Læsetid: 3 min.

V: SF taler med to tunger i sagen om Hitler-sammenligning

Venstres integrationsordfører Irene Simonsen beskylder SF for dobbeltspil i sagen om sammenligningerne mellem Hitler og Anders Fogh Rasmussen. SF har selv brugt nazi-retorik mod regeringen, lyder kritikken fra regeringspartiet. Kamal Qureshi afviser. 'Typisk Venstre-manipulation', siger han
22. marts 2006

Venstre retter nu et skarpt angreb på SF i sagen om sammenligningerne mellem Hitler og statsministeren.

"Jeg har svært ved at forstå, at Kamal Qureshi har så travlt med at tage afstand fra sammenligninger mellem Hitler og Fogh, når han selv støtter op om de 12 forfatteres nazi-retorik (i Politiken i december sidste år, red.). SF taler med to tunger i denne her sag," siger Irene Simonsen.

Hendes kritik kommer efter, at Kamal Qureshi i går tog kraftigt afstand fra formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, der lavede en hypotetisk sammenligning mellem Foghs integrationsmøde og Hitlers nazi-regime.

"Møder med Fogh om integration er, som hvis Hitler holdt møder med jøderne, mens han lystigt gassede," skrev formanden Anders Christian Jensen blandt andet i en mail til Hüseyin Arac (S), Naser Khader (R) og Kamal Qureshi, der alle deltager i statsministerens integrationsmøde i dag.

Forargelig

Men Kamal Qureshi var hurtig ude med kritik. Jensens mail var 'absurd', 'historieforvridende' og sammenligningen mellem Hitler og landets statsminister var 'forargelig', mente han.

Men ifølge Venstre har SF'eren selv brugt nazi-retorik i en betænkning om ændringer af udlændingeloven, som blev behandlet i går.

Her støtter SF op om de 12 forfatteres kritik af regeringens udlændingepolitik, som blandt andet kommer ind på Justitsministeriets rolle i 1930'erne.

I betænkningen har SF gengivet forfatternes indlæg fra Politiken, og partiet kan 'tilslutte' sig forfatternes kritik af regeringens udlændingepolitik.

"En fremfærd, der i sin administrative, rationelle umenneskelighed har mindelser om den behandling, de tyske jøder blev udsat for, når de af det danske justitsministerium blev sendt tilbage til det nazistiske Tyskland i 1930'erne," hedder det i betænkningen.

Irene Simonsen er forarget over SF.

"Både i Folketingssalen i og betænkningen giver partiet jo udtryk for, at det er i orden at sammenligne regeringen med nogle af de grusomme ting, som skete i 1930'erne. Det er fuldstændig grotesk at sammenligne regeringens politik med den måde, som jøderne blev behandlet på af det danske justitsministerium tilbage i 30'erne," siger Irene Simonsen.

Hun afviser, at der er forskel på SF's opbakning til forfatterne og sammenligningen mellem Hitler og Fogh.

"De er meget tæt på hinanden. Det, jeg ikke bryder mig om, det er, at man bruger billeder, som fører tilbage til jødeudryddelsen. Nazi-retorikken hører ingen steder hjemme," siger Simonsen.

Grov manipulation

Kamal Qureshi kalder V-kritikken for 'grov manipulation'.

"Det er typisk for Venstre at kaste sig over SF nu. De tillægger os nogle motiver, som vi ikke har. Der er tale om grov manipulation fra Venstres side, og de to sager har intet med hinanden at gøre," siger Kamal Qureshi.

Han pointerer, at SF fortsat støtter forfatternes kritik af regeringens udlændingepolitik, og desuden bakker partiet stadig op om sammenligningerne fra 1930'erne.

"Forfatterne siger ikke noget om, at det danske justitsministerium var nazistisk i 1930'erne. Det var det ikke, men akkurat som det sker i dag, så skete der ting dengang, som ikke må ske. Jeg kan godt forstå, at det kan virke voldsomt på folk, når man laver henvisninger tilbage til 30'erne, men faktum er jo, at Danmark afviser forfulgte mennesker, der søger asyl til Danmark via vores ambassader rundt om i verden. Samtidig straffer vi folk med fængsel, hvis de smugler forfulgte mennesker op til Danmark. Det svarer til, at de svenske myndigheder under Anden Verdenskrig puttede de danske fiskere, som hjalp forfulgte jøder over Øresund, i fængsel," siger Kamal Qureshi.

20060321-211936-pic-757511561.jpg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her