Læsetid: 4 min.

'Til salg - inklusiv 500 stenkastende, autonome voldspsykopater fra helvede'

Den årelange kamp i retssalene mellem Ungdomshuset på Nørrebro og den kristne frikirke Faderhuset, slutter i dag. Information tegner et rids af den kontroversielle sag om, hvordan huset på Jagtvej 69 i 2001 på mystisk vis blev overtaget af en lille frimenighed
23. maj 2006

Den kontroversielle sag om salget af Ungdomshuset starter i 1999, hvor et flertal i Københavns Kultur- og Fritidsudvalg beslutter at lukke institutionen på Jagtvej 69 - kun to år efter, at udvalget ellers havde besluttet, at der fortsat skulle være selvstyret Ungdomshus.

Daværende borgmester på området, den konservative Hans Thustrup-Hansen, sagde dengang i forbindelse med beslutningen om at lukke det 23 år gamle fristed til Ritzau: "Det er et grimt hus, som skulle have været væk for længst (...) og med den type unge, der bruger det, vil det altid ligne en ruin". I Borgerrepræsentationen stemmer alle partier undtagen SF og Enhedslisten for salget af huset.

En lokal ejendomsmægler vurderer i 2000 ejendommen på Jagtvej 69 til at være mindst ti millioner værd. De de fire interesserede købere, der melder sig på banen, afgiver imidlertid alle bud på omkring to millioner kroner. En af de interessede købere er frikirken Faderhuset - de må dog se langt efter huset med de mange punkere, autonome og andet godtfolk.

Kort før fristens udløb giver firmaet Human A/S et bud, som politikerne ikke kan stå for. På trods af, at der næsten ingen oplysninger findes om det nye selskab, vurderer kommunen, at Human A/S er en "seriøs køber". En vurdering, der er helt afgørende, for uden seriøse købere ville de unge brugere af Ungdomshuset få lov at beholde deres overmalede fristed.

Human A/S viser sig at være et firma, som erhvervsadvokaten Inger Loft har stiftet, umiddelbart inden fristen for bud på Ungdomshuset udløber. Inger Loft forklarer senere sit køb af Ungdomshuset som et impulskøb til 2, 6 mio. kroner. Mystikken om Human A/S starter for alvor, da erhvervsadvokaten afslører, at hendes bud er afgivet på vegne af en anden:

"Men investor ønsker en dialog med de unge, og meningen er, at der fortsat skal være ungdomshus," siger hun til Berlingske Tidende. På trods af offentlighedens store interesse og talrige henvendelser fra journalister afslører Inger Loft aldrig, hvem investor er.

Brugerne i Ungdomshuset er imidlertid ikke opsat på 'dialog' med en ukendt investor. De smækker et enormt banner op på husets facade med med teksten: "Til salg - inklusiv 500 stenkastende, autonome voldspsykopater fra helvede".

Besynderlig bestyrelse

Lovkrav til aktieselskaber kræver minimum tre bestyrelsesmedlemmer, og Inger Lofts valg af bestyrelse vækker yderligere forundring i offentligheden. En mand ved navn Rix Untidt ringer efter eget udsagn til Inger Loft, fordi han i sin tid var aktiv i den gruppe, som i 1982 fik Ungdomshuset forærende af daværende overborgmester Egon Weidekamp.

Inger Loft beder Rix Untidt træde ind i bestyrelsen, og da der skal findes endnu et bestyrelsesmedlem træder Rix Untidts kæreste, Hanne Pedersen, også til.

Så den 15. november 2000 optræder firmaet i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med de tre som bestyrelsesmedlemmer og Inger Loft som direktør - den konstellation holder dog ikke længe.

I 2001 træder Rix Untidt og Hanne Pedersen ud af bestyrelsen i Human A/S i frustration over, at de i et år ikke har kunnet komme i kontakt med Inger Loft. Rix Untidt tager den endelige beslutning, da han i optegnelserne hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen opdager, at han står betegnet som bestyrelsesformand i Human A/S uden eget vidende.

Inger Loft skal ifølge loven inden for to uger 14 danne ny bestyrelse. Mystikken omkring Human A/S når nye højder, da en Ruth Evensen samt hendes søn og svigerdatter træder ind i bestyrelsen. Ruth Evensen viser sig nemlig at være pastor i Faderhuset - samme kristne frikirke som et år tidligere havde budt på Ungdomshuset. Siden Faderhuset for alvor er trådt ind i rampelyset har flere kendere af det kristne miljø i Danmark betegnet den lille frikirke som en sekt. Oplysningsorganisationen om kristendom Dialogcentret er en af de kritiske røster. På Dialogcentrets hjemmeside skriver akademisk medarbejder og Cand. theol. Birger Langkjer blandt andet:

En million fra Panama

"Vi er også blevet kontaktet af pårørende, som har mistet deres børn til Faderhuset eller har været nødt til fysisk at hente dem ud igen. På baggrund af de beretninger, vi har hørt, betragter vi i dag Faderhuset som én af de mest problematiske sekter i Danmark."

Den angivelige sekts officielle overtagelse af den gamle instution på Jagtvej bliver bliver fuldbragt, da Human A/S optager lån for en million kroner i ejendommen på Jagtvej 69. Långiveren er Sarah Lee Corporation, der er baseret i Panama. Nærværende dagblad skriver, at meget tyder på, at firmaet er et skuffeselskab - dermed er det umuligt at finde ud af, hvem der reelt har lånt Faderhuset pengene. Få dage efter træder Inger Loft ud af bestyrelsen, hvormed Faderhuset officielt overtager Ungdomshuset. Spekulationer går derefter på, at lånet er brugt til at betale Inger Loft for at træde ud af Human A/S.

Overdragelsen af Human A/S betyder, at Faderhuset omgår en klausul i salgsaftalen mellem aktieselskabet og kommunen. Kommunen har nemlig betinget sig en tilbagekøbsret, hvis huset sælges til tredjemand indenfor et år. Men kommunen tolker ikke overtagelsen af Human A/S som et køb, og dermed kan politikerne ikke direkte klandres for at have overgivet Ungdomshuset til en frikirke med et særdeles blakket ry.

Brugerne af Ungdomshuset protesterer men taber den første retssag imod Faderkirken. Københavns Byret giver i januar 2004 Faderhuset brugsret over Jagtvej 69. Ungdomshuset appelerer afgørelsen til landsretten.

I dag er det så endelig sidste retsdag i Østre Landsret efter flere års retstvist. Sagen er så omfattende og kontroversiel, at retten med al sandsynlighed ikke vil fremsige en afgørelse på selve dagen men fastslå en dato før sommerferien, hvor den endelige dom over huset på Jagtvej 69 falder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her