Læsetid: 2 min.

Novo-formand langer ud efter politikere

Bestyrelsesformand for Novo Nordisk langer ud efter de danske politikere i Muhammed-debatten, og han finder Foghs kritik af erhvervslivet for 'nyttesløs'. Tiden er kommet til at rette op på Muhammed-sagen, som har skadet Danmarks omdømme, mener Mads Øvlisen
7. marts 2006

Sammen med en række topfolk fra erhvervslivet, fagbevægelsen, diplomatkredse, og flere trossamfund går Novos bestyrelsesformand nu forrest i kampen for at genoprette Danmarks omdømme.

Ifølge Øvlisen er Danmark ikke længere et foregangsland, når det handler om forståelse og dialog i verden.

"Det er vigtigt, at vi finder ud af, at vi via samtale mellem kulturer og religioner kan være sammen om at løse problemer i stedet for at grave dybere grøfter, som man ser det i det politiske miljø lige nu. Vi har en tradition for dialog i Danmark, og Danmark har været kendt som et land, der kunne påtage sig at være mægler, men den tid er forbi," siger Mads Øvlisen.

Sammen med blandt andre forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, Mandag Morgens chefredaktør Erik Rasmussen og Grundfos' bestyrelsesformand Niels Due Jensen er Øvlisen medstifter af Co-Existence of Civilizations, hvis hovedbudskab går ud på, at bruge Muhammed-krisen som afsæt for at 'udvikle en ny forståelse for global sameksistens' hedder det i manifestet.

"Diskussionen, som den kører i øjeblikket herhjemme, handler lige nu om, hvis skyld det er, og det synes jeg ikke er særlig meningsfyldt. Nu må vi bruge kræfterne på at se fremad. Efter Muhammed-sagen er vi ikke længere foregangsland, når det handler om dialog og forståelse. Alle vores forsøg på at forstå globaliseringen og løse fattigdomsproblemerne har lidt et alvorligt nederlag. Derfor er det nødvendigt, at Danmark kan indgå i en dialog med forskellige kulturer og religioner. Og det føler jeg, at der er sat et tykt spørgsmålstegn ved om Danmark kan lige nu," siger Mads Øvlisen.

Kritik af Fogh

Bestyrelsesformanden er træt af politikernes håndtering af sagen, og han håber på, at de nu vil tage et aktivt medansvar for at redde Danmark ud af krisen. Øvlisen langer også ud efter Foghs kritik af erhvervslivet.

"Jeg har ikke villet kommentere den diskussion, fordi jeg synes, at den er så inderlig nyttesløs. Jeg synes, at det var væsentligt bedre, at nu når skaden var sket, at man inden for Danmark grænser sagde: 'Hør nu her. Vi har fået nogle alvorlige ridser i lakken, men hvad kan vi sammen gøre for at få genoprettet den respekt mellem kulturer og religioner, der er brug for.' Det er simpelthen det, der skal til nu. Jeg har ikke lyst til at forlænge den debat. Vel respekterer vi ytringsfrihed, og vel respekterer vi andre trosretningerne og kulturer. Derfor er det forkert at rende rundt og sige, at du er en klovn, og du er en klovn. Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi ikke har kunnet komme længere end et hundeslagsmål," siger Mads Øvlisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her