Læsetid: 4 min.

Flå Dannebrog ud af Pias hænder

Det er sund fornuft at forfægte nationalstaten, mener lektor Michael Böss, som har skrevet et forsvar for den. Men det er i den grad påkrævet, at vi gentilegner os nationen, så den ikke bliver et synonym med Dansk Folkeparti
8. maj 2006

Vi er nødsagede til at være nationale for at overleve i den globale virkelighed. Men vi kan sagtens være nationale og liberale samtidigt.

Det er budskabet i en ny bog, der udkommer næste mandag. Bogen med titlen Forsvar for nationen: Nationalstaten under globaliseringen er hvid og ren med et rødt og skinnende Dannebrog som eneste motiv. Tager man sig ikke lige tid til at læse omslaget, kan man fristes til at tro, at den er et nynazistisk manifest. Tro om igen.

"Nationsbegrebet er vigtigt for velfærdsstaten, for uden nationalfølelse kan den ikke eksistere. Men vi bliver nødt til at redefinere begrebet, for det virker som om, Dansk Folkeparti har patent på det," siger Michael Böss, forfatter til bogen og lektor i historie og samfundsforhold ved Aarhus Universitet:

"Vores danske bevidsthed er blevet udvidet efter Muhammed-krisen."

Bogen er påbegyndt for godt to år siden, men udkommer knap efter Muhammed-krisen er stilnet af, og i den sammenhæng mener Michael Böss, at vi ovenpå al den internationale opmærksomhed er parate til at tage nationsbegrebet til revurdering.

"Vi må holde sammen som nation. Flere eksperter peger i disse år på, at stater, der har velfungerende institutioner, social sammenhængskraft og effektiv regeringsførelse også har større udsigt til at klare sig godt på globaliseringens vilkår," siger Michael Böss.

Fælles værdisæt

Danmark er et af verdens mest velfungerende demokratier, og det skal vi blive ved at være. Men det betyder, at vi først og fremmest har brug for at anerkende, at Danmark er blevet til et multietnisk og multikulturelt samfund. Vi har behov for at udvide nationens rum og se Danmark som et mangfoldigt 'folkehjem', hvor der er plads til alle - uanset etnicitet og religiøs herkomst, mener Michael Böss.

Det indebærer derfor, at vi ikke skal acceptere parallelsamfund og indføre særlige rettigheder for diverse etniske grupper.

"Man kan ikke tænke borgerskab uden medlemskab af nationen, for det er to ting, der hører sammen. Vi bliver nødt til at have et fælles værdisæt, være enige om civile principper, menneskerettigheder og vores pligter over for fællesskabet. At gentilegne os nationen forudsætter, at vi trækker på de historiske forestillinger, vi har fået i arv, men at vi forstår den i lyset af den nutidige sammenhæng," siger Michael Böss.

Derfor er vi forpligtede til at afvise det billede, man ofte møder på den populistiske højrefløj. Netop forestillingen om, at vores nation er etnisk og kulturelt homogent.

"Det kan ikke være rigtigt, at det er går så vidt, at et politisk parti har monopol på de folkelige symboler og begreber. Der er i Danmark ikke længere plads til det snævre nationsbegreb, som Dansk Folkeparti står for. Vi må rive Dannebrog ud af hænderne på Dansk Folkeparti," siger Michael Böss.

'Danmark' eksisterer reelt kun i vores hoveder, og nationen eksisterer som et symbol på et plan over de etniske og kulturelle forskelle. Han mener, at vi bør blive ved med at omtale Danmark som en historisk og territorialt bundet nation. Men at historien er under konstant udvikling, og at vores land hænger sammen med resten af kloden som del af et kæmpe økonomisk, økologisk, og kulturelt kredsløb.

"Vi bør derfor være både nationale og verdensborgere. Der ligger nu heller ingen modsætning i at føle sig som national og verdensborger - som patriot og kosmopolit på én og samme tid. Men ydermere må vi fastholde, at vi som nation er forpligtede over for alment gyldige menneskelige, sociale, kulturelle og politiske værdier, som er en del af vores arv fra dels den fællesvestlige og dels egen tradition," siger han.

Michael Böss nævner blandt nogle af værdierne, som troen på det enkelte menneskes værdighed og retten til selvbestemmelse samt kønnenes ligestilling, retslige ligheder og pligter. Vi skal også huske på, at demokrati ikke blot er et spørgsmål om stemmetal, men også består i at ytre os frit om beslutninger for vores fælles liv, nation og stat.

"Vi bør kunne betragte os som danskere på basis af disse værdier, hvad enten vi er muslimer, kristne eller uden religion - ligegyldigt om vi spiser med pinde eller med kniv og gaffel," siger han.

Derfor beundrer han også Pia Kjærsgaard i forbindelse med en partilederrunde på TV 2 ved folketingsvalget i 2005, hvor hun betegnede en ung kvindelig andengenerationsindvandrer med tyrkisk baggrund 'så dansk som du og jeg'. Var det blot en fortalelse, eller er Dansk Folkeparti også klar til at revidere nationsbegrebet?

Uanset hvad, så mener Michael Böss, at det er yderst vigtigt at holde fast i Danmark som en nation:

"Nationalfølelse og national identitet er afgørende for den danske borgers sikkerhed, frihed og trivsel i en global verden."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Skov

Verdens ældste nationalflag slænget i sølet som underlag for fascister.

Heinrich R. Jørgensen

Den danske nations flag er langtfra verdens ældste. Det er fra reformationen, i 1530'erne, og dermed næsten 500 år gammelt.

Da fik flaget sin rektangulære form, med et luthersk galgenkors. Før det, var det kvadratisk.

Myterne om flagets alder er mange. Den famøse om Valdemar i Tallinn i 1219, er fra 1520, hvor den katolske kirke bruger deres virkemiddel nr. 1 (løgnen) til at iscenesætte en fortælling om Danmark som guddommeligt forbundet med det katolske (som flaget var).

Det kvadratiske flag blev formodentligt indført under en senere Valdemar, i 1347. Hvis det regnes med, er Danmarks nationaldug verdens tredje ældste.

Forløberen for dugen med korset, var Ravnebanneret, der formodentligt var samlingsmærke i ca. 600 år.

Torben Skov

Den hårde viden må man altid bøje sig for. Specielt når det fremstilles med sådan en ekspertise.

Men dog stadig ret gammelt. Og alderen er vel også uden betydning i sammenhængen.

@heinrich r. jørgensen

aha, jeg læste ellers den følgende tekst som at
det skændige kors, omsidder, var blevet fjernet.

Nationalstaten under globaliseringen er hvid og ren med et rødt og skinnende Dannebrog som eneste motiv.