Læsetid: 3 min.

Festival med nyt ansigt

Når årets udgave af Odense Film Festival starter i dag, vil den i store træk ligne sig selv, lover den nye kunstneriske leder, Cecilia Lidin. Men en række detaljer er ændret, og Lidin håber, at kendere af festivalen vil fornemme en ny tone i programlægningen
15. august 2006

Det gik ikke helt stille af, da Christian Braad Thomsen i november sidste år blev bedt om efter ni år at forlade posten som kunstnerisk leder for Danmarks ældste film-festival, der har adresse i Odense. Braad Thomsen meldte ud i pressen, at der var tale om en politisk fyring, ikke mindst motiveret af en forestående omrokering i Odense Kommune. Fra kommunens side fastholdt man derimod, at man ikke havde noget at udsætte på festivallederen, men at man blot trængte til nyt blod.

Uanset hvad sandheden er, kan man konstatere, at Odense Film Festival i år er under ledelse af Cecilia Lidin, et relativt ubeskrevet blad i den bredere offentlighed, men kendt i filmbranchen fra et mangeårigt virke i European Documentary Network (EDN), hvor hun har beskæftiget sig med udvikling og finansiering af dokumentarfilmsprojekter.

"Det har været med stor ydmyghed, at jeg har sat mig i stolen," siger Lidin. "Der har jo været tradition for, at det har været instruktører, der har ledet Odense Film Festival, så jeg føler, at jeg går i fodsporene efter nogle store personligheder."

Lidin hentyder til, at festivalen, inden Braad Thomsen trådte til i 1997, var blevet bestyret af navne som Astrid Henning-Jensen, Henning Carlsen, Franz Ernst samt ikke mindst Jørgen Roos, dansk dokumentarfilms nestor, som i en årrække var festivalens ansigt udadtil.

Eventyrlige film

Færre husker måske, at Odense Film Festival ikke altid har haft den form, vi kender i dag, med en kombination af et internationalt kortfilmprogram og en dansk sektion med både kort- og dokumentarfilm. Festivalen startede i 1975 som et forum for internationale kortfilm, såkaldt 'eventyrlige' film - i bedste H.C. Andersen-ånd - og blev afviklet hvert andet år frem til 1994. På det tidspunkt var en anden festival, Dansk Film Festival (søsat i Holbæk i 1986 og siden flyttet til Randers), blevet hjemløs, og Odense Kommune indvilgede i at give den husly på de lige år, mens eventyrfestivalen fandt sted på de ulige. Det fungerede frem til 1997, hvor man besluttede at slå de to festivaler sammen og afvikle dem hvert år. Det var her,Braad Thomsen kom ind i billedet.

"Hvis jeg skal pege på én ting, der ligger mig på sinde," siger Cecilia Lidin, "så er det at styrke vores fokus på kortfilm. Altså dét, der var festivalens oprindelige profil. Der er i disse år stor opmærksomhed omkring dokumentarfilm, og derfor føler jeg, at det er vigtigt at sørge for, at vi i Odense fastholder fokus på kortfilmen - ikke som en altmodisch kunstform, der skal holdes i live, men som et levende og moderne udtryk, der stadig finder nye præsentationsformer i takt med, at teknologien udvikler sig. Dét vil vi gerne afspejle."

"Det betyder på ingen måde, at vi ikke med lige så stor glæde vil fortsætte med at vise de danske dokumentarfilm - så længe der er behov for det. Det er supervigtigt, at de danske kort- og dokumentarfilmmiljøer har et sted at mødes, men for mig at se udelukker det ikke, at man i fremtiden også vil kunne diskutere andre modeller."

"Et andet område er animationsfilm. De har altid haft en naturlig plads i det internationale program i Odense, og jeg vil gerne gøre noget for, at også de danske animationsfilm opprioriteres hos os. Endelig har vi lavet en række småjusteringer, afskaffet pressejuryen, indført masterclasses med kendte instruktører og flere andre ting. Og så tror jeg, at kendere af festivalen vil fornemme en ny tone i programlægningen. Der er kort sagt kommet nye boller på suppen!"

Om det er tilfældet, vil vise sig i de kommende seks dage, hvor den 21. udgave af Odense Film Festival afvikles - med ny direktør, nyt grafisk design og masser af nye film.

Odense Film Festival. 15.-20. august. www.filmfestival.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her