Læsetid: 3 min.

Præsterne udfordrer DF-toppen

Det var en fejltagelse, at Dansk Folkeparti smed 18 medlemmer af Dansk Forum ud af partiet tilbage i 1999. 'De er hæderlige folk,' siger Søren Krarup og bakker dermed Jesper Langballe op i sagen. Peter Skaarup afviser kritikken
29. august 2006

Netop som sagen om de ni ekskluderede lokalformænd har lagt sig, er et nyt problem begyndt at dukke op i Dansk Folkeparti.

Partiets to præster, Søren Krarup og Jesper Langballe, deler nemlig ikke partiledelsens vurdering af de 19 Dansk Forum-folk, der blev smidt ud af partiet i 1999. Dengang sagde Peter Skaarup om Dansk Forum: "Deres budskab er jo så tæt, man kan komme på støtte til nazister," i et interview med Politiken.

Men den fremstilling er det rene sludder, mener Jesper Langballe og nu også Søren Krarup. Godt nok var det i orden at smide lederen af Dansk Forum, Martin Kasler, ud, men de resterende 18 burde have beholdt deres medlemskab i Dansk Folkeparti, mener Krarup.

"Det er nogle meget velbegavede unge studenter, men de blev fyret, fordi de lod en torsk køre Dansk Forum. Det er forbistret og ærgerligt. En af dem talte på Tidehvervs sommermøde på Ry Højskole i år. Han hedder Adam Wagner, og han er en dygtig mand," siger Søren Krarup og uddyber sin respekt for en af de ekskluderede DF-medlemmer.

"Adam Wagner er en hæderlig mand. Et flinkt og godt menneske, men han røg ud af Dansk Folkeparti udelukkende på grund af lederen af Dansk Forum, Martin Kasler. Ham ville jeg heller ikke haft noget at gøre med, men det er ærgerligt, at de andre ryger ud af partiet, fordi de er velbegavede og lødige folk, som der er brug for i Dansk Folkeparti," siger Søren Krarup.

Men den udlægning er partiets næstformand Peter Skaarup ikke enig i.

"Vi står fast på det, vi gjorde dengang. Vi mener, at det er berettiget, at vi tog et opgør med dem, der meldte sig ind i Dansk Folkeparti fra Dansk Forum. Det var ikke nogen fejl. Det var fornuftigt og nødvendigt. Jeg har efterfølgende ikke fulgt med i, om nogle af de her personer har undergået en forandring, men det er heller ikke væsentligt. Vi traf en afgørelse dengang, og den står vi ved," siger Peter Skaarup.

Han ser ikke noget problem i, at ledelsen i Dansk Folkeparti ser anderledes på Dansk Forum-folkene, end to af partiets mest markante politikere gør.

"Der kan altid være forskellige meninger inden for et parti. Jeg kan forestille mig, at Langballes og Krarups gode hjerter er løbet af med dem. Men det er ikke aktuelt at snakke om, at nogen af de folk bliver genoptaget i Dansk Folkeparti. Vi vil ikke have ekstremistiske elementer ind i Dansk Folkeparti," siger Peter Skaarup.

For Krarup er tidens eksklusioner i Dansk Folkeparti, både i 1999 og nu i 2006, et udtryk for den atmosfære, der hersker i offentligheden.

"Den offentlige atmosfære er dæmoniseret og hysterisk. Ord som racisme og nazisme springer man jo op og falder ned på i dag. Det er jo bare hysteri, fordi ordene bliver brugt i flæng i de kredse. Der er jo ikke hold i ordene, tænker folk til sidst. Det er det, der skete for lokalformændene. De tror jo, at de er racister, fordi udtrykket bliver brugt i flæng," siger Søren Krarup.

På spørgsmålet om, hvorfor DF-toppen så bøjede sig for denne her politiske korrekthed, er en del af svaret "panik", mener han.

"Jeg må jo indrømme, at politik i høj grad handler om forholdene i medierne. Vores folk i baglandet er ofret på det bål, som Politiken har tændt. Den ringeste forbindelse til de dele af højrefløjen fylder folk med panik, fordi man ved, hvordan det bliver brugt. Det er også det, der er sket for vores ledelse til en vis grad. Men den har været tvunget til det. Det anerkender jeg. Hvis man havde en saglig og lødig offentlighed, så ville man ikke have taget det så tungt, som man har gjort nu," siger Søren Krarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her