Læsetid: 2 min.

Samling skal sikre Thorning lederskab

Politisk lederskab handler om at skabe samling. Det er det, Danmarks succes bygger på, lyder det fra S-boss Helle Thorning-Schmidt. Hun vil nu tage ejerskab til titlen som den samlende oppositionsleder
25. marts 2006

Anders Fogh Rasmussen, Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved har været flittige med spaden i de seneste måneder. Og grøftegravning er blevet en folkesport på Christiansborg. Det mener Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt.

Hun maner nu til besindighed og samling.

"En polariseret debat som den, vi ser nu, er ikke det, Danmark har brug for. Vores tradition er samtale og dialog, uanset hvor forskelligt vores udgangspunkt end måtte være. Det er det, Velfærds-Danmark bygger på," siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun henviser til, at arbejdsmarkedets parter år efter år kan lave aftaler til alles tilfredshed, selv om deres ønsker i udgangspunktet strider mod hinanden.

"Det er helt centralt i Danmark, at vi bevarer respekten for hinandens synspunkter. Det er med til at bevare sammenhængskraften og dermed velfærdssamfundet."

"Dialog og samtale skal ikke afløses af, at de, som ikke er enige med en, skubbes bort," siger Helle Thorning-Schmidt.

Rohde ude med riven

For knap en uge siden foreslog Thorning at holde et partiledermøde, der skal sætte et punktum i Muhammed-sagen og rense luften inden velfærdsforhandlingerne.

Et tilbud, Venstre politiske ordfører Jens Rhode afviste med det samme.

"Det er den mest selvmodsigende udtalelse, Helle Thorning-Schmidt er kommet med i denne uge. At hun ønsker et punktum i Muhammed-sagen, samtidig med at hun fastholder et krav om, at der sættes en kommissionsundersøgelse i gang om håndteringen af Muhammed-sagen," sagde han.

Men det er Jens Rohde, der opstiller kunstige skillelinjer her, mener Helle Thorning-Schmidt.

"Der er ikke nogen selvmodsigelse i det, jeg siger, tværtimod. Alle mine initiativer handler om at skabe rum for dialog, samtale og eftertænksomhed," siger hun.

Helle Thorning-Schmidt mener, at der kan komme noget meget positivt ud af Muhammed-krisen, hvis grøfte-graverne kan lægge spaderne til side.

"Den positive oplevelse, som jeg tror, vi alle sammen kan få, hvis vi tænker os om et øjeblik, er den erkendelse, at langt, langt de fleste muslimer i Danmark gerne vil leve et godt og almindeligt liv i Danmark. De er velintegrerede eller villige til at blive det og på ingen måde interesseret i splid og konflikt med det øvrige samfund," siger hun.

I de seneste uger er den radikale gruppeformand Marianne Jelved blevet udråbt som den reelle oppositionsleder både i flere medier og af regeringen og Dansk Folkeparti. Men det giver Helle Thorning ikke meget for. Hun mener, at lederskab handler om samling og samhørighed. Og hun er klar til at tage ejerskab over titlen som oppositionsleder.

"For mig er det ligegyldigt, om det er Fogh eller Jelved, der er dygtigst til at grave grøfter. Mit forslag er i stedet at appellere til en ny form for national samling. Vi vinder intet ved at stå og råbe hinanden ind i hovedet," siger hun.

Helle Thorning-Schmidt lover, at Socialdemokraterne under hendes ledelse vil fortsætte ambitionen om at undgå at stille falske konfliktlinjer op.

"Jeg har meget vanskeligt ved at se, hvad en polarisering af debatten gavner. Derimod er det let at se, hvad det samarbejdende folkestyre gavner," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her