Læsetid: 3 min.

Fyret lokalformand advarede DF-formand

Formanden for Dansk Folkeparti i Roskilde, Finn O. Larsen, advarede DF-toppen, ti dage før Ekstra Bladet kom med sin afsløring. Partiet brugte advarslen til at sende en advarselsmail til DF's bagland. Først fik Finn O. Larsen ros. 11 dage senere blev han fyret
29. august 2006

Torsdag den 10. august sidder Finn O. Larsen tilbage med en mærkelig fornemmelse i maven. Han har netop afsluttet en telefonsamtale med en ung mand, som har givet udtryk for, at han gerne vil meldes ind i Dansk Folkeparti.

Den unge mand, som i virkeligheden er journalist på Ekstra Bladet, hedder Kristian Jensen, han skal begynde sit studium på RUC, og derfor søger han nu lokale råd hos formanden for Dansk Folkeparti i Roskilde. Kristian Jensen vil gerne meldes ind i Dansk Folkeparti, fortæller han.

Under den godt fem minutter lange samtale forklarer Finn O. Larsen gentagne gange, at det ikke er ham, men partikontoret på Christiansborg han skal rette sin henvendelse til, hvis han vil være medlem af partiet. På spørgsmålet om man kan være medlem af to partier samtidig, svarer Finn O. Larsen "nej".

Da Kristian Jensen til sidst i samtalen spørger, om Dansk Front tæller som et parti, svarer Finn:

"Det tror jeg ikke, du skal reklamere med. For mit eget vedkommende er jeg sådan set ligeglad. Der har lige været noget bøvl med det der. Så det tror jeg ikke, du skal oplyse...," siger han til Kristian Jensen.

Bøvlet, som Finn O. Larsen referer til, skyldes den megen medieomtale i juli, hvor partitoppen smed sin mand i Kalundborg ud. Dan Jochumsen havde tilknytning til den højreekstremistiske bevægelse Dansk Front, og det var uforeneligt med Dansk Folkeparti.

I et læserbrev i Ekstra Bladet den 24. juli skrev DF's partisekretær Poul Lindholm Nielsen, at alle ekstremister smides ud, og det synspunkt går nu op for DF-formanden i Roskilde.

Kort efter samtalen med Kristian Jensen ringer Finn O. Larsen til Poul Lindholm Nielsen. Lindholm svarer ikke. I stedet forsøger Finn O. Larsen at få fat i formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Kenneth Kristensen. Han sidder til dagligt på Christiansborg og har direkte kontakt med ledelsen. Heller ikke Kenneth Kristensen tager sin telefon, så Finn O. Larsen indtaler en besked på hans telefonsvarer.

Advarer partitoppen

Der går ikke lang tid, før DFU-formanden vender tilbage. Finn O. Larsen forklarer Kenneth Kristensen at han har modtaget en "besynderlig" opringning fra en person, der har tilknytning til Dansk Front. Ringer der en sådan person, så skal partikontoret vide, at han har den baggrund, fortæller Finn O. Larsen.

Kenneth Kristensen er glad. Finn O. Larsen får at vide, at han har gjort det eneste rigtige. Han har taget kontakt til ledelsen. Akkurat som han har fået at vide, at man skal gøre.

"Kenneth Kristensen takker mig. Han roser mig, fordi jeg kommer denne her person i forkøbet. Det er præcis sådan, vi har fået besked på at gøre," siger Finn O. Larsen.

Få timer senere tikker der en mail ind hos samtlige lokal- og amtsformænd.

Mailen er afsendt klokken 16.14 fra Søren Søndergaard. Partiets pressechef skriver:

"En lokalforenings-formand har i dag fået en besynderlig opringning fra en person, der ønskede medlemskab af Dansk Folkeparti. Samtidig gjorde pågældende opmærksom på, at han var passivt medlem af Dansk Front. Jeg aner ikke, hvad forskellen er på passive og aktive medlemmer af Dansk Front. Men det skal stå lysende klart for alle: Ingen, der er medlemmer af Dansk Front eller på anden måde aktive i Dansk Front, får adgang til Dansk Folkeparti!" skriver Søndergaard.

På det tidspunkt er der ingen, der ved, at den "besynderlige" opringning, er research til en større afsløring i Ekstra Bladet. Mailen fra Søndergaard er da også venskabelig i sin form:

"Forhåbentlig har I haft en god sommer," indleder han.

Pia Kjærsgaard er sur

Den 20. august er det en mildt sagt lettere irriteret Pia Kjærsgaard, der i forbindelse med strukturreformen og de deraf nye kommuner har indkaldt partiets amts- og lokalformænd til et møde i Fredericia. Men dagens forside på Ekstra Bladet har skudt mødets officielle dagsorden i baggrunden. Partiformanden er sur.

"Pia siger en masse negative ting om historien. Hun er rigtig træt af balladen, og de folk der har medvirket, er ikke for kloge, siger hun."

Under mødet spørger Finn O. Larsen, om man ikke skal diskutere dagens historie i Ekstra Bladet. Han oplever ikke historien på den måde, som den er fremstillet af partiformanden og i avisen.

Men Pia Kjærsgaard afviser. Dagen efter bliver Finn O. Hansen fyret sammen med de otte andre tillidsfolk.

"Jeg er chokeret over, at to linjer i Ekstra Bladet har større vægt, end at jeg har været tillidsmand i partiet i otte år. Partiet ved udmærket godt, at jeg ikke er nazist. Jeg var bare en brik i større dagsorden," siger Finn O. Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her