Læsetid: 2 min.

Venstre-bagland støtter Rønn Hornbech

Venstres regionsrådsformænd opfordrer partiets MF'ere til at lytte på Birthe Rønn Hornbech før dagens gruppemøde. "Vi kan alle sammen lære noget af Birthe," siger regionsrådsformand i hovedstaden. "Jeg stoler på Birthes dømmekraft," lyder opbakningen fra formanden for Region Sjælland
30. marts 2006

Davids kamp mod Goliath. Birthe Rønn Hornbech kommer på sin hidtil sværeste opgave som retsordfører, når hun i dag skal forsøge at overtale medlemmerne i den 52 mand store folketingsgruppe til at tage forbehold for regeringens terrorpakke.

Rønn Hornbech mener blandt andet, at Danmark er i gang med at bryde med retsstatens grundlæggende principper ved at give politiet øgede beføjelser, når det handler om at indhente personfølsomme oplysninger.

Bekymringer som Anders Fogh Rasmussen ikke deler. Den antiterrorpakke, som justitsminister Lene Espersen har lagt på bordet, er regeringens politik, og det er der flertal for i gruppen, fastslog statsministeren for to dage siden.

Tiltro til Rønn Hornbech

Men i Venstres bagland møder Birthe Rønn Hornbechs bekymringer nu bred opbakning.

"Jeg har meget stor tiltro til Birthes dømmekraft, og jeg har en forhåbning om, at man lytter til hende i folketingsgruppen. Hun har en stor viden på det her felt, og det skal medlemmerne anerkende," siger Venstres formand i Region Sjælland, Kristian Ebbensgaard.

Venstres formand i Region Hovedstaden Lars stolshøj er enig.

"Jeg mener afgjort, at Bir-the er en dygtig retsordfører. Hun er en kvinde, som vi alle sammen kan lære noget af. Hendes sonderinger mellem Grundloven og regeringens antiterrorpakke er jeg meget bevidst om. Her har vi virkelig nogle grænsetilfælde, som vi skal være meget opmærksomme på," siger Stolshøj.

Veltænkt kritik

Justitsminister Lene Espersen har tidligere givet udtryk for, at der ikke bliver ændret et komma i terrorpakken, men det synspunkt er Stolshøj ikke enig i.

"Jeg godt lide tanken om en tidsbegrænsning i anti-terrorlovgivningen, fordi jeg opfatter det her som en klar gråzone," siger Lars Stols-høj.

Regionsrådsformand i Midtjylland, Søren Hilligsøe, er selv advokat, og han lytter altid efter, når partiets retsordfører har betænkeligheder.

"Birthe Rønn er en stærk fortaler for retsstaten og har altid været det. Som jurist er jeg enig med Birthe Rønn i, at retssikkerheden for den enkelte borger er vigtig. Man bør derfor altid lytte efter, hvad Birthe siger om det her spørgsmål, for hun har som regel tænkt sig rigtig godt om, når hun er ude med kritik," siger Søren Hilligsøe.

Formanden for Region Nordjylland Erik Hovesen deler de andres formænds synspunkt.

"Birthe Rønn Hornbech har stor erfaring, og derfor bliver man nødt til at lytte efter, når hun er ude med kritik," siger han, men ønsker ikke at uddybe, om han er enig i hendes kritik, da han ikke er tilstrækkeligt inde i sagen.

Den eneste, af de i alt fem regionsrådsformænd, der bakker regeringens anti-terrorpakke op er Anton Yding, formand for Region Syddanmark.

"Det handler om en balance mellem borgernes retssikkerhed og sikkerheden i samfundet. Men det er vigtigt, at vi kan få nogle effektive værktøjer, der kan imødekomme en terrortrussel, og der kan vi komme til at gå på kompromis med vores egne principper. Jeg har så meget tiltro til vores politi, så jeg er ikke bange for, at de kan gå uden om retsvæsenet," siger Yding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her