Læsetid: 3 min.

Helle Thorning: Det er mit ansvar at få vælgerne tilbage igen

Helle Thorning-Schmidt er ude i endnu et stormvejr. Men nu melder hun klar til kamp. Det er udelukkende socialdemokraternes ansvar, at regeringen væltes, lyder det fra S-formanden
31. marts 2006

Socialdemokraterne sigter mod den laveste vælgertilslutning i mands minde. Partier drøner med raketfart ned mod 20 procent af stemmerne i meningsmåling efter meningsmåling.

Og fra alle sider anklages formand Helle Thorning-Schmidt for ikke at udfylde rollen som oppositionsleder.

En anklage hun for to dage siden selv gav ny næring ved at opfordre den radikale leder til at give Socialdemokraterne plads.

Men i et interview med Information melder den trængte leder ud, at hun er klar til kamp, og at det er Socialdemokraternes ansvar, at vriste regeringsmagten fra Fogh.

"Ved valgene i 2001 og 2005 var det os, der mistede vælgeropbakning til VK-regeringen. Og derfor er det vores - mit - særlige ansvar at få dem tilbage igen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraternes leder påtager sig ansvaret for, at oppositionen står svækket i forhold til regeringen, men ønsker ikke nogen 'tjenester' fra de radikale.

"De radikale har en fremgang, som jeg bestemt under dem, også selv om det sker på bekostning af os. Vi skal opstille et godt og troværdigt tilbud til de vælgere, der har forladt oppositionen til fordel for regeringen. Vi skal forsøge at overbevise de vælgere om, at vi er et bedre alternativ end en regering, der læner sig op af Dansk Folkeparti og er uden social samvittighed," siger hun.

Kritik fra Ritt

Helle Thorning-Schmidts udtalelser om, at de radikale må give Socialdemokraterne plads, har fået hård kritik blandt eksperter, politikere og hendes allernærmeste støtter. En af dem er Købehavns overborgmester Ritt Bjerregaard, der mener, at det er Thornings egen opgave at skaffe sig plads i medierne.

"Ethvert parti må sagens natur være ude efter at gøre sit eget parti så stort som muligt," sagde Ritt Bjerregaard i et interview til Berlingske Tidende i går.

Bjerregaard efterlyser derfor en klar profil fra Thorning, og hun køber ikke S-formandens kritik af de radikale, der ikke giver hende plads nok.

"Den plads, synes jeg, hun selv må skaffe sig. Det tror jeg ikke, man kan bede andre om," mener Bjerregaard.

Men her ligger Helle Thorning på linje med den københavnske overborgmester.

"Jeg beder bestemt ikke de radikale om plads. Det, jeg har opfordret dem til, er at koncentrere deres energi om at kritisere regeringen. Men det er selvfølgelig deres egen beslutning, om det er den vej, de finder rigtig," siger Helle Thorning.

Logikken hos Thorning er, at hvis de radikale passer deres butik, så skal Socialdemokraterne nok passe deres. Men der er ingen grund til direkte at chikanere hinanden, understreger Helle Thorning-Schmidt.

"Pointen er, at de radikale bestemt gerne må hjælpe til med at få regeringen væltet. Men den bedste hjælp er, hvis de accepterer, at vi har forskellige roller i oppositionen," siger Helle Thorning.

Politik på to ben

De 150.000 vælgere, der skal overbevises om at skifte hest ved næste valg, skal se lyset ved at opleve et parti, der går på to ben, forklarer Helle Thorning.

"Vi har en stram indvandringspolitik, men store ambitioner og en klar plan for integrationen. På retspolitikken går vi ind for straffe, der er proportionale med forbrydelsen, men lægger også stor vægt på det kriminalpræventive. På skoleområdet bakker vi op om tests, men er samtidig opmærksomme på de kreative aspekter," siger hun.

Helle Thorning-Schmidt vil ikke gå ind i diskussionen om, hvem der er midterpartier, og hvem der ikke er.

"Jeg synes, den slags er en gammeldagsmåde at se politik på. Vi er et velfærdsparti med hjertet til venstre. Men vi arbejder for forlig over midten. Socialdemokraterne er et parti, der søger samling i stedet for splittelse," siger Helle Thorning-Schmidt.

Den socialdemokratiske leder er gennem de seneste dage også blevet beskyldt for at tale mere om strategi end om politik.

"Jeg er meget enig i, at der er gået for meget Christiansborg-fnidder i den de seneste dage. Og det skal jeg være den første til at beklage, for der er ikke noget, jeg hellere vil, end tale politik. Det er også den eneste måde, vi kan få overbevist vælgerne om, at vi er et langt bedre alternativ end den nuværende regering med Dansk Folkeparti som støtte," siger Helle Thorning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her