Læsetid: 3 min.

R: Familier bag tvangsægteskaber skal straffes

De radikale vil straffe familier, der forsøger at få deres børn tvangsgift. S bakker op, men Rikke Hvilshøj afviser forslaget: "Det går ud over de unge kvinder," mener ministeren. Dansk Folkeparti afviser også ideen. "Man kan ikke straffe personer for noget, de ikke har gjort," siger Jesper Langballe
28. marts 2006

Hvert år forhindrer de danske udlændingemyndigheder 30-40 unge kvinder og mænd i at blive gift mod deres vilje. Men ifølge De Radikale og er det ikke nok at forhindre tvangsægteskaber. Familierne skal straffes, mener partiets integrationsordfører Elsebeth Gerner Nielsen.

"Hvis en dansk far organiserede sin egen datters voldtægt, så ville han garanteret komme for en domstol, men når en far med anden etnisk baggrund gør det samme, så kan han være sikker på, at der ikke sker noget. Det er misforstået kulturel tolerance," siger Gerner Nielsen.

I dag fremlægger De Radikale et beslutningsforslag i Folketinget, som blandt andet indeholder krav om en tilbundsgående undersøgelse af de sager, hvor Udlændingestyrelsen har givet afslag på familiesammenføring, fordi der var mistanke om et tvangsægteskab.

Men partiet er parat til at gå endnu længere end en undersøgelse. Familierne skal også kunne straffes med fængsel eller udvisning, mener Gerner Nielsen.

"Efter vores opfattelse burde det være sådan, at i det øjeblik de danske udlændingemyndigheder får kendskab til et tvangsægteskab eller et muligt tvangsægteskab, så involveres politiet med det samme med henblik på at få sat en efterforskning i gang. Regeringen taler så meget om, at der er indvandrere her i landet, som ikke forstår, hvad det vil sige at leve i et retssamfund. Det tror da pokker, når samfundet ikke træder i karakter. De her familier, der undertrykker deres egne børn, kan jo gøre hvad som helst, når det handler om tvangsægteskaber, uden der sker dem noget," siger Gerner Nielsen.

"I den nuværende straffelov er der mulighed for bøde, fængselsstraf eller også kan familierne blive udvist, hvis de ikke har en opholdstilladelse. Det bliver desværre ikke brugt," siger hun.

S bakker op

Socialdemokraterne bakker op om forslaget.

"Der skal ikke være nogen tvivl om, at Socialdemokraterne gerne vil være med til at gå efter de familier, der prøver at tvangsgifte deres børn," siger indfødsretsordfører John Dyrby.

"Derfor støtter vi også De Radikales beslutningsforsalg, så vi kan få en tilbundsgående undersøgelse af det her problem med tvangsægteskaberne," siger Dyrby.

Virker mærkeligt

Integrationsminister Rikke Hvilshøj kan ikke forstå forslaget.

"Jamen, det virker helt mærkeligt, at S og R nu kommer op med det her forslag. Det var oprindeligt under SR-regeringen, at de unge indvandrerkvinder og mænd anonymt kunne henvende sig til udlændingemyndighederne, uden at de skulle vidne mod deres forældre i en retssag. Jeg er meget bange for, at forslaget vil skade især de unge indvandrerkvinder," siger Rikke Hvilshøj.

Udlændingestyrelsen afviste i 2004 og 2005 i alt 62 personer, fordi den havde fået henvendelser om, at der var tale tvangsægteskaber. Henvendelserne kom ofte fra en unge mand eller kvinde, som ikke ønskede at blive gift mod sin vilje med en person fra forældrenes hjemland.

"Hvis man tvinger de unge til at vidne mod familien, så er jeg bange for, at de ikke tør komme til os. Derfor skal vi sørge for, at de kan få al den støtte, de har brug for, hvis de en dag vender familien ryggen. Det er der, vi skal sætte ind i stedet for," siger Hvilshøj.

Dansk Folkeparti har lagt navn til stort set alle stramninger på udlændingeområdet, men når det handler om at straffe familierne for at gifte sønnen eller datteren bort mod sin vilje, går partiet et skridt tilbage.

"Jeg kan slet ikke se, hvordan man kan køre en retssag på noget, som endnu ikke er sket. De personer, der er blevet afvist i ægtefællesammenføring, har jo ikke gjort noget ulovligt endnu. Myndighederne har skønnet, at der var tale om tvangsægteskab, så derfor har man afvist vedkommende, men man kan jo ikke dømme folk for noget, som de endnu ikke har gjort," siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Jesper Langballe.

Heller ikke den konservative ordfører Henriette Kjær er begejstret for forslaget.

"De unge kvinder og mænd er jo netop kommet til udlændingemyndighederne, fordi de ved, at der er anonymitet. Jeg er bange for, at vi slet ikke ville stoppe det her tvangsfænomen, hvis man bad dem om at vidne mod deres egne forældre," siger Henriette Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her