Læsetid: 2 min.

'Pakistan er et kæmpe problem'

Det største afghanske problem i kampen mod Taleban er Pakistan, hvor interne spændinger mellem præsident Musharraf og islamister skaber rædselsscenarium
1. juli 2006

Vesten er nødt til at vågne op og lægge et stort diplomatisk pres på præsident Musharraf for at skride ind over for de islamistiske kræfter i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan - også selv om det er farligt.

Det er budskabet fra chefanalytiker for International Crisis Group i Kabul, Joanna Nathan:

"Pakistan udgør et kæmpe problem! Årsagen til, at Taleban som bevægelse har været i stand til at holde sig selv i live og vokse frem som en styrket kraft, er, at man har kunnet bevæge sig helt og aldeles frit i grænseområderne, i Waziristan og det vestlige Baluchistan," siger hun.

Dermed er hun helt på linje med de udmeldinger, der i månedsvis er kommet fra Kabul-regeringen, der mener, Taleban er finansieret, huset og aktivt støttet af stærke kræfter i Afghanistan.

Men ifølge Peter Dimitroff fra National Democratic Institute er det ikke så nemt for Musharraf - eller det internationale samfund.

"På samme måde som præsident Karzai ikke har kontrol med ret meget uden for Kabul, så har Musharraf i dag ikke meget at skulle have i de vestlige regioner. Der er meget stærk modstand mod, at Musharraf hjælper USA med at bekæmpe Taleban blandt stærke islamiske kræfter i Pakistan, og USA og NATO har ikke råd til at miste Pakistan som allieret. Rædselsscenariet er, at hæren, der er stadig mere påvirket af islamistisk indflydelse, smider Musharraf ud i et kup. Og så har man det tætteste, man kommer på en islamistisk, anti-vestlig atommagt," siger Peter Dimitroff.

Læren fra USSR

Angsten er forståelig, men hvis man ikke vil se et sikkert nederlag i Afghanistan i øjnene, så kommer man ikke uden om, at tackle det 'pakistanske problem'. Det er analysen fra den pensionerede brigadegeneral Michael H. Clemmesen, der i dag underviser ved Forsvarsakademiet:

"Det internationale samfund er i gang med den typiske fejltagelse, at se en konfliktzone som en isoleret øde ø for sig selv. Det kan man ikke, og den eneste reelle udefrakommende negative indflydelse i Afghanistan i dag kommer lige fra den anden side af grænsen."

Han ser en tydelig historisk parallel, der klart illustrerer, hvilke vanskeligheder danske soldater risikerer i Helmand:

"Det, vi ser i dag, minder mig om den gang, vi tog ind i Afghanistan, da Sovjetunionen havde besat landet. Vi kunne fra Kandahar se Den Røde Hær blive sprængt i stumper og stykker af militser, der tog frem og tilbage over bjerggrænsen - altså mere eller mindre det område, vi selv skal ind i nu," siger Michael H. Clemmesen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her