Læsetid: 2 min.

DONG vil købe vindmøller

Der kan tjenes penge på vindkraft, mener Danmarks store energiselskab. Men de øvrige vedvarende energikilder vil DONG lade andre om at udvikle
20. juni 2006

Kun hver 12. dansker er klar over, at det er slut med den danske selvforsyning med gas og olie om seks-otte år. Men DONG ved det.

Det store selskab, som blev skabt for at sørge for danskernes forsyning med olie og gas, har brugt 30 milliarder på opkøb og fusioner med elsektoren. I løbet af de næste fire år vil DONG desuden investere 10-12 milliarder i vindmøller, især store havmøller, siger DONG's direktør, Anders Eldrup til ugebrevet Mandag Morgen.

DONG har også sat penge i biobrændsel og biobrændstof og et ventureselskab, der vil udvikle nye ideer. Men generelt vil DONG ikke bruge de alternative energikilder "før de har vist sig kommercielt berettigede," understreger Anders Eldrup.

"Energiteknologi kan med den rette planlægning blive det næste store økonomiske eventyr for danske virksomheder," skriver Mandag Morgen, som har viet et særnummer til disse muligheder.

Danmarks økonomi er vokset 50 procent på 30 år uden øget brutto-energiforbrug. Danmark har en førerstilling, når det drejer sig om vindkraft, energi-effektivitet, fjernvarme og energiplanlægning. Men ikke når det drejer sig om at udvikle markederne og skabe gode rammer for det næste spring fremad.

"Det udsprang af hippiebevægelsens miljøtanker- Nu er det op til regeringen, anført af statsminister Anders Fogh Rasmussen, at forløse hippiernes energi," skriver bladet.

Verden afhænger af det

"Hele verdensudviklingen afhænger af fremtidens energieffektivitet," siger EU's energikommissær, Andris Piebalgs.

Det bliver "et globalt mareridt," hvis ikke det lykkes at sænke forbruget eller dække vores energibehov på en anden måde end i dag, understreger han. Den opgave kan markedet ikke klare alene; man er nødt til at påvirke det med politiske beslutninger, understreger Piebalgs.

Flertallet af danskerne er inkarnerede modstandere af atomkraft og et endnu større flertal går ind for, at Danmark skal være selvforsynende med energi. Det viser en meningsmåling, som Mandag Morgen har fået lavet.

Men kun otte procent kender det rigtige svar på spørgsmålet: "Hvornår vil Danmark ifølge Energistyrelsen ikke længere være selvforsynende med olie og gas?" Svaret er: år 2013.

Halvdelen af de unge og langt de fleste over 30 år er imod højere benzinafgifter, selv om det hjælper miljøet. Hvordan man så i øvrigt skal sikre selvforsyning med miljøvenlig energi, må politikerne finde ud af, mener to tredjedele.

"Vores succes de seneste 20-30 år har lullet befolkningen i søvn. Danskerne har de rigtige holdninger og meninger. Men lige så snart det nærmer sig handling og personligt ansvar, falder entusiasmen," lyder kommentaren fra samfundsforskeren Johannes Andersen.

Fjernt fra Danmark

DONG spiller sig selv ud af markedet og mister sine first mover-fordele ved ikke at satse på de vedvarende energikilder, der endnu ikke giver overskud, mener lederen af forsøgscenteret Risøs vindmølleafdeling, Peter Hjuler Jensen.

Og ingen bør blive overrasket, hvis verdens største vindmøllefabrik, Vestas, om få år er opkøbt af en kapitalstærk udenlandsk aktør, som f.eks. konkurrenterne Siemens og General Electric eller amerikanske Caterpillars.

Vindmølleindustriens aktører satser på, at Danmark fortsat vil være en såkaldt wind power hub, dvs. et kraftcenter for både udvikling, produktion og forretning. Men kun hvis rammerne er gode. Det bekymrende er, at der næsten ikke sælges møller i Danmark, og at vilkårene for at opføre demonstrationsmøller er ringe.

Det største marked er under udvikling i Kina, der satser 1.000 milliarder kr. på vedvarende energi i de kommende 15 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her