Læsetid: 4 min.

'Helle er problemet'

Socialdemokraterne anklager de radikale for kannibalisme, mens den radikale top tvivler på Thornings evner. Regeringsalternativet smuldrer, vurderes det i begge lejre
30. marts 2006

Mandag aften klokken 19 træder socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt frem på Det lille Teater i Aalborg Kultur- og Kongrescenter.

Hendes optræden her vil være andet stop på partiformandens forårsturne, hvor hun drager rundt i de nye regioner for at diskutere partiets velfærdsvisioner med det socialdemokratiske bagland.

Men mens Helle Thorning diskuterer velfærd og plejer partiets græsrødder i det jyske, ligger hun samtidig i åben kamp med 'vennerne' i Det Radikale Venstre på Christiansborg.

Begge parter hævder stadig officielt, at de går efter en SR-regering ved næste valg, men forsømmer alligevel ingen lejlighed til at slå hinanden i hovedet.

Senest har Helle Thorning beskyldt Det Radikale Venstre for at kannibalisere ved at hente stemmer internt i oppositionsblokken - altså fra Socialdemokraterne.

"Vi skal passe på i oppositionen, at vi ikke bare bytter stemmer. Vi skal vide, at vi kun vinder, hvis vi alle sammen er stærke...Hvis de radikale vil i regering og have fornyet indflydelse på dansk politik, så er de afhængige af, at Socialdemokraterne står stærkt," sagde Helle Thorning i går i et interview med Berlingske Tidende, hvor hun efterlyser, at de radikale giver plads til Socialdemokraterne.

Marianne Jelved svarede tilbage ved at stille sig uforstående over for Thornings ønske:

"Jeg har svært ved at føre andre partiers politik end Det Radikale Venstres politik. Og jeg vil ikke have dårlig samvittighed over, at vi har gode meningsmålinger.

Hun holder sig heller ikke for god til at sende en lille stikpille af sted til Socialdemokraterne:

"Der er ikke nogen af de radikale vælgere, der er gået til Dansk Folkeparti."

Endnu en dråbe i et bæger, der allerede er ved at være godt fyldt.

Helle er problemet

Efter et markant og langvarigt tandem-forløb op gennem 90'erne mellem de to partier er der nu ikke meget tilbage af den gensidige loyalitet og sympati. En ændring der for alvor tog fart efter, at Helle Thorning-Schmidt var blevet valgt som formand for Socialdemokraterne.

Efter en fredningsperiode på tre kvart år kunne den garvede radikale leder ikke længere holde sin frustration over det, hun betragter som Socialdemokraternes vaklende og slingrende kurs - Helle Thornings kurs.

I midten af januar sagde hun til Information:

"Jeg er sørgmodig over Socialdemokraternes situation. Den nye ledelse forsøger at skabe et nyt projekt. Det er nødvendigt, og det tager selvfølgelig tid, men det er svært at se konturerne af, hvad det er for et projekt. Det skaber forvirring både i baglandet og blandt vælgerne," sagde Jelved.

En kritik, der fik den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidt til at bede Jelved om at passe sin egen butik.

Mere kritik af S

Også få dage tidligere havde Jelved været ude med riven.

Efter Mogens Lykketofts opfordring til at acceptere regeringens skattestop var den socialdemokratiske ledelse tvunget til i huj og hast at formulere og offentliggøre deres eget skatteudspil. Og efter en uskøn og detaljeret beskrevet proces lanceres S-skattestoppet. En kopi af regeringens - men med tre undtagelser.

Men Jelved er ikke imponeret. Og hun sætter kniven ind, hvor hun ved, at det gør ondt.

"Socialdemokraternes skatteudspil gavner jo dem, der sidder i de største og dyreste boliger i dag. Akkurat som skattestoppet er det med til øge uligheden i samfundet, og det bryder Det Radikale Venstre sig ikke om. Omfordelingspolitikken som vi har haft i Danmark, bliver stærkt undermineret, ved det her udspil fra S," siger Marianne Jelved.

En lille måned senere, da Muhammed-krisen for alvor tager fat, eskalerer også det i forvejen anspændte forhold mellem de to gamle regeringspartnere.

Marianne Jelved går i direkte opposition til statsministerens håndtering af krisen og ender med at kalde ham en "farlig mand".

Selv om den radikale Naser Khader går til møder med statsministeren og taler med tordenrøst mod de fundamentalistiske kræfter i det muslimske samfund, er det alligevel De Radikale, der kommer til at stå som det reelle alternativ til regeringsblokken. Socialdemokraterne vælger den mellemlanding, hvor de både kritiserer regeringen for trække fronterne for skarpt op, men også imamerne for at sprede falske påstande om Danmark i Mellemøsten.

Men helt galt går det, da den radikale leder ikke umiddelbart og positivt bakker op om Thornings forslag om et partiledermøde, der kan klinke og evaluere inden de kommende velfærdsforhandlinger.

Radikale benspænd

Her får socialdemokraterne nok af det som betegnes "de radikale benspænd."

Og vurderingen er nu, at de to partier ligger længere fra hinanden end de har gjort i knap 20 år.

"Det er ikke meget vi er enige om - og da slet ikke det væsentlige," som en radikal udtrykker det.

Her tvivler man på om det overhovedet er muligt at finde sammen om et eventuelt regeringsgrundlag.

Samme skepsis har bredt sig i store dele af den socialdemokratiske gruppe.

Her opfattes De Radikale som arrogante og selvovervurderende, og som et parti, der udelukkende varetager egne interesser og ikke interesser sig for at skabe en levedygtig samlet opposition.

En central placeret kilde udlægger situationen sådan:

"Det er godt nok svært at se et SR-alternativ lige nu. Det er det."

saf@information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her