Læsetid: 4 min.

Naked brunch

Den stod på kolonihavestemning, speltbrød og gamle schlagere, da knap tyve brugere af Ungdomshuset opstillede en improviseret café på Nytorv i indre København. De skulle have brunch - splitterravne nøgne
23. maj 2006

30-årige Jacob bliver opmærksom på lyden af en pick-up, der har passeret sidste rille med den gamle schlagersangerinde Birthe Wilke. Han stiller nænsomt kaffekoppen på bordet og bevæger sig ad den røde løber hen til pladespilleren.

"Jeg tror ikke, der er nogen af os, der kender hendes musik. Men jeg tror ikke, at hun ville bryde sig om at blive associeret med dette her selskab," siger Jacob og griner med hele kroppen. Det får hans penis til at dingle mere end normalt, og de andre til at bryde ud i latter, så der sættes gang i et korthus af dingleri.

For på den til lejligheden opsatte røde løber på Nytorv i indre København denne mandag eftermiddag er alle spitteravne nøgne. Arrangementet hedder "Naked Brunch - for fristederne!!!" og er en protest imod en såkaldt normalisering af Christiania samt en faretruende lukning af det 23 år gamle Ungdomshuset på Nørrebro i København. Og godt nok er kl. 15.30 lidt sent for en brunch - men vi har også fat i en flok unge, som betegner sig selv som mere anarkistiske end normalen.

"Det her er jo en metafor for, at vi bliver klædt af til skindet, hvis man fratager os fristeder, hvor man kan få gratis eller meget billig kaffe. På en ironisk, sjov og hyggelig vil vi bare gerne ud med et budskab om, at der også skal være plads til alle dem, vis største drøm ikke er at sidde med det 'rigtige' moccamærke i koppen og kigge på deres eget spejlbillede," siger talskvinden for arrangementet, 20-årige Rosa.

Rød løber

Knap 20 unge når i løbet af eftermiddagen at smide tøjet og tage plads ved et af de to borde med kaffe, fugt og brød, som er opstillet på en ti meter lang rød løber. At arrangementet finder sted foran Østre Landsret på Nytorv er ikke tilfældigt.

Mens de unge forlyster sig udenfor kører sagen mellem Ungdomshuset og den kristne frikirke Faderhuset nemlig på andensidste dag inde i retsbygningen.

"Men vi kæmper ikke bare til for Ungdomshuset men generelt for retten til fristeder - også i Århus, Odense og alle mulige andre steder. Steder der ikke nødvendigvis er profitorienterede, og hvor der er plads til forskellighed," siger Rosa.

En fyr stiller hovedet fra en vandpibe fra sig på et af bordene og griber fat i en akustisk guitar.

"Nu vil jeg fandeme spille en sang for jeg," proklamerer han og kaster sig ud i Stig Møllers Den Rige Og Den Fattige Pige, som Kim Larsen har gjort folkekær.

Den rige pige sagde til den fattige

sig mig hvorfor er du så bedrøvet

har du mistet din far og mor

eller har du mistet din ære?

Rosa står selv udenfor den røde løber - fuldt påklædt. Hun nikker hen mod den nøgne forsamling.

"Hvis man skal derind, skal man være nøgen. Så hvis du eller andre vil tale med de nøgne, så skal tøjet af - sådan er reglerne".

- Jamen, du taler da selv med dem, selvom du har tøj på.

"Det er fordi, jeg er talskvinde og er nødt til at koordinere. Og når pressen ikke vil være nøgen, så må der stå nogen uden for den røde løber og svare på mediernes spørgsmål."

- Er talskvindepositionen så ikke bare en dårlig undskyldning for at beholde tøjet på?

"Naaej, det er ikke derfor. Jeg kan jo altid være nøgen en anden gang."

En kvinde i tyverne og en piercing i næsen stillede sig hen i udkanten af den røde løber og snakker med de nøgne mennesker.

- Jamen, hvad med hende der? Hun har tøj på, men må alligevel gerne snakke med de unge. Det er da tydeligt, at hun er en del af jeres fællesskab?

"Det er fordi, hun ikke er fra pressen. Og hun er heller ikke en del af det NØGNE fællesskab. Men okay, du kan da prøve at spørge om de vil tale med dig, selvom det er imod reglerne."

- Må jeg snakke med jer?

"Ja selvfølgelig. Det er jo en del af konceptet, at folk gerne må joine os. Jeg tror det her er en bedre måde at skabe opmærksomhed omkring, at vi ufarlige, og at det er okay at lade os beholde nogle fristeder end at lave et optog, hvor man råber af pansere med hård punkmusik kørende i baggrunden - det er der vist ikke nogen folkelig appel iþ siger 34-årige Thor Ventzel.

"Men hvis du ikke vil smide tøjet, kan du ikke sidde på den røde løber," understreger han dog hurtigt.

Rundt omkring løberen har der ved 16-tiden efterhånden samlet sig omkring 50 mennesker, som smilende betragter de unge ved bordene.

Sex er okay

Mange tager billeder på deres mobiltelefoner og en japanske turist har lagt sig på siden på jorden knap en meter fra et bord for at få nogle gode nærbilleder.

Også Danmarks Radio og nogle professionelle fortografer er til stede. Det overrasker ikke 30-årige Jacob sønderligt.

"Det her er jo et mediestunt. Ofte kræver pressen vold, blod og sex, før man kan få sit budskab igennem. Der nøjes vi med at være nøgne, fordi vi ikke bryder os om blod og vold. Det er til gengæld noget andet med det sidstnævnte - sex er okay."

Men opmærksomheden er måske også blevet lidt for meget af det gode. En nøgen pige kommer hen til bordet og gør opmærksom på de to politibiler på pladsen.

"Vi tiltrækker for meget opmærksomhed. Kan I ikke tage lidt tøj på," spørger hun.

Forsamlingen kigger skeptisk på hende.

"Bare lidt tøj. En lillebitte smule - bare boxershorts måske?"

Thor Ventzel kigger undrende på hende men bløder så op.

"Ok, vi tager tøj på om fem minutter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her