Læsetid: 2 min.

Mors drenge tager magten i Sao Paulo

Efter tre dage med voldsomme kampe mellem politi og bandemedlemmer i den brasilianske by Sao Paulo, gik bandelederen i forhandlinger med myndighederne. Derefter satte han via mobil-telefonen en stopper for urolighederne - hvilket myndighederne ikke selv kunne gøre
17. maj 2006

"Det er Primeiro Comando da Capital, PCC (Hovedstadens Første Kommando, red.), der bestemmer. Lige så snart bandelederen Marcola sagde 'indstil besættelserne af fængslerne, indstil angreb på politistationerne', ophørte volden. Det betyder, at det er PCC, der har magten og ikke politiet," siger SteffenSkjoldager, generalkonsul i Sao Paulo.

Ifølge Steffen Skjoldager kan det modsatte også ske, og volden kan bryde ud igen.

Med tre dages uroligheder i Sao Paulo har PCC vist, at de er en parallelmagt.

"De viser, at de har kapacitet til at sætte et omfattende oprør i gang, og at selvom forholdene for lederne i fængslet bliver ringere, stopper deres magt i samfundet ikke," siger Tiago Vasconselos, som igennem fem år har filmet i Sao Paulos slumkvarterer, eller favelas, som de hedder på portugisisk.

Han peger på, at brasilianerne generelt anser PCC for en stærk kriminel organisation, der handler med stoffer og våben. I favelaerne er der divergerende holdninger til PCC.

"PCC sætter med deres tilstedeværelse beboerne i byens favelaer i fare, men på den anden side hjælper de også beboerne økonomisk."

Mobil som våben

For at undgå fremtidige fangeoprør bør de kriminelle blive sendt ud midt i regnskoven uden mobil, mener en tidligere kontorchef fra Offentlig Sikkerhed:

"Der er ingen vej tilbage for de kriminelle. Send dem ud midt i Amazonas, uden mobiltelefon, uden noget som helst," siger Roberto Aguiar, som også er professor på universitet i Brasília til avisen Estado de Sao Paulo.

Han peger på mobiltelefonen som et våben i oprøret. Han kritiserer myndighederne for at have lempet på reglerne om mobiltelefoner i fængslet, da den brasilianske højesteret for nylig accepterede mobiler i fængsler.

"Kommunikationen er PCC's achilleshæl, og der bliver ikke investeret i at blokere for mobiltelefoner i fængslet," siger Roberto Aguiar.

Oprørerne ophævede besættelserne af de 73 fængsler samtidigt efter at have modtaget sms'er med ordre om at normalisere tilstandene.

Voldsom Mors Dag

Oprøret i Sao Paulo startede sent fredag, efter myndighederne overflyttede 765 fanger til sikrere fængsler. Lederen af PCC, Marcola, blev overflyttet til landets mest sikre fængsel dagen efter.

Overflytningen af bandelederen faldt sammen med, at 10.000 fanger havde udgangs-tilladelse i forbindelse med Mors Dag.

I stedet for at dele dagen med deres mødre, planlagde de kriminelle fra PCC angreb mod fængsler. 81 fængsler blev angrebet, og 351 personer blev taget som gidsler i fængslerne. Uden for fængslerne satte PCC ild til busser og gik til angreb mod politistationer.

Politiske konsekvenser

Vold er et af de emner, der står højest på listen i valgår i Brasilien. Volden i Sao Paulo de sidste par dage giver grundlag for kritik af den tidligere guvernør i Sao Paulo, Geraldo Alckmin, som stiller op til præsidentvalget mod Lula i oktober.

"Urolighederne har vist, at situationen i Sao Paulo ikke er under kontrol," siger Tiago Vasconselos. Han vurderer, at PCC støtter de samme socialistiske værdier som PT, arbejder- og regeringspartiet i Brasilien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her