Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

12. september 2006

LA STAMPA
Den uendelige krig
TORINO, 11. sept. - 'Krigen mod terror' efter 11/9 har allerede varet længere end 1. Verdenskrig, og ingen sejr er i syne - ja end ikke nogen indikation af, hvordan dette nedkæmpelsesprojekts afslutning kunne tænkes at tage sig ud. På femårsdagen må vi konstatere, at alt, hvad vi har udsigt til, er yderligere hastig vækst i etnisk-religiøse krige og flere terrorangreb i flere dele af verden.

LE FIGARO
En selvskabt plage
PARIS, 11. sept. - Attentaterne i Bali, Casablanca, Madrid og London ville have fundet sted, selv uden Bushs fejlgreb. Fjenden eksisterer. Og den store fejl er at have hjulpet ham og fremelsket ham, længe inden den aktuelle amerikanske præsident gjorde sin entré på scenen. Under Den Kolde Krig og i den panarabiske nationalismes tid indlod Vestens store demokratier for at forsvare deres interesser sig med tvivlsomme regimer og guerillabevægelser. Bin Laden, Taleban, Nasrallah, islamismen - alle disse er afkom af datidens store dominospil.

SÜDDEUTSSCHE ZEITUNG
Bushs rolle er udspillet
MÜNCHEN, 11. sept. - Den 'krig mod terror', som Bush erklærede og ikke kan afslutte, var USA's alvorligste strategiske fejl og en retorisk dumhed af rang. For denne krig lader sig ikke føre, endsige vinde. Den polariserer kun og fremmer gensidig opbygning af fjendebilleder. Ikke blot bragte den Amerikas korte imperiale øjeblik til ende. Den såede også terrorismens kim på virkelige slagmarker, hvor den fik optimale udfoldelsesmuligheder. Amerika reducerede derved sig selv, satte sin moralske forrang over styr og kastrerede sin politiske indflydelse.

Det er bin Ladens største succes, at Bush-regeringen ikke har erkendt eller revideret denne selvdestruktive mekanisme. Bush-regeringen tabte slaget om menneskers hjerter og sind. Skønt den var terroroffer, blev den nu set som gerningsmanden, fordi den bøjede og tilsidesatte retten, iscenesatte en krig og løj - fordi det kort sagt opgav alt det, som det gjaldt om at forsvare. For Bush står det tabte ikke til at redde. For den næste præsident forestår et historisk oprydningsarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her