Læsetid: 3 min.

Velfærdskommissionen slår igen

Statsministeren mangler almen dannelse, og finansministeren har optrådt illoyalt, lyder kritikken fra medlemmer af Velfærdskommissionen. De føler sig hængt ud, til trods for at de bag facaden fik opbakning til deres arbejde
25. marts 2006

En række af Danmarks vægtigste og mest respekterede økonomer angriber nu statsminister Anders Fogh Rasmussen og finansminister Thor Pedersen for deres håndtering af Velfærdskommissionens arbejde.

Blandt de hårdeste kritikere er økonomiprofessorerne Jørn Henrik Petersen og Torben M. Andersen, formand for kommissionen, men også direktør i Socialforskningsinstituttet Jørgen Søndergaard og økonomiprofessor Nina Smith bakker op om kritikken, der kommer 11 dage før, regeringen fremlægger sit velfærdsudspil.

Det var Fogh selv, der nedsatte kommissionen, men under den to-årige arbejdsproces har finansministeren svigtet utallige gange, og statsministerens rolle i efterspillet om kommissionens anbefalinger er også dybt kritisabel, mener Jørn Henrik Petersen, der sad med i den ni mand store kommission.

Den 61-årige økonomiprofessor tænker især på statsministerens beskyldninger om, at Velfærdskommissionen var politisk 'tonedøv', fordi den lagde op til en omfattende skattereform og dermed brød med regeringens skattestop.

Information kan i dag beskrive flere forløb, hvor statsministerens departementschef, Nils Bernstein, har givet kommissionsmedlemmer grønt lys i skattespørgsmålet, så længe anbefalingerne ikke hævede skattetrykket.

"Fogh talte helt klart mod bedre vidende. Det var en uartighed, at han beskyldte os for at være tonedøve. Sådan kan man ikke tillade sig at behandle andre mennesker, som har slidt og slæbt i to år. Det er simpelthen mangel på almen dannelse. Hvis jeg havde behandlet andre mennesker på den måde, så havde min mor hevet fat i mig og sagt: 'Lille Jørn, sådan taler man ikke til andre mennesker'," siger Jørn Henrik Petersen.

Han var ikke overrasket over, at Fogh afviste den godt 1.000 sider lange rapport blot få timer efter fremlæggelsen den 7. december 2005: "Fogh er politiker, sådan er det", siger han, men måden statsministeren udstillede kommissionens arbejde på, var slet og ret "dårlig opførsel", mener Jørn Henrik Petersen.

Også finansminister Thor Pedersen får kritiske ord med på vejen.

"Når man nu som regering har bedt en kommission om at lave en folkelig debat om fremtidens udfordringer, så virker det ærligt talt ikke særligt hjælpsomt, at man har en finansminister, der render rundt og siger, at der ikke er nogen problemer. Finansministerens billede af vores arbejde var jo, at det var en slags beskæftigelsesterapi for en gruppe kloge hoveder. Jeg mener, at vi blev svigtet af politikerne," siger Jørn Henrik Petersen.

Thors skepsis

Velfærdskommissionens formand Torben M. Andersen bakker sin professorkollega op: "Det er lidt underligt, at Finansministeriet under vores arbejde gang på gang kommer med udmeldinger, som peger i den stik modsatte retning. Regeringen bad os om at lave et rådgivende arbejde, og det gjorde vi. Derfor undrede vi os over signalerne fra finansministeren," siger Torben M. Andersen.

I kommissionens to-årige levetid giver Thor Pedersen flere gange udtryk for sin dybe skepsis til dens arbejde.

"Vi har overskud hvert eneste år, og vi mangler ikke en krone, hverken i morgen eller i 2011," siger finansministeren, som derfor ikke har den store fidus til Velfærdskommissionens aldersfremskrivninger.

"Jeg vil ikke alene spørge, om kæden er hoppet af for Velfærdskommissionen. Spørgsmålet er, om der overhovedet er nogen kæde," siger han i et interview til Jyllands-Posten.

Kommissionens medlemmer tolker finansministerens udmeldinger som direkte skadelige
for det arbejde, den selv samme regering har bedt dem om at løse, forklarer Jørgen Søndergaard, direktør i Socialforskningsinstituttet.

"Det forekommer ind imellem mystisk, at finansministeren farer ud i medierne, som han gør. Om han er enig eller uenig med vores arbejde spiller sådan set ikke nogen rolle, men han såede tvivl om vores kommissorium, og det var vi trætte af," siger Jørgen Søndergaard.

"Regeringen havde jo bedt os om at se på fremtidens udfordringer, derfor var det mærkeligt, at Thor Pedersen gang på gang stillede spørgsmålstegn ved vores arbejde. Han mente jo ikke, at der var noget problem, og det såede tvivl om vores arbejde," siger han.

Laver grin med Thor

Internt i kommissionen laver man grin med finansministerens udtalelser, mens kommissionsarbejdet står på. Man betegner Thor Pedersens udmeldinger som direkte 'ubegavede' og 'dumme', fortæller flere medlemmer til Information. Men ude i landet oplever kommissionsmedlemmerne, hvordan Thor Pedersens ubekymrede tilgang har slået igennem. En af dem er økonomiprofessor Nina Smith.

"Ifølge kommissoriet skulle kommissionen gøde jorden for reformer ved at påvirke den folkelige debat. Vi har holdt rigtig mange foredrag og min erfaring er, at de fleste folk er meget villige til reformer, hvis man kan se formålet. Men det er klart, at det er op ad bakke, hvis en finansminister siger, at der nærmest ikke er nogen problemer i fremtiden," siger Nina Smith.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her