Læsetid: 2 min.

Muhammed-sag sætter gang i nordisk højrebølge

Nordmændene opfører sig præcist som danskerne. I værdidiskussionerne flokkes de om ekstremerne. Fremskrittspartiet i Norge har nu overhalet socialdemokraterne i en enkelt meningsmåling, og over hele Skandinavien betyder Muhammed-sagen en massiv højredrejning
9. marts 2006

I Norge er det socialdemokratiske Arbeiderpartiet alvorligt udfordret som landets største parti. Udfordreren er landets pendant til Dansk Folkeparti. Også i Danmark pustes Socialdemokraterne i nakken af netop Dansk Folkeparti. Det er resultatet af de seneste ugers Muhammed-krise, vurderer både norske og danske politiske eksperter.

Fremskrittspartiet i Norge snupper mellem 27 og 32 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti har toppet med 18 procent.

Amanuensis ved Institut for statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, der forsker i vælgervandringer, forklarer, at store værdipolitiske diskussioner medfører en polarisering i befolkningen.

Værdidiskussion

Den deler sig på en værdipolitisk skala, hvor den højre side er glade og trygge ved hierarkier og ikke særligt tolerante, mens den venstre del omvendt er tolerante og modstandere af hierarkier.

"I den type værdipolitisk diskussion, som Muhammed-sagen er, skiller folk sig efter anskuelse på den værdipolitiske skala. Og det parti, der leverer den klareste holdning og løsning på den skala, vinder. I Danmark har det været Dansk Folkeparti og i Norge Fremskrittspartiet," siger Rune Stubager.

Den tydeligste markør i forhold til, hvordan vælgerne placerer sig selv på skalaen, er uddannelse. Jo bedre uddannelse, desto længere til venstre på den værdipolitiske skala.

"På samme måde, som Dansk Folkeparti og Fremskrittspartiet har forstået at samle vælgerne op på højre side af skalaen, står partier, der sender klare budskaber målrettet den anden side, til en fremgang," siger Rune Stubager.

Den norske valgforsker Frank Aarebrot bakker op.

"Den massive opbakning bag Fremskrittspartiet hænger uomtvisteligt sammen med balladen om Muhammed-karikaturerne. Nyhedsbilledet har på det seneste rent ud sagt været fortræffeligt for Fremskrittspartiet," siger han.

Skandinavisk højreskred

For godt en uge siden lavede det norske analyseinstitut Sentio en skandinavisk meningsmåling, hvor 1.000 svenskere, 1.000 nordmænd og 1.000 danskere svarede på, hvilket parti de ville stemme på, hvis der valg i morgen. Resultatet var klokkeklart, forklarer Sentios daglige leder, Arve Østgaard:

"Der blæser en kraftig blå vind ind over hele Skandinavien. I alle tre lande ville højre- og centrumspartierne vinde regeringsmagten," siger Arve Øst gaard.

I Sentios måling udbygger VKO-blokken forspringet i Danmark på grund af Dansk Folkepartis massive fremgang, mens Socialdemokraterne må forlade magten i både Sverige og Norge.

Alligevel er der stor forskel på situationen i Sverige, hvor man ikke har et folkeparti, der bruger Muhammed-sagen offensivt, som det sker i Norge og Danmark.

"Jamen, situationen i Norge og Danmark er ret ens. Her ser man, at Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti har mobiliseret en lang række sofavælgere, som normalt ikke stemmer til et valg. Desuden har Arbeiterpartiet i Norge og Socialdemokraterne i Danmark haft stor tilbagegang til de to højrepartier, fordi de har været mere pragmatiske i forhold til Muhammed-sagen. Sverige har ikke noget parti som Fremskrittspartiet eller Dansk Folkeparti. Derimod har den svenske socialdemokratisk ledede regering haft en række skandalesager, som er kommet Moderaterna til gode. Men overordnet set er billedet helt klart. Højre-partierne vinder på Muhammed-sagen," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her