Læsetid: 2 min.

Kamal Qureshi skoser venstrefløjen for håndteringen af Muhammedsagen

Venstrefløjen har ikke været i stand til at håndtere Muhammed-sagen ordentligt, fordi den ikke selv har valgt endeligt side, mener SF'eren Kamal Qureshi, der hidtil har været tilbageholdende i diskussionen om tegningerne
7. marts 2006

Venstrefløjen har ikke været i stand til at håndtere krisen om Muhammed-tegningerne på en overbevisende måde.

Det mener SF'eren Kamal Qureshi, der hidtil ikke har blandet sig særligt markant i debatten.

Problemet er, at Venstrefløjen - herunder SF - ikke endeligt har gjort op med sig selv, hvordan "fremtidens Danmark" skal se ud, mener han.

"Den her diskussion handler om, hvorvidt vi skal have et globalt Danmark eller et nationalistisk Danmark. Og her har Venstrefløjen ikke meldt tilstrækkeligt markant ud til fordel for det globale," siger Kamal Qureshi.

"Uanset om reaktionære holdninger kommer fra arbejdere, indvandrere eller akademikere, må konklusionen være, at de ikke hører til hos os. Snittet skal ligge på holdningerne, ikke på gammel klasseopdeling eller traditionelle dagsordener," siger han.

Ikke almindelig politik

Kamal Qureshi mener ikke, at diskussionen om, hvordan forskellige kulturer skal leve side om side, er et almindeligt politikområde på linje med trafik, miljø og sundhed. Det handler simpelthen om, hvilken type samfund man ønsker.

"Vi skal tage os af alle de enkelte politikområder, men vi bliver nødt til at erkende, at den her diskussion er over alt andet. Den diskussion tegner det Danmark, som de andre områder bliver underlagt. Den her diskussion er lige så væsentlig som diskussionen om et venstreorienteret Danmark eller et højreorienteret var oprindeligt," siger han.

"Vi har ikke anerkendt, at der er nogle helt centrale diskussioner på det her område, som er væsentligere end mange af de andre."

Og så længe Venstrefløjen ikke forstår at tage diskussionen på det niveau, vil den tabe. Vælgerne vil derimod flokkes om Dansk Folkeparti, forudser Qureshi.

"Det er et af de få partier, der har en vision om, hvilket Danmark de gerne vil have. Det er et Danmark, hvor alle skal være kristne, og alle skal have en kristen indgang. Alle dem, der ikke indordner sig under det, skal enten smides ud eller indrette sig som andenrangsborgere," siger han.

Kamal Qureshi mener, at SF skal lave samme øvelse, bare med omvendt fortegn.

"Vi skal melde ud, at vi vil et helt andet samfund, hvor hele familien Danmark - uafhængigt af etnisk baggrund - har lige rettigheder. Det betyder f.eks., at den danske folkeskoles formålsparagraf skal ændres til, at uddanne eleverne til at blive verdensborgere. Det betyder, at vi også skal have afgangseksamen i arabisk, urdu, indisk og kinesisk. Boligområdet kan være et andet område. De normale ventelister må også sættes ud af kraft. De steder, hvor der ikke lever mennesker med indvandrerbaggrund er typisk de steder, hvor der er mange års venteliste. Vi kan ikke have et samfund, hvor privilegier er baseret på anciennitet," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her