en af os. Det er den slags spændende personer, der i alle mytologier bliver til ikoner. At han så oven i købet er en flink fyr, gør det kun lettere for ham at appellere til begge sider af det politiske spektrum," siger Henrik Dahl.

Han mener, at Khader 'spiller' en "god rolle i det skuespil, som politik også er."

Kreativ direktør i Artpeople Jakob Kvist, som var forfatter til Khader.dk, mener også, at Naser Khader har ikon-status.

"Naser er jo et ikon, fordi han er et levende håb på, at vi kan få integrationen til at hænge sammen. Han er den mand, vi sætter vores lid til, og som med sin egen person i spidsen fortæller os historien om, at tingene kan forenes. Vi lægger alle vores forventninger over på hans skuldre, og det er også derfor, at det er så hårdt for ham. Det er en hel nations forhåbninger, der ligger på hans skuldre," siger Jakob Kvist.

Han understreger, at Khader er den eneste af de folkevalgte politikere med udlændingebaggrund, der har formået at opnå en særstatus i den danske befolkning.

"Hvor har Kemal Qureshi været de seneste tre måneder for eksempel? Kemal var ingen steder, da det blev svært og vanskeligt. Han skulle ikke have noget klinket. Naser har civil courage, han er ikke bange, han er ærlig og han siger, det,, han mener. Han er lidenskabelig i sin sag, og vi er aldrig i tvivl om, at han mener det, han siger. Det er hjerteblod for ham, og han tør at stille sig op imod nogle kræfter, som vi godt ved er ubehagelige og farlige," siger Kvist.

Rollemodel

Ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC, Rasmus Jønsson, hæfter sig ved, at Khader opfylder de to vigtigste ting, hvis man skal slå igennem som ikon.

"For det første skal man være god til at kommunikere, og for det andet skal produktet være i orden. Begge ting opfylder Naser Khader til fulde. Han er en demokratisk rollemodel, og så mener, han det han siger. Vi tror på ham hele vejen igennem," siger Rasmus Jønsson.

Khaders evne til at kommunikere vanskelige ting ud til hr. og fru almindelig imponerer derfor Jønsson.

"På 22 minutter i DR's Profilen lykkedes det for Naser Khader at få fortalt, hvad De Radikale mener om regeringens udlændingepolitik. En detalje som Socialdemokraterne endnu ikke har formået. Han er virkelig god, og han bred opbakning i befolkningen," siger Jønsson.

Anerkender succes

Integrationsminister Rikke Hvilshøj anerkender Naser Khaders succes.

"Jamen, Khader har igennem flere år kommunikeret sin egen personlige historie ud, så mange etniske danskere forstår det. Han har rullet sit personlige liv ud for folk for at forklare, hvad det er, han står for. Han har satset sin egen person i det her, og det tager danskerne hatten af for, akkurat som jeg selv gør," siger Rikke Hvilshøj.

De mange trusler og den konstante politiovervågning er et meget godt billede på Naser Khaders personlige kamp mod undertrykkende kræfter i nogle indvandrermiljøer, forklarer Hvilshøj, der

"Min egen situation kan slet ikke sammenlignes med Naser Khaders. Jeg har det ufatteligt let. Jeg kan jo bare stoppe som minister, og så skal jeg ikke frygte noget. Derimod stopper Naser Khaders kamp jo aldrig. Han vil jo altid være underlagt had fra vise miljøer herhjemme, men det er hans personlige engagement og hans personlige fortælling, der gør ham til noget særligt," siger Hvilshøj.

Mediernes ansvar

Dansk folkepartis leder Pia Kjærsgaard, der også har et godt personligt forhold til den radikale politiker gennem blandt andet en udvalgsrejse til Tanzania i begyndelsen af januar beskriver ham, som en person "med et vindende væsen" og en "hyggelig fyr."

Men ikoniseringen af Khader mener hun er mediernes ansvar.

"Der er ingen tvivl om, at Naser Khader er en mediedarling. Pressen kan vældigt godt lide, at han er radikal og muslim - og oven i købet fornuftig," siger Pia Kjærsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her