Læsetid: 4 min.

Lotte Bundsgaard: Jeg er uenig i Helles ledelsesstil

Hvis Helle Thorning-Schmidt troede, at Lotte Bundsgaard pænt takkede farvel uden at give sin mening til kende, så kan hun godt tro om igen. Partiets forhenværende politiske ordfører er dybt uenig i partiets ledelsesstil, og desuden kan Bundsgaard ikke afvise, at fløjkrigene er forbi
26. april 2006

Hvis der er nogen, der har været enige om kursen i Socialdemokratiet, så har det været Helle Thorning-Schmidt, Henrik Sass Larsen og Lotte Bundsgaard.

Siden Thornings sejr over Frank Jensen for et år siden har trekløveret stået klippefast. Men for tre uger siden begyndte den interne krise i S-ledelsen for alvor at trænge sig på.

Partiets historisk lave meningsmålinger ovenpå Muhammed-sagen og den regelmæssige interne splid fik Thorning til at foreslå en rokade i S-ledelsen. Bundsgaard skulle fyres som politisk ordfører, men til gengæld tilbydes posten som næstformand i folketingsgruppen. Bundsgaard afviste pure enhver tanke om at skifte ledelsen ud.

I tre uger holdt hun på, at Thornings løsning var den forkerte. For det første var det fejlagtigt, at formanden troede på, at nye folk i ledelsen ændrede på de dårlige meningsmålinger. For det andet havde Bundsgaard, nu for første gang muligheden for at fortælle vælgerne om S-politikken, på grund af partiets nye visionsudspil. Et udspil hun nu erkender, at ledelsen var al for langsom til at udarbejde.

Men Helle ville det anderledes end Lotte. I tæt samarbejde med Henrik Sass Larsen, som er partiets nyudnævnte politiske ordfører, valgte Helle Thorning-Schmidt at fyre Bundsgaard.

"Jamen, i de sidste tre uger har Helle og jeg diskuteret partiets krise og vores historisk dårlige meningsmålinger. Min holdning er, at vi det sidste år har prøvet at formulere og forme en politik. Det har været svært hen ad vejen, fordi vi indtil for få måneder siden blandt andet ikke havde nogen klar skattepolitik, og derfor var vi ikke klare i mælet, når vi blev spurgt. Det var jeg heller ikke. Men Helle var altså uenig med mig i, at det kun handlede politik. Hun ønskede udskiftninger på fodboldholdet, og det har hun så gjort nu."

- Den ny gruppeformand Carsten Hansen tilhører venstrefløjen i partiet. Er det så slut med intern splittelse i partiet?

"Det kan jeg ikke spå om, men jeg tror i hvert fald, at det er nødvendigt, at det skal være slut. Nu er vi nede på 20 procent i meningsmålingerne, og vi skal langt over 30 procent for, at vi er der, hvor vi skal være. Vi så ved kommunalvalget, at det kan lade sig gøre, men det er også fordi, vi leverer en rigtig socialdemokratisk politik ude i kommunerne. Der er ingen tvivl, om at det skal være slut med fløjkrige. Ellers er vi færdige"

- Du og Helle Thorning har kørt et tæt parløb fra dag ét. Hvorfor kunne I ikke tale jer frem til en løsning?

"Vi har forsøgt, men det kunne vi altså ikke. Jeg smækker ikke med døren. Jeg har fået tilbudt en plads i gruppeledelsen, som jeg har sagt nej til, og det har jeg gjort, fordi jeg er uenig i den ledelsesstil, der hedder, at bare man skifter ud, så skal det hele nok gå. Det tror jeg ikke på, og derfor kunne jeg ikke bidrage så meget på ledelsesholdet."

- Mener du også, at det her handler om, at du må drage konsekvensen af de historisk dårlige meningsmålinger i din egenskab som politisk ordfører?

"Nej, det mener jeg ikke. Jeg vidste, at jeg ville få mange øretæver, da jeg sagde ja til jobbet for et år siden. Jeg vidste også, at hvis vi ville noget nyt med vores parti, ja så kunne det koste i meningsmålinger en kort periode. Og det koster i meningsmålingerne, hvis man ikke holder fokus på politikken.

- Og det gør den nuværende ledelse i S ikke...?

"Nej. Det gør Helle ikke. Hun tror, at det hjælper at skifte ud i ledelsen, og det er jeg uenig i, og det derfor, at jeg også takkede nej til jobbet som næstformand i gruppen. Jeg tror ikke, at det er vejen frem, det Helle har gjort. Jeg håber på, at det kommer til at gå godt, for mit parti skal ikke være nede på 20 procent."

- Men ledelsen har jo påpeget flere gange, at det nu handler om politik. I har lige fået lavet et visionspapir, hvorfor bliver du så afsat som politisk ordfører. Nu har I jo langt om længe en politik?

"Det er jo lige præcis det, det handler om. Jeg mener, at vi bør bruge kræfterne på at udfylde rammerne i vores visionspapir. Vi kommer ikke videre med at skifte folk ud. Næh, det der er behov for, det er, at vi taler om politik i det her parti."

- Mener du, at den ny struktur i partiet er et udtryk for, at man har givet indrømmelser til Venstre-fløjen i partiet?

"Det kan jeg ikke svare på. Spørg den nye ledelse."

- Men synes du, at det har været en utaknemmelig opgave at være politisk ordfører i et til tider splittet parti som Socialdemokratiet?

"Ja. Det har været en utaknemmelig opgave, men en opgave, som jeg vidste, skulle gøres. Vi skulle komme over et formandsvalg, og vi skulle have fornyet vores politik på en række områder. Herunder udlændinge-, rets-, skole- og skattepolitikken. Men jeg vil da gerne indrømme, at ledelsen herunder mig selv skulle have været noget hurtigere med at definere en socialdemokratisk politik. Der gik for lang tid."

- Du ville gerne have haft nogle vigtige ordførerskaber i stedet for. Hvilke nogle ordførerposter gik du efter?

"Det vil jeg ikke fortælle. Men det, jeg fik tilbudt af Helle, mener jeg, meget godt kan sammenlignes med den gang, Poul Nyrup Rasmussen tilbød Ritt Bjerregaard trafikministerposten. "

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her