Læsetid: 3 min.

'Det bedste for et barn er at det har både en mor og en far'

De konservatives Helge Adam Møller er imod lesbiskes lige ret til inseminering. Barnets tarv er bedst tjent med at have både en mor og en far
2. juni 2006

- Helge Adam Møller, du og de konservative er modstandere af kunstig befrugtning af lesbiske - hvorfor?

"Helt principielt synes vi hos de konservative, at det bedste for et barn er, at det har både en mor og en far. I den ideelle situation har et barn kærlige, givende og kompetente forældre, hvor manden og kvinden komplimenterer hinanden. Sådan er det desværre ikke altid. Jeg betvivler bestemt ikke, at for eksempel et lesbisk par - eller to homoseksuelle mænd, hvis vi taler adoption - kan være akkurat ligeså kærlige og kompetente. Til gengæld er de i begge tilfælde i udgangspunktet afskåret fra at kunne skabe den balance, med- og modspil, som jeg - og vi i folketingsgruppen - opfatter som det bedste grundlag for et barns eksistens."

- Er der noget statistisk eller forskningsbaseret grundlag, der antyder, at heteroseksuelle par er bedre, mere kærlige eller mere værdige forældre end lesbiske par?

"Der er jo meget lidt forskningsbaseret viden på dette område. En svensk undersøgelse, som der i flere tilfælde er blevet refereret til i denne diskussion, påviste imidlertid, at en betydelig procentdel af børn, der var vokset op med homoseksuelle forældre, oplevede store problemer i de tidlige teenageår, der direkte kunne kobles til det faktum, at forældrene var af samme køn. Men langt hen ad vejen er holdninge, at børn har bedst af at opleve en balance - jo noget de fleste af os føler intuitivt som noget helt logisk. Det er den samme holdning, der ligger til grund for, at vi i skole og daginstitutioner tilstræber en ligevægt mellem antallet af mænd og kvinder. Fordi vi opfatter det som det bedste for barnet."

De ideelle forudsætninger

- Men 'det bedste for barnet' er vel i denne sammenhæng en hypotetisk størrelse? Når man ser på frekvensen af skilsmisser - og hvor mange børn der vokser op i rammer, der er markant anderledes end det, I definerer som ideelt - hvorfor skulle et lesbisk par så ikke have ligeså gode chancer for at give et barn en god og stabil opvækst?

"Det er meget vigtigt at understrege, at når vi diskuterer lovgivning i forhold til et barns liv, så må vi for at skabe de ideelle forudsætninger tage udgangspunkt i det ideelle. At virkeligheden så i for mange tilfælde tager sig anderledes ud, er noget andet. Men det er ikke noget argument for, at når vi sanktionerer skabelsen af et barn, der ellers ikke ville være blevet skabt, så må vi også sikre os, at barnet har de ideelle forudsætninger."

"I den sammenhæng synes jeg, det var meget illustrativt, da vi tirsdag i Folketingssalen diskuterede barselsorlov, at én af dem, der taler varmest for muligheden for, at et barn skal kunne have to mødre eller fædre, SF's Thomas Kragh, adskillige gange sagde, at barnet har bedst af at have både en mor og en far. Det faktum, mener jeg ikke, kan relativeres. "

Det mindste onde

- Er det acceptabelt for de konservative med et kompromis, der medfører mulighed for inseminering via brugerbetaling på private hospitaler?

"Jeg tror, det vil vise sig, at den éne halvdel af de konservative vil stemme for det forslag, mens den anden vil stemme imod. I udgangspunktet handler det om, at selvom vi alle er modstandere af det principielle i sagen, så mener flere, at det dog i det mindste vil være mere acceptabelt, hvis vi dermed kan sende det signal, at samfundet som sådan ikke accepterer dette i en grad, så vi vil finansiere det. Det opfattes som et mindre onde."

- Men hvad mener du selv?

"Jeg er imod. Det her er for mig et rent etisk spørgsmål, og det er i den forstand inderligt ligegyldigt om betalingen er offentlig eller privat finansieret. Et barn af lesbiske forældre bliver hverken mere eller mindre lykkeligt, om det får at vide, at det var gratis eller kostede 20.000. kroner. Det at få et barn er en gave. Ikke en menneskeret. Og derfor er det også vigtigt, at vi står fast på det, som vi som mennesker og lovgivere mener, skaber de bedste rammer for barnet. Selv om jeg som far naturligvis godt kan forstå det brændende ønske et lesbisk par måtte have om at blive forældre."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her