Læsetid: 2 min.

Kramnik hjulpet på vej

Russeren vandt turneringen i Dortmund
14. august 2006

Det begyndte gabende kedsommeligt, da otte af verdens førende stormestre dystede mod hinanden ved den såkaldte Sparkassenturnier i Dortmund: den ene blodfattige remis afløste den anden. Og selvom der hen mod slutningen af turneringen kom en smule mere gang i løjerne, blev der aldrig tale om en begivenhed, der vil indskrive sig med flammeskrift i skakspillets historie.

Der herskede en del spænding om, hvad Vladimir Kramnik ville kunne præstere.

Den russiske stormester har i mange år levet højt på, at han i år 2000 bankede Kasparov i den privatiserede VM-match i London, men perioder med sygdom og dårlig form har sat ham så meget tilbage, at det kom som noget af en overraskelse, da man fra førerbunkeren i verdensskakforbundet FIDE lod forkynde, at man havde programsat en VM-match mellem ham og Topalov her til efteråret.

Argumentet var ikke, at man regnede Kramnik for en legitim verdensmester. Det er jo bulgareren Topalov. Ejheller hævdede man, at Kramnik var verdens næstbedste spiller. Argumentet var snarere penge.

Helt til hest

Heldigvis for FIDE og for Kramnik og hans tilhængere, gik han hen og vandt turneringen på bedre korrektion end landsmanden Peter Svidler. Efter hele fem indledende remiser, der næppe havde tæret umenneskeligt hårdt på hans kræfter, blev Kramnik i 6. runde hjulpet godt på af Baadur Jobava fra Georgien, der med de hvide brikker valgte at opgive efter allerede 15 træk:

1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.Sc3 Lb7 5.a3 d5 6.cxd5 Sxd5 7.Ld2 Sf6 8.Dc2 c5 9.dxc5 Lxc5 10.b4 Le7 11.e4 Sc6 12.Lf4 0-0 13.Td1 (?) Dc8 14.e5?

Nogle så ikke c-linjen! Kramnik må have godtet sig og var ikke særlig længe om at finde det afgørende:

14. - Sxb4! 15.axb4 Se4!

(Se diagrammet.)

Og så faldt georgieren i dybe tanker. Og da han omsider havde fundet ud af, at Kramnik vinder officeren tilbage med forrygende spil, opgav han. Man forstår, at han indtog sidstepladsen i turneringen.

I syvende og sidste runde spillede Kramnik et fint parti som hvid mod Lekó - vandt det og altså dermed turneringen. Facit blev: 1. Kramnik, Rusland, 4,5 points 2. Svidler, Rusland, 4,5 p. 3.-5. Adams, England, Gelfand, Israel, og Lekó, Ungarn, alle 4 p. 6. Naiditsch, Tyskland, 3,5 p. 7. Aronian, Armenien, 2 p. 8. Jobava, Georgien, 1,5 p.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her