Læsetid: 4 min.

Kræver alle pengene tilbage til velfærd

Socialdemokraterne stiller ultimatum forud for forhandlingerne om velfærdsreformer. Alt der spares skal bruges til velfærdsforbedringer, fastslår Socialdemokraternes leder
16. marts 2006

Mens regeringen i dag offentliggør oplægget til sin globaliseringsstrategi og Danmarks fremtid i den globale økonomi, strammer Socialdemokraterne kravene forud for forhandlingerne om velfærdsreformer.

Socialdemokraterne vil under ingen omstændigheder være med til at skære i velfærdsordninger som efterløn, for at regeringen så inden næste valg kan give skattelettelser. Alt, der spares på reformer, skal kanaliseres direkte tilbage til mere og bedre velfærd. Det er det ultimatum, Socialdemokraterne med Helle Thorning-Schmidt i spidsen vil stille regeringen over for, når parterne mødes om mindre end to uger.

Det slår Socialdemokraternes formand fast i et interview med Information, hvor hun for første gang løfter sløret for, hvilke krav Socialdemokraterne har tænkt sig at præsentere regeringen for.

"Velfærdsreformer en vej til at få bedre muligheder for at udbygge den offentlige sektor. Vi er jo lodrette uenige i regeringens strategi om at spare i den offentlige sektor, at gøre den mindre i forhold til vores samlede produktion. Vi ser velfærdsreformer som en måde at skabe en ny ramme for den økonomiske politik, så vi faktisk kan udbygge den økonomiske politik," siger Helle Thorning-Schmidt.

Investering i mennesker

Socialdemokraternes slogan om at "investere i mennesker", der har præget partiets plakater og valgmateriale i mere end et par år, skal nu stå sin prøve.

Et flertal af Folketingets partier vil gå sammen om at skaffe et økonomisk råderum - diskussionen bliver så, hvordan pengene skal bruges, og hvornår de skal bruges.

"Vi går ind i de forhandlinger for at sikre velfærdssamfundet også ved at sikre det på den positive måde ved at investere mere i mennesker. Vi vil gerne sikre mennesker et sundere arbejdsliv. Vi vil gerne have en offentlig sektor, der kan tage hånd om de uligheder, der er i samfundet. Vi vil sikre mere uddannelse, der alt sammen vil forbedre velfærden i Danmark," siger Helle Thorning-Schmidt.

Mens Socialdemokraterne vil sikre velfærden, presser specielt De Konservative på med kravet om skattelettelser.

Partiets skatteordfører Charlotte Dyremose er endda gået så langt, at hun har lovet skattelettelser inden næste valg.

Men Helle Thorning mener ikke, at tiden på nogen måde er moden til at tale om skattelettelser.

"Vi kan tale om skattelettelser, når der er styr på velfærden. I Danmark er vi desværre i den situation, at vores velfærd ikke er god nok. Vi er et meget rigt samfund, og man må da undre sig over, at der stadig er helt åbenlyse huller i vores velfærd. Det gælder på vores kerneydelser. Børn, uddannelse, ældre, sundhed, men det gælder også for en gruppe, vi er holdt op med at tale særligt meget om. Nemlig de allersvageste," siger hun.

100 procent tilbage

Kunne man forestille sig en situation, hvor halvdelen af råderummet bruges til skattelettelser og den anden halvdel til mere velfærd?

"Nej det kan man ikke. Hvis regeringen vil lave skattelettelse, skal de ikke gøre det for de penge, der kommer fra reformerne. Det råderum, der kommer som konsekvens reformerne, skal 100 procent tilbage til velfærd. Det er det jeg mener, når jeg siger, at velfærdsændringer skal bruges til mere velfærd."

I Socialdemokraternes finansforslag lægger partiet op til at lempe den spændetrøje, de mener, regeringen har placeret kommunerne i.

Mens Thor Petersen (V) fastholder, at væksten i det offentlige forbrug maksimalt må være en halv procent, vil Socialdemokraterne hæve rammen til en procent.

Også det ønske tages med til velfærdsforhandlingerne.

"Den udsultning af kommunerne, som regeringen har gennemført over de seneste år, betyder, at de allersvageste overses. Man kan kende et samfund på, hvordan man behandler sine svageste," siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun mener, at man i mange år netop har kunnet kende Danmark på, at vi behandlede vores svageste på en værdig måde. Men den tradition er under pres nu.

"Jeg er bange for, at vi er ved at miste det. Alle offentlige kasser er pressede i øjeblikket. Man kan godt vælge som regeringen at se henover det hele, men vi kan ikke vælge, når vi hører igen og igen om et mere delt Danmark og de dårligst stilledes organisationer siger, at der kommer flere og flere. Vi er nødt til at bremse den udvikling. Og jeg er bestemt nervøs for, at regeringen ikke magter den her situation" siger Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraternes leder, der fra mange sider - også internt i partiet - er blevet beskyldt for at være for højreorienteret i sin politik, er ikke bange for, at det bliver svært for befolkningen at se en forskel. Både under velfærdsforhandlingerne, og frem mod næste valg.

"Når vi går ind og laver velfærdsbesparelser på f.eks. efterløn, så er det fordi, vi vil have råd til mere i den offentlige sektor. Der en ganske enkel forskel i dansk politik: Regeringen vil fastholde den offentlige sektor i en spare-spændetrøje, mens vi vil give den offentlige sektor bedre rammer" siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her