Læsetid: 2 min.

Sommerens skakfestival

Nigel Short deltager i Politiken Cup
3. juli 2006

Heller ikke i år kan der herske nogen tvivl om, at Politiken Cup er årets danske skakfestival. Og atter er det Quality Hotel i Høje Tåstrup, der danner den ideelle ramme, når de langt over 200 deltagere lørdag den 22. juli kl. 13.30 sætter sig til brætterne.

Der indledes også de øvrige dage kl. 13.30, dog med undtagelse af 9. og sidste runde, hvor man søndag den 30. lægger ud allerede kl. 10.

Ubestridte stjerne

Feltets ubestridte stjerne bliver den 41-årige engelske stormester Nigel Short, der i 1993 var med til at skrive et stykke skakhistorie, da han i London var udfordrer i en VM-match mod selveste Garry Kasparov.

Matchen vil dels blive husket for, at de to stormestre forinden havde valgt at bryde med FIDE og således privatisere VM-titlen - det har som bekendt sine konsekvenser den dag i dag - dels for Kasparovs hårde fremfærd mod englænderen.

Efter fire partier førte Kasparov 3,5-0,5, og det tog naturligvis enhver spænding ud af matchen, der endte 12,5-7,5 i russerens favør.

Det lykkedes kun Short at få bogført en enkelt gevinst, resten af hans score blev udgjort af de mange remiser, der uvægerligt hører med til en match mellem de allerstærkeste.

Og så er Short i besiddelse af den særlige engelske humor, som gennem århundreder har været kendetegnende for dette folkefærd.

Jeg husker en episode fra en af de store GMA-turneringer i slutningen af 1980'erne. Short havde spillet en hurtig remis og stod nu og iagttog skærmbilledet med stillingen i et igangværende parti mellem Karpov og Spassky.

Det var dengang, elektronikken havde mange børnesygdomme, og en mystisk fejl havde fjernet samtlige Spasskys officerer fra brættet. Short mumlede på sin drævende, og ikke helt ukrukkede facon: "Always knew that Karpov was good, but not that good ..."

Danske old boys

Skal nogen true den førsteplads, der ud fra de kolde ratingtal bør blive Shorts, må det være vores egen Curt Hansen, som det altid er spændende at følge.

Andre stormestre i feltet er den armenske veteran Rafael Vaganjan, den herboende amerikaner Nick de Firmian, unge Vadim Malakhatko fra Ukraine, inderen Bakre Tejas - samt en trio af kære svenske navne: Jonny Hector, Lars Karlsson og Stellan Brynell.

Og såmænd Carsten Høi, der ellers ikke har været vildt aktiv på det seneste, hvad der afspejler sig i hans ret beskedne ratingtal på 2.378, noget lavere end hvad et par andre danske old boys-deltagere, Jens Kristiansen og Ole Jakobsen, er noteret for.

I den anden ende af aldersskalaen finder man et 13-årigt indisk stortalent Parimarjan Negi - et navn, hævdes det, man lige så godt kan hæfte sig ved med et samme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her