Læsetid: 3 min.

Presset på Fogh vokser

Fagbevægelsen bakker nu op om oppositionens krav om en kulegravning af hele Muhammed-sagen. Dermed står regeringen og Dansk Folkeparti efterhånden ret isoleret tilbage. Bendtsen bakker op om Connie Hedegaards kritik af 'grøftegraveriet', samtidig med at en ny kreds af indflydelsesrige og fremtrædende danskere kæmper for at rette op på krisen
7. marts 2006

Det er ikke kun oppositionen på Christiansborg, der nu lægger pres på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om at gennemføre en undersøgelse af forløbet i Muhammed-sagen, der har bragt Danmark i sin hidtil mest alvorlige internationale krise.

Nu blander også næstformanden i LO, Tine Aurvig-Huggenberger, sig i debatten.

Hun undrer sig over, at statsministeren på den ene side slår fast, at Danmark befinder sig i den mest alvorlige situation siden Anden Verdenskrig og alligevel nægter at gennemføre en undersøgelse, når bølgerne har lagt sig.

"Det vil være meget fornuftigt at kortlægge forløbet. Danmark har aldrig før været indrulleret i en sådan global krise. Hvis man ikke skulle have nogen interesse i at lære af det, har jeg svært ved at se, hvad søren man ellers skulle lære af," siger Tine Aurvig-Huggenberger.

Alle sten skal vendes

Hun understreger, at alle aktørers opførsel og håndtering skal med i en sådan kulegravning: "Man bør kortlægge håndteringen hos både imamerne, regeringen, oppositionen og andre," siger næstformanden, der mener, at Muhammed-krisen har været en øjenåbner for Danmark.

"Hele krisen har vist, hvor integreret en del af verden Danmark er," siger hun.

Også internt i regeringen har Fogh mødt kritik. Mest direkte var miljøministers Connie Hedegaards indlæg i Politiken mandag, hvor hun oven på de seneste ugers grøftegraveri i Muhammed-diskussionen kaldte det for 'ærgerlig, forstemmende og unødvendig' at lange ud efter andre, blot fordi de mente noget andet.

En uge før Hedegaards indlæg var det hendes øverste chef, Anders Fogh Rasmussen, der var i gang med at grave grøften større, da han i et interview til Berlingske Tidende angreb erhvervslivet, medierne og unavngivne kulturpersoner for at ville gå på kompromis med ytringsfriheden i forbindelse med debatten om tegningerne.

"Det er direkte bizart, hvis en kamp for ytringsfrihed ikke kan føres, uden at vi falder over dem, der ser sagen anderledes end os selv," skrev Hedegaard i sit indlæg med en klar adresse til Fogh.

Opbakning til Hedegaard

I går bakkede den konservative partileder Bendt Bendtsen op om Connie Hedegaard.

"Regeringen står sammen, og jeg ser ingen modsætning mellem Connie Hedegaard og regeringens linje i denne sag. Ytringsfriheden er ikke til forhandling. Det ligger fast. Men alle bør lægge sig i selen for at finde veje til at løse konflikten, og det er bestemt ikke tiden til at begynde en indenrigspolitisk mudderkamp," sagde Bendt Bendtsen til Ritzau.

Samtidig med at fremtrædende konservative politikere er begyndt at lægge luft til Foghs udmeldinger, så har flere indflydelsesrige danskere taget initiativ til et nyt projekt, som skal hele sårene efter Muhammed-krisen.

Co-existence of Civilizations har skrevet et klart manifest, hvor folk som Uffe Ellemann-Jensen, Erik Rasmussen, chefredaktør Mandag Morgen, Niels Due Jensen, bestyrelsesformand Grundfos, Mads Øvlisen, bestyrelsesformand Novo Nordisk, Jørgen Poulsen, generalsekretær Røde Kors, Ole Krog, direktør i HTS og flere andre, opfordrer politikerne til at bruge krisen som afsæt for at udvikle en ny forståelse for global sameksistens og for de muligheder, der knytter sig til et multikulturelt samfund.

Nyt dialog-projekt

Udover Tine Aurvig-Huggenberger vil ingen andre af initiativtagerne kræve en undersøgelse af regeringen, men alle er enige om, at Danmark har lidt betydelig skade på grund af Muhammed-sagen.

"Ethvert initiativ, som kan bygge en bro i disse kolde tider, er en god ide. Det handler om at vi skal finde en platform, hvor vi i fællesskab finder en vej ud krisen," siger generalsekretær i Røde Kors Jørgen Poulsen.

Også administrerende direktør i HTS, Ole Krog, mener, at tiden er inde til at satse mere målrettet på at finde en løsning.

"Jeg er bange for, at denne her krise i det lange løb, kan munde ud i en splittelse på arbejdspladserne rundt om i Danmark. Derfor er det vigtigt, at man forsøger at nå til enighed med dialog," siger Ole Krog.

Ingen af medunderskriverne i Co-existence of Civilizations ønsker at lange ud efter Foghs hårde udmeldinger om 'får' og 'bukke', men Novos bestyrelsesformand, Mads Øvlisen, lægger alligevel ikke skjul på sin personlige holdning.

"Jeg har ikke lyst til at forlænge den debat. Vel respekterer vi ytringsfrihed, og vel respekterer vi andre trosretninger og kulturer. Derfor er det forkert at rende rundt og sige, at du er en klovn, og du er en klovn. Jeg synes, at det er ærgerligt, at vi ikke har kunnet komme længere end et hundeslagsmål," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her